петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3489 прочитания

  Какво е да си HR във време на пандемия: Благослава Данаилова, Recruitment Business Partner, Endava

  HR-и на водещи компании в България разказват пред Economy.bg за предизвикателствата в новите условия на работа
  15 април 2021, 09:44 a+ a- a

  Благослава Данаилова, Recruitment Business Partner, Endava

  Изминалата година беше различна! Изискваше адаптивност и бързи решения, а ролята на HR-а беше ключова. Специалистите по Човешки ресурси трябваше да дават адекватни отговори в непредвидима среда, да вземат своевременни решения, с които да опазят здравето на служителите си, но и да осигурят непрекъснатост на бизнес процесите. Да реорганизират режима на работа, да ангажират, мотивират и привличат хора в онлайн среда, но и да поддържат връзката с тях жива... И всичко това в бързопроменящи се и екстремни условия, за които никой не беше подготвен.

  Какво е да си HR във време на пандемия попитахме HR професионалисти във водещи компании от различни сектори в България.

  Благослава Данаилова е Recruitment Business Partner в Endava. Има над 8 години опит в сферата на подбора, управлението на човешки капитал, employer branding и менажирането на проекти.

  Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте през изминалата година и как се справихте с тях?
  Имаме късмета да сме част от сектор, който сравнен с много други, беше засегнат от пандемията в доста по-малка степен. Определено обаче предизвикателства не липсваха. Случващото се е без прецедент и никой не може да даде ясна прогноза колко време ще продължи и какви ще са икономическите последици. Успешното адаптиране се случи за организациите, които бяха бързи и достатъчно гъвкави. 

  Име: Endava
  Сфера на дейност: Software Development
  В България е от: 2016 г.
  Брой служители глобално: над 7500
  Брой служители в България: 249
  Офиси в България: София
  Основни продукти/марки: Еndava e водещ доставчик на технологични услуги от ново поколение, които помагат на клиентите да реализират дигитална еволюция за бизнеса си.
  Клиенти/Пазари: Вече 20 години обслужва водещи световни марки от финансовия, застрахователния, телеком и медийния сектор, както и търговията.

  Пандемията промени и начина, по който гледаме на подбора и управлението на човешкия капитал. През изминалата година за нас изцяло приоритет бе грижата за служителите ни. Положихме усилия те да се чувстват сигурни, да подкрепим приспособяването им към различната работна среда, да поддържаме продуктивността им, да поощрим тяхната ангажираност и най-вече да им помогнем да намерят баланса между работа и личен живот. 

  Как успяхме да го постигнем? Чрез постоянната комуникация с екипите, адаптивност към техните въпроси и нужди и множество отворени дискусии. Насърчихме допълнително сплотяването на хората и поддържане на културата на компанията посредством множество онлайн сесии, обмяна на знания и опит, благотворителни и доброволчески инициативи, както и срещи, на които просто да общуваме помежду си.

  Предизвикателства имаше и при селекцията на нови кадри за компанията. Въпреки че не сме прекъсвали процеса си по подбор, екипът ни се сблъска със затишието на пазара на труда, което беше съвсем очаквано предвид настъпилата ситуация. Наложи се освен с конкуренцията да се преборим и със страха и несигурността на професионалистите на пазара. Тези, които загубиха работата си, бяха разтревожени и търсеха стабилност. Тези, които решиха да останат в текущите си компании, бяха още по-селективни. Дадохме си сметка, че впечатленията от процеса по подбор ще имат още по-голямо въздействие върху крайното решение и заложихме на това, в което сме най-добри – лично отношение и подход към всеки един кандидат.

  Предлагането на стабилност и възможности за последващо кариерно развитие, подкрепено чрез различни обучения и сертификации, бяха основни фактори в процеса по привличане на таланти. Фокусът върху ценностите и културата в Endava и представянето на работодателската марка бяха не по-малко важни. Смятам, че при днешното изобилие от компании и роли на пазара, кандидатите се впечатляват от автентичност и търсят работно място, което да е в унисон с техните ценности, да предлага разнообразие, предизвикателства и същевременно устойчивост. 

  Определено беше странно да преминем към изцяло онлайн процес на събеседване с кандидатите, но мисля, че успяхме да се адаптираме и вече виждаме доста позитиви както за нас, така и за кандидатите. Продължаваме успешно да привличаме нови таланти и да ги интегрираме в работния процес, макар и в дистанционен формат. Аз самата започнах работа в Endava по време на пандемията, но това по никакъв начин не смятам, че повлия на успешното ми навлизане и интегриране в компанията.

  Кои от въведените от компанията мерки дават най-добри резултати?
  Гъвкавото работно време и възможността за работа от вкъщи, е нещо, което Endava предлагаше на служителите си още преди настъпването на пандемията, но сега определено сме уверени, че хибридният модел за работа повишава продуктивността и спомaга за баланса между работата и личните интереси и ангажименти. 

  С първия lockdown много от служителите ни решиха да инвестират повече време и в придобиването на нови умения и квалификации, а нашата задача като работодател беше да адаптираме начина, по който да им предоставим различни възможности за това. Така постигнахме благоприятно влияние върху мотивацията и ангажираността на служителите. Планираме да разширим възможностите в тази насока и в близко бъдеще. Тези дни за Endava предстои онлайн конференцията Tech Flow Europe, която има за цел да събере водещи колеги IT специалисти, както и външни лектори, които ще дискутират традиционните подходи и бъдещето на софтуерното инженерство в контекста на дигиталната ера. Събитието ще се проведе на 15 и 16 април 2021 г. и регистрацията за него е напълно безплатна за всички желаещи тук.

  Наред с обучението на служителите Endava инвестира значителни усилия в насърчаването и развитието на младите IT кадри посредством серия от специализирани обучителни и стажантски програми. Те се случват регулярно всяка година и в новата реалност просто преминаха в изцяло онлайн формат. Само към момента за 2021 г. реализирахме 4 обучителни програми, в които кандидатстваха над 600 души. Във всяка от тях всички кандидати, които успешно преминат входящите изпити, не само получават достъп до практическо обучение напълно безплатно, но и възможност за стартиране на кариера в ИТ индустрията след успешно завършване. Гордеем се, че тази година сме и сред пионерите в реализирането на специализираната DevOps обучителна програма. Нейният тесен профил и изключителен микс между теория и практика са уникални към момента за страната.

  Кои нови практики ще запазите и след Covid пандемията?
  Дистанционният режим на работа за момента остава предпочитаната форма за компанията на глобално ниво. В момента се подготвя и актуализирана стратегия за начина на работа в компанията, който естествено изхожда от пандемията и обстойно наблюдение на резултатите от работата и нагласите на служителите. 

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Endava в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ
  Какво е да си HR във време на пандемия: Кремена Лефтерова, HR бизнес партньор, Mars


  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Швейцарската национална банка повиши лихвите с 0,5%
  Тя промени и икономическата си прогноза, като леко повиши очакванията за ръст на швейцарската икономика
  преди 13 часа
  Над 80 от служителите на Kaufland влизат в първото издание на „Академии за развитие“
  Участниците ще разширят професионалните си компетенции, за да могат да заемат по-високи позиции в компанията
  преди 15 часа
  Китай одобри първата си иРНК ваксина срещу Covid-19
  Тя е разработена от китайската компания CSPC Pharmaceutical Group Ltd
  преди 16 часа
  Алтерко разработва първия си персонализиран чип
  Разработването и производството на чиповете за Shelly ще бъде в партньорство с производителя на платки Espressif Systems
  преди 20 часа
  Фед вдигна лихвите с 0,25%
  Нашата банкова система е стабилна и устойчива, със силен капитал и ликвидност, заяви Джероум Пауъл