сряда, 07 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4196 прочитания

  Как се гради „дълга връзка” между професионалисти и работодатели в ИТ сектора?

  Какви са плюсовете и минусите на дългосрочните отношения в динамичния сектор – пред Economy.bg разказват Боряна, Валентин и Явор от екипа на Немечек България
  04 август 2021, 12:35 a+ a- a

  От ляво надясно: Явор, Валентин и Боряна

  Какво задържа ИТ професионалистите дълги години в една компания, чувстват ли се „спрели” и какви са плюсовете и минусите на дългосрочните отношения в динамичен сектор като технологичния? Отговори на тези въпроси потърсихме от ИТ специалисти от екипа на Немечек България. Компанията има едно от най-ниските текучества на кадри в ИТ бранша в страната, а някои членове на екипа имат близо 20-годишна история.  Пример за това са  Боряна Тодорова и Валентин Василев, които имат съответно 15 и 18 години опит в компанията. За подобна „дълга връзка“ мечтае и Явор Лазаров, който се присъединява към компанията само преди 9 месеца. 

  Боряна Тодорова е част от екипа на компанията от 2006 и в момента съвместява няколко позиции - QA Team Lead, Process Improvement Consultant, Team Coach и ISO Auditor. Работи в екип CenterMine 

  Как започна историята ти в Немечек България?
  Боряна Тодорова: В компанията съм от 2006 година. Тогава си търсех работа, а Немечек България -  QA. Най-важното за мен в онзи момент беше да работя с хора, които знаят и могат повече от мен, да имам тийм лидер, от когото да се уча. 

  Валентин Василев: В далечната 2003 година. Предишната ми фирма започна буквално да се разпада и трябваше да търся нещо ново. Тогава моят приятел от студентските години – Боса (Станимир Атанасов, понастоящем главен директор DocuWare R&D в Немечек България) ми предложи работа в компанията. Обясни ми, че ще започнем с нови технологии за пренаписване на съществуващ продукт на немска фирма – DocuWare. Приех бързо, най-вече защото много приятели от студентската ми компания вече бяха част от Немечек България. 

  Явор Лазаров: Всичко започна с малък инцидент. 1 ноември 2020 трябваше да е първият ми работен ден в Немечек България, но точно тогава бях диагностициран с COVID-19. Много приятно впечатление ми направи реакцията на хората от моя екип DocuWare, които ме увериха, че за тях няма проблем и ми пожелаха бързо оздравяване. Слава богу, не изкарах болестта тежко и започнах работа няколко седмици по-късно.

  Какво ти хареса тогава?
  Боряна Тодорова: През първия ми работен ден моят тийм лидер ме разходи из офиса и ме запозна с един от пионерите в  Немечек България – Кольо. Той играеше на тенис масата, която тогава бе много централна част от офисното преживяване за малкия ни екип. Още тогава си дадох сметка, че най-вероятно ще остана във фирмата, защото очевидно хората в нея са готини и много спокойни. Още тогава  нашата фирма правеше за служителите си повече от останалите. Имаше справедливо заплащане, работна среда на разбиране, доверие и подкрепа, възможност да работим по креативни, предизвикателни проекти. Харесаха ми и благотворителните инициативи.

  Валентин Василев: Най-вече възможността за работа с приятели. На практика преди това се бях ориентирал в съвсем различна сфера, но реших да пробвам с идеята за спокойствие и добро заплащане.

  Явор Лазаров: Много ми хареса, че тийм лидерът на DocuWare екипа в Немечек България Станимир Атанасов ме подкрепи да вляза бързо в час. Onboarding процесът мина много гладко – всички колеги бяха изключително отзивчиви. Добрата комуникация и подреденост ми допаднаха веднага.

  Валентин Василев е Travelling Expert, Team Consultant, Mentor и Software Architect в DocuWare екипа на Немечек България. Част от компанията е от 2003

  А какво ти харесва сега?
  Боряна Тодорова: Въпреки че днес във фирмата работят над 320 служители, всички имаме своята свобода. Също така възможността за усъвършенстване на уменията. Има усещане, че всички ние правим смислени и важни неща.

  Валентин Василев: Най-вече свободата. Тук мога да правя онова, което сметна за полезно за работата, а и за самия мен. 

  Явор Лазаров: Първо,че работата е предизвикателна. Второ,че успях да науча много неща, които преди не знаех. Още по-хубавото е, че тук имам перспектива да развивам уменията си, да не зациклям на едно място. А това беше минус на някои предишни работни места.

  Кой е най-хубавият ти момент?
  Боряна Тодорова: Сякаш най-хубавите моменти съвпадат с най-трудните. Защото, след като си преодолял едно предизвикателство, се чувстваш най-доволен. Помня как за 10-годишнината на Немечек България имахме много интересни занятия – например уроци по танго. Нямам музикален слух, не съм атлетична и като цяло не съм добра в танците. Но както всички останали, така и аз се постарах. И „черешката на тортата” беше, че успях да танцувам с нашия шеф Георги Брашнаров. А той е отличен танцьор.

  Валентин Василев: Беше належащо да пренапишем един от основните модули на DocuWare. Това беше сложна задача – имаше нужда от правилно планиране и внимателно имплементиране на промените. Радвам се, че бях сред хората, които движиха проекта, защото така успях да пробвам нещо съвсем ново и да разбера доколко наистина работи. След 3-годишна работа се получи наистина страхотно – беше най-силният ми момент във фирмата.

  Явор Лазаров: Най-хубавото в Немечек България и в екипа на DocuWare е, че липсват големи амплитуди. Работата върви плавно, което ме кара да се чувствам добре.

  Явор Лазаров е Cloud Ops в екип DocuWare в Немечек България от есента на 2020

  Кой е най-тежкият ти момент?
  Боряна Тодорова:  Не обичам да наричам моментите тежки, за мен те са по-скоро предизвикателства. А предизвикателствата ни помагат да станем по-добри. И сякаш най-голямото предизвикателство за мен е това да се отуча от старите умения и навици, за да мога да придобия нови. 

  Ето и една история  - случи се на първия ни тиймбилдинг в Девин. Сред основните акценти в него беше посещение на Харамийската пещера. Трябваше да изкача 10 метра почти вертикална скала, след което да се спусна с въже от около 40 метра височина в залата. За човек като мен, който има страх от височини, беше истински предизвикателно.

  Валентин Василев: Имал съм много такива. Но вероятно най-тежкият бе на Хелоуин 2014, малко преди рок концерта на нашата фирмена банда. Буквално в последния момент, два дни преди да пуснем новата версия на DocuWare, един колега пристигна от Германия с много нови задачи. Беше трудно да кажем дали изобщо можем да ги свършим за толкова кратко време. Повечето колеги много се забавляваха, а аз се чудех – „Аз ли съм луд, или пък те са лудите?“. В крайна сметка, всичко завърши добре.

  Какво си мислеше в началото за компанията?
  Боряна Тодорова:  Абсолютно нищо. Научих първите неща за фирмата от работното ми интервю с основателя Георги Брашнаров.

  Валентин Василев: Почти нищо. По онова време Немечек България тепърва започваше своя път и все още не беше изградила името, което има днес.

  Явор Лазаров: Преди да достигна до първото интервю за работа, бях чел и позитивни, и негативни неща за Немечек България. Но след като се зачетох по-внимателно и поразпитах някои познати, разбрах, че всичко в компанията е добре структурирано. Също така, че Немечек България има силна позиция на българския пазар – 20-годишната история е нещо впечатляващо. Накратко – очаквах компанията да е устойчива, на което държа.

  А какво си мислиш днес?
  Боряна Тодорова:  Днес знам, че фирмата е много шарена. Че всички в Немечек България са изключително отворени и готови да споделят знания – мисля, че това е голямата ни сила.

  Валентин Василев: След толкова години мога да кажа, че компанията е супер. Хората тук са страхотни. Продължава да ми харесва, много.

  Явор Лазаров: Мислех, че ще има по-голяма дистанция между хората. Оказа се, че можеш да отидеш буквално при всеки от екипа, включително при мениджъра ти, и да попиташ нещо и той ще ти помогне.  По време на редовните фирмени срещи се споменава за колеги, които са в компанията от 15 или 20 години. Това прави изключително силно впечатление.

  Очаквал/а ли си да останеш толкова години?
  Боряна Тодорова: Още първия ден бях наясно, че ще остана дълго време тук.

  Валентин Василев: Напротив. Очакванията ми бяха за временна работа, докато се ориентирам към нещо по-сериозно.

  Какво е да си в „дълга връзка” с Немечек България?
  Боряна Тодорова:  Годините в тази връзка не се усещат. Динамиката в нея е прекрасна. Тук има всичко – разнообразни проекти, много технологии, клиенти от различни култури, колеги със сериозна експертиза, които могат да ти помогнат да надградиш онова, което знаеш. Като всяка дълга връзка е – развиваме се индивидуално, но и заедно. 

  Валентин Василев: Наистина е доста сходно с дългите романтични връзки. Развиваш привързаност към компанията, основана на усилията и работата, които си инвестирал в нея. А пък знаейки колко си инвестирал, чувстваш едновременно удовлетворение от постигнатото и желание да се бориш и да решаваш всички нови проблеми.

  Някога усещал/а ли си, че си „спрял/а”?
  Боряна Тодорова:  Не, тук няма как да ти стане скучно. Освен това, аз наистина обичам да намирам бъгове, обичам да уча нови технологии. А и от 9 години насам работя със стажанти – вълнуващо е да работиш с тях стъпка по стъпка и накрая да видиш как част от тях вече са станали тийм лидери.

  Валентин Василев: Да, усещал съм. Хубавото е, че тези моменти на отчаяние са малобройни. Точно тогава разбираш, че всъщност компанията ти предоставя свободата да се променяш и развиваш. И само от теб зависи дали ще го направиш.

  А може ли да си пропуснал/а нещо?
  Боряна Тодорова:  Най-много съжалявам, когато изпусна тийм билдинг или някое фирмено парти. Случвало се е да се прибирам от командировка и от летището директно да отивам на коледното ни парти.

  Валентин Василев: Ако човек реши, може да разглежда живота като поредица от пропуснати възможности. Със сигурност и в Немечек България имам много такива моменти. Но съм сигурен, че много повече са тези, в които съм взел правилното решение и съм се развивал в правилната посока.

  Какво още искаш да ти се случи в компанията?
  Боряна Тодорова:  Индустрията, клиентите и пазарът непрекъснато ни изненадват. Пожелавам си това никога да не спира.

  Валентин Василев: Освен да се пенсионирам тук? Сериозно, надявам се в Немечек България да се утвърждават все по-добри практики. Самият аз работя усилено за това и виждам прогрес в компанията като цяло. А всички добри практики се изплащат многократно в перспектива. 

  Явор Лазаров: Виждам доста предизвикателства, както и възможности за израстването ми като професионалист. Това е нещото, което искам да ми се случи най-много в Немечек България – да надграждам уменията си. Тук съм от едва 9 месеца, но съм готов за дълга връзка! Искам да празнувам своята 10-та или 20-та годишнина в Немечек България, а защо не и да се пенсионирам тук.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Немечек България в Jobs.bg ТУК.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 5 часа
  преди 7 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 7 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 8 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 12 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт