петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3063 прочитания

    Студенти от факултет на УАСГ ще учат безплатно при сключен договор с работодател

    Условието е да работят при него най-малко 5 години след завършването си
    14 юни 2021, 15:47 a+ a- a

    От учебната 2021/2022 студенти от Хидротехническия факултет (ХТФ) на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) могат да се обучават безплатно при сключен договор с работодател. Тази възможност е уредена в чл. 95а на Закона за висшето образование, като държавата заплаща изцяло или частично обучението на студентите, поели ангажимент да работят при одобрен от МС работодател за срок от поне 5 години след дипломирането си.

    Работодателят е длъжен да осигури начална работна заплата, равняваща се минимум на средната за съответната позиция във фирмата.

    В утвърдения списък за учебната 2021/2022 г. са включени следните специалности към ХТФ и заявените от работодателите бройки студенти, които могат да се обучават безплатно:

    - Специалност „Водоснабдяване и канализация“ – 25 студенти, редовно обучение за магистър след завършено средно образование (5-годишен курс на обучение);
    - Специалност „Водоснабдяване и канализация, мрежи и съоръжения“ – 5 студенти, редовно обучение за магистър след завършено висше образование (2-годишен курс на обучение);
    - Специалност „Управление на водните ресурси“ – 3 студенти, редовно обучение за магистър след завършено висше образование (1,5-годишен курс на обучение);
    - Специалност „Хидротехническо строителство“ – 12 студенти, редовно обучение за магистър след завършено висше образование (2-годишен курс на обучение);
    - Специалност „Хидростроителство“ – 10 студенти, редовно обучение за магистър след завършено средно образование (5-годишен курс на обучение). Студентите „Хидростроителство“ трябва да са приети преди учебната 2020/2021.

    Предстои МС да утвърди списък на одобрените работодатели за учебната 2021/2022. В проектния списък са включени 146 частни и държавни фирми, сред които 11 ВиК дружества (в Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Пазарджик, Перник, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище и Шумен), Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, Национален институт по метеорология и хидрология, „Национална електрическа компания“ ЕАД, „Джи Пи Груп“ АД, две Регионални инспекции по околната среда и водите (Монтана и Смолян), пет клона на „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД (Варна, Горна Оряховица, Пловдив, София и Централно управление).

    Хидротехническият факултет на УАСГ, който през тази година отбелязва 72 години от създаването си, обучава инженери, които проучват, проектират, строят и експлоатират хидротехнически съоръжения, водоснабдителни, канализационни, напоителни и отводнителни системи. Равносметката за досегашната история на факултета включва над 9000 обучени хидроинженери, които работят по специалността си във всички краища на света. Практически цялата водна инфраструктура и всички язовири, построени в България през последните 70 години, са дело на възпитаниците на ХТФ. На разположение на студентите са модернизирани лаборатории с нова апаратура, преподаватели с активна практика, възможност за работа по български и международни проекти.

    Дипломите на УАСГ са международно признати и предоставят широки възможности за реализация поради огромното търсене на квалифицирани хидроинженери на трудовия пазар. Част от завършващите студенти продължават обучението си в докторантски програми, като постигат значими научни резултати.

    Обучението по защитената специалност „Хидростроителство“ е без заплащане на семестриални такси за целия период на следване. Кандидатстването е по улеснена процедура (с оценките от държавните зрелостни изпити), като заявление за гарантиран прием може да се подаде до 18 юни 2021.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк