петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2082 прочитания

    Google отлага връщането в офисите и задължава служителите си да се ваксинират

    Facebook също обяви задължителни ваксини за служителите в офисите си
    29 юли 2021, 13:12 a+ a- a

    Google отлага връщането в офиса за повечето работници до средата на октомври и въвежда политика, която в крайна сметка ще изисква всички да бъдат ваксинирани, след като кампусите бъдат напълно отворени, предаде AP.

    По-заразният делта вариант на коронавируса предизвиква драстичен скок в случаите на Covid-19 и хоспитализациите. Съобщението на Google беше последвано и от Facebook, който също заяви, че ще направи ваксините задължителни за американските служители, които работят в офиси. Изключения ще бъдат направени по медицински и други причини.

    В имейл, изпратен до повече от 130 000 служители на Google по целия свят, главният изпълнителен директор Сундар Пичай заяви, че сега компанията се стреми да върне по -голямата част от работната си сила в офисите от 18 октомври вместо предишната целева дата 1 септември.

    Решението засяга и десетки хиляди подизпълнители, на които Google възнамерява да продължи да плаща, докато достъпът до кампусите остава ограничен. 

    „Това удължаване ще ни даде време да се върнем към работа, като същевременно ще осигурим гъвкавост на тези, които се нуждаят от нея“, пише Пичай.

    Той разкри, че след като офисите бъдат напълно отворени, всички, работещи там, ще трябва да бъдат ваксинирани. Изискването първо ще бъде наложено в офиса Mountain View на Google, Калифорния, централата и други офиси в САЩ, преди да бъде разширено в повече от 40 други държави, в които Google работи.

    „Това са нещата, които трябва да се направят, защото в противен случай застрашаваме работниците и техните семейства“, каза д-р Леана Уен, професор по обществено здраве в университета Джордж Вашингтон и бивш здравен комисар в град Балтимор. „Не е честно родителите да се очаква да се върнат на работа и да седят рамо до рамо с неваксинирани хора, които биха могли да носят потенциално смъртоносен вирус.“

    Тъй като децата на възраст под 12 години понастоящем нямат право да бъдат ваксинирани, родителите могат да им донесат вируса вкъщи от офиса, ако са около неваксинирани колеги, каза Уен.

    Различни държавни агенции вече обявиха искания всички свои служители да бъдат ваксинирани, но корпоративният свят досега възприемаше по-премерен подход, въпреки че повечето адвокати смятат, че задължаването в законно, отбелязва AP.

    Авиокомпаниите Delta и United изискват от нови служители да представят доказателство за ваксинация. Goldman Sachs и Morgan Stanley изискват от своите служители да разкрият статуса си на ваксинация, но не изискват служителите да бъдат ваксинирани.

    По -малко от 10% от работодателите са заявили, че възнамеряват да изискват всички служители да бъдат ваксинирани въз основа на периодични проучвания на изследователската фирма Gartner.

    Не е ясно колко от работниците на Google все още не са били ваксинирани. В имейла си Пичай описва степента на ваксинация в компанията като висока.

    Решението на Google да удължи дистанционната работа следва подобен ход на друга технологична компания – Apple, която наскоро измести плановете си за връщане в офиса от септември до октомври.

    Изискването на Google за ваксина също може да насърчи други работодатели да изискват задължителна имунизация, за да се предпазят от нови огнища и да сведат до минимум необходимостта от носене на маски в офиса, отбелязва още AP.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 52 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research