сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6752 прочитания

  Ключовите качества на добрия програмист според Светлин Наков

  Светлин Наков е един от тримата основатели на СофтУни
  17 декември 2020, 18:00 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е голямо, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите. Кои са ключовите качества, за да си успешен в ИТ индустрията, попитахме Светлин Наков - един от тримата основатели на СофтУни.

  Всеки ли може да стане програмист?

  Програмирането вероятно не е за всеки, но всеки, който има желание – определено трябва да пробва. Често ми задават въпроса – „Необходима ли е математика, за да съм добър програмист?“. Отговорът е, че тя помага много, но по никакъв начин не е задължителна. Разбира се, тези от нас, които имат брилянтен математически ум, обикновено се реализират с лекота в тази област, но не е задължително да притежаваш определен набор от математически умения, защото много от ключовите такива могат да се научат с инвестиция на време и много практика.

  Кои са най-важните умения, които един човек трябва да притежава, за да се превърне в добър програмист?

  На първо място, това е огромно желание и мотивация да учиш и да се занимаваш с компютърни технологии. Много добър пример за потенциални софтуерни таланти са геймърите – те често стават добри програмисти, защото са свикнали да прекарват часове на ден пред компютъра и това им доставя удоволствие. Много е просто - това ги вдъхновява, правят го с желание и съответно им се получава.
  Едно от по-сериозните умения обаче е това да имаш инженерно и логическо мислене, което или притежаваш, или работиш в посока на това да изградиш. Това е умението да разбираш задачите и проблемите на стъпки, да навързваш тези стъпки заедно в последователен процес, който води до решение, на качествен резултат, т.е. problem solving skills.
  В резюме, необходимите умения са логическо/алгоритмично мислене и висока мотивация. Дори второто бих казал, че е по-важно, защото човек, ако има висока мотивация, би могъл да компенсира за липсата на съответните алгоритмични умения и да ги изгради в себе си чрез учене. Може да се наложи да отдели двойно повече време от един математик, но пак ще стане програмист. В практиката си съм виждал програмисти да стават и хора, които на пръв поглед въобще нямат необходимите заложби, но огромната им мотивация ги бута напред. Нашата професия в най-нисшата си дефиниция може да се определи просто като занаят – просто го правиш ужасно много пъти и накрая се научаваш да го правиш много добре. Необходимо е време, необходимо е и търпение, но с повечко последователност стигаш дотам, накъдето си се запътил, дори много често надминаваш собствените си очаквания.

  Какъв е потенциалът за развитие?

  ИТ индустрията в последните години се развива с изключително бързи темпове. Продължават да се правят редица инвестиции в посока дигитализация и изграждане на нови технологии, които да подобряват работата и предлаганите продукти и услуги. Продължава да се инвестира и в страната ни, като редица технологични гиганти предприемат нови и нови стъпки за развитие в България всяка година.
  Както и очаквахме, дори кризисната ситуация, случваща се в момента по цял свят, не оказва особено негативно отражение върху ИТ сферата. Бизнесът днес се налага да се адаптира бързо, предприемайки извънредни мерки, с които да дигитализира голяма част от процесите си, за да осигури дистанционна работа за служителите си и да предлага услугите и продуктите си онлайн. За голяма част от ИТ индустрията този модел на работа отдавна е ежедневие.
  Неслучайно и в подобна необичайна ситуация интересът към ИТ е по-засилен от всякога. В света продължава да се наблюдава значителен недостиг на добри ИТ специалисти и софтуерни инженери, кадри за дигиталната индустрия. Това, наред с добрите условия, които се предлагат в тези сфери, правят средите изключително привлекателни за младите хора и в бъдеще ще има все по-голям интерес от тяхна страна да изграждат кариера в ИТ областта.

  Вижте още:
  IT JOBS in BG: Програмист
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: SEO специалист
  IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
  IT JOBS in BG: Python Developer
  IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: Java Developer
  IT JOBS in BG: Blockchain developer
  IT JOBS in BG: C# Developer
  IT JOBS in BG: PHP Developer 
  IT JOBS in BG: JavaScript Developer

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 13 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 15 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 15 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 18 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 19 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители