петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2470 прочитания

    Как се чувстваме на работното си място и промениха ли се заплатите във време на пандемия?

    Вижте какво установи проучване на Casus Futura
    14 декември 2020, 16:20 a+ a- a

    45% от работещите в България казват, че не се чувстват притеснени за здравето на работното си място. Останалите 55% изпитват от известна до много голяма степен на притеснение, като силно разтревожени са близо 9%.

    Това установи проучване на консултантската компания Casus Futura на нагласите на работещите у нас във време на коронавирус. Анкетата е проведена онлайн от 30 октомври до 5 декември сред работещи от различни сектори - IT (24%), производство (11%), търговия на дребно (10%), здравеопазване (7,3%), транспорт и логистика (7,2%) и др.

    Проучването разкрива, че голяма част от работодателите (67,1%) са взели мерки, за да предпазят здравето на служителите си на работното си място, а около една трета (19,1%) продължават да са притеснени въпреки въведените мерки. 

    От мерките, които работодателите са взели, най-голям процент са създаването на инструкции за препазване на здравето в условията на пандемия (20.7%) и осигуряването на дезинфектанти и маски (20,8%). На следващо място са организацията за работа в хоум офис (15,1%) и изолация на екипите, така че те да бъдат предпазени (14,3%).

    Сред практиките се нареждат и измерването на температура в офиса, осигуряване на предпазни ръкавици, заплащане на PCR тестове и осигуряване на допълнителна медицинска грижа.

    Въпреки обстоятелствата данните разкриват, че значителен процент от хората се чувстват спокойни и уверени на настоящото си работно място (63,3%), докато останалите имат колебания и липса на сигурност главно поради намаляване на възнагражденията и освобождаване на служители. 63,1% от анкетираните отговарят, че не е имало съкращения в компаниите, в които работят, а останалите са отговорили, че вече е имало такива или предстоят.

    Близо 52% от работещите не мислят за смяна на работните си места, 22% не са сигурни, а 26% обмислят да сменят работното си място. 17% от анкетираните смятат да сменят работодателя си още по време на пандемията и в момента си търсят нова работа.

    Има ли промяна във възнагражденията и продобивките?

    В ситуацията на криза едни от първите бюджети, които компаниите преразглеждат, са бюджетите за персонала. Оказва се, че работодателите на 69,3% от анкетираните не са правили промени в нивата на възнаграждения. За малко над една пета от участниците е имало промени, като на най-значителен процент от анкетираните възнагражденията са били намалени от 10 до 30%. А около 5% от анкетираните, казват, че е имало намаление на заплатите с над 50%.

    Въпреки ковидкризата, проучавнето разкрива, че има и компании, които са увеличили заплатите. 10% от участниците казват, че техните работодатели са увеличили възнагражденията.

    В пакетите социални придобивки също има промени. За около 20% от анкетираните е имало промени или придобивките са били спрени, за почти 47% са били запазени, а останалите 33% стподелят, че не са имали такива.

    Как пандемията промени начина, по който работим и живеем?

    41.2% от анкетираните посочват, че се е променил начинът им на общуване с другите. На една част се е наложило да балансират между работата в хоум офис и задълженията по отглеждане на децата. Други, които нямат партньор в живота, имат по-силно усещане за самота, а трети отчитат спад в обемите на работа. Близо четвърт посочват, че начинът, по който работят, се е променил значително.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 45 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS