понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2021 прочитания

  Вижте философията на Джеф Безос за наемане на хора в зората на Amazon

  Джеф Безос пише това през 1998, когато в компанията работят 2100 души, днес екипът на гиганта надхвърля 1.2 млн. души
  27 април 2021, 14:52 a+ a- a

  В България излиза едно от най-чаканите бизнес заглавия в последните години - „Клиентът е царят, аз съм слугата“ от Джеф Безос. Предприемачът разказва за философията на създаването, изграждането и управлението на Amazon и Blue Origin.

  Книгата събира неговите уникални и оригинални годишни писма до акционерите, плюс много речи и интервюта, помагащи ни да надникнем в миналото му, работата му и еволюцията на идеите му, за да разберем как е стигнал до успеха си. Книгата обхваща теми, свързани с бизнеса и взаимоотношенията му с обществеността – от иновациите и отдадеността на клиентите до климатичните промени и космическото пространство – и ни предлага рядък поглед към мирогледа на Безос и къде може да ни отведе бъдещето.

  Публикуваме откъс, предоставен от издателство „Бард“ за Economy.bg. Вижте визията на един от най-богатите хора в света за подбора на хора:

  „Би било невъзможно да постигнем резултати в динамична среда като интернет без необикновени хора. Да се работи така, че да се създаде късче от историята, не се очаква да е лесно и... да, виждаме, че нещата са такива, каквито би следвало да бъдат! Сега ние разполагаме с 2100 умни (към 1998, бел. р.), трудолюбиви, отдадени на работата си служители, които поставят клиентите на първо място. Вдигането на летвата високо в подхода ни към наемането е било и ще продължи да бъде най-важният елемент в успеха на Amazon.com.

  По време на интервютата за наемане ние искаме от хората да обмислят три въпроса, преди да вземат решение:

  Бихте ли се възхитили на този човек? Ако се замислите за хората, на които сте се възхищавали през живота си, те са вероятно хора, от които сте се учили или които сте имали за пример. Аз например винаги съм полагал всячески усилия да работя само с хора, на които се възхищавам, и окуражавам тук присъстващите да бъдат също толкова взискателни. Животът определено е прекалено кратък, за да постъпваме иначе.

  Ще се издигне ли този човек над средното ниво на ефективност на групата, в която ще влезе? Искаме да се борим с ентропията. Летвата трябва постоянно да се вдига. Искам хората да си представят компанията след пет години. В онзи момент в бъдещето всеки от нас би трябвало да се огледа и да си каже: „Колко много се вдигна стандартът... боже, радвам се, че навремето ме назначиха!“.

  В какво точно би могъл да блесне този човек? Много хора имат уникални умения, интереси и гледни точки, способни да обогатят работната среда за всички нас. Често става дума за нещо, което дори не е свързано с работата им. Една наша служителка например е национален шампион по правопис  (мисля, за 1978 г.). Предполагам, че това не ѝ помага в ежедневната ѝ работа, но не е ли забавно от време на време да я засечеш в коридора и да я попиташ за някоя трудна и спорна дума – веднага ще ти я каже.“

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 6 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 9 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 9 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 11 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво