четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3470 прочитания

    МенторМейт организира нов DevCamp за софтуерни специалисти срещу възнаграждение

    Повече за обучителната инициатива научете от Даря Добрева, старши експерт обучение в технологичната компания
    10 декември 2020, 12:09 a+ a- a

    В началото на декември стартира четвъртото издание на DevCamp - обучителната програма на МенторМейт за софтуерни специалисти. Повече за тазгодишно издание на инициативата пред Economy.bg разказва Даря Добрева, старши експерт обучение и развитие.

    Предстои четвъртото издание на DevCamp. Какво представлява DevCamp и какво се промени от създаването на инициативата досега?
    DevCamp e 3-месечна обучителна програма за таланти с желание да се развиват в софтуерната разработка, като усвояват знания с една фронт-енд и една бек-енд технология. След период 6-седмично обучение, участниците в програмата се включват в реални проекти, където могат да приложат практически наученото и да се докоснат до реалния процес на разработка на софтуерен продукт. 

    От първото издание до сега непрекъснато надграждаме инициативата, като добавяме нови технологии, сред които участниците в програмата да направят избор за специализация. Най- голямата новост при четвъртото издание ще бъде възможността за профилиране в автоматизираното тестване.  

    За кого е подходяща програмата? Необходими ли са някакви базови познания?
    Програмата е добър старт за всички, които имат начален опит в програмирането, разбиране за алгоритми и аналитично мислене. Важни са владеенето на английски език на високо ниво поради това, че МенторМейт работи основно с американски клиенти, както и самостоятелност, проактивност и стремеж към развитие. 

    Как стават кандидатстването и приемът?
    Подборът преминава през 3 етапа. През първия кандидатите подготвят кратко видео на английски език за интереса и мотивацията си, както и решение на техническа задача. Справилите се продължават с втория етап - онлайн тест. Финално, провеждаме интервюта с кандидатите. Целта ни е да проверим с какво техническо ниво биха започнали в програмата, както и тяхната мотивация да останат дългосрочно в компанията след приключването ѝ.

    Как ще протича обучението и колко ще продължи?
    DevCamp програмата продължава общо 3 месеца. През първите 6 седмици участниците в DevCamp се подготвят теоретично и практически решават индивидуални задачи по основи на програмирането, специализират в една фронт-енд и една бек-енд технология, мобилна технология или автоматизирано тестване. След това продължават в реален проект, където прилагат наученото и надграждат допълнително уменията си за още 6 седмици.  В хода на обучението младите специалисти се подготвят и с различни меки умения, които ще им помогнат успешно да се реализират в сферата.  

    Предвид ситуацията, в която се намираме в момента, има ли нещо различното в новото издание на програмата? Планирате ли нови методи и подходи на преподаване?
    При нас се наложи да адаптираме програмата за една нощ през март, тъй като второто издание започна в първия ден от обявяването на извънредната обстановка в страната. Всички лекции се провеждат онлайн, записват се и се качват в споделено пространство, за да бъдат на разположение на участниците. Виждаме, че форматът работи и ще продължаваме да следваме начертания път. 

    Какви са преподавателите?
    Преподавателите са колеги с много опит в съответните технологии, старши експерти, архитекти, технически лийдове. Доказали са се и като лектори, винаги са готови да се отзоват да отговорят на въпроси, да споделят допълнителни материали, практически съвети и препоръки, дори и след приключване на заниманията. 

    Какъв е интересът? Колко души планирате да обучите в предстоящото издание?
    В предходното издание имахме над 800 желаещи да се присъединят към програмата, но тогава срокът за кандидатстване беше по-кратък, така че сега очакваме да са повече. Кандидатстването в DevCamp е отворено от около седмица и вече имаме над 250 изпратени резюмета. Планираме да започнем програмата с около 50 човека, като ако се запази настоящия процент на преминали обучението, повече от половината ще продължат своята кариера в МенторМейт.

    Може ли обучението да се съчетае с работа?
    Програмата изисква отдаденост и фокус върху усвояването на новите знания, подготовката и навременното предаване на домашните задания. Затова хората с постоянни ежедневни работни ангажименти биха имали предизвикателства да ги съчетаят с обучението.  

    Предвиждате и възнаграждение за времето на обучението. Можете ли да кажете какво е то?
    Да, МенторМейт предоставя заплащане на участниците за целия 3-месечен период. Намирам го за конкурентно за пазарните нива. 

    С какви умения ще разполагат участниците след завършване на програмата?
    Стремим се в края на програмата участниците да достигнат едно junior ниво в две технологии и да продължат развитието си с ментори в съответните проекти. 

    Получават ли някакъв сертификат или документ завършилите?
    Да, подготвяме сертификати, които удостоверяват кои технологии е специализирал участника в DevCamp.  За мен самият факт, че си завършил програмата е повод за гордост и може да се каже, че е огромно лично постижение, което нарежда всеки участник сред топ 3 % от талантите, кандидатствали по програмата.

    Какви са възможностите след завършването на програмата?
    Желанието ни е да предложим постоянен трудов договор на всички успешно завършили програмата. Съобразяваме това и с реалните бизнес нужди на компанията от съответните технологии. 

    Макар да са завършили обучението в DevCamp, техният кариерен път в компанията е в своето начало. Затова като част от клиентски проекти, ние продължаваме да ги подкрепяме в развитието им, работейки отблизо с ментори, които ги напътстват. Така те могат да задълбочат познанията си в технологиите, които са разучили в програмата или да усвоят нови такива спрямо интересите им и спецификите в проектите, по които работят. За нас е важно и самите участници да виждат възможностите и следващите стъпки в развитието си и да продължим заедно напред.

    Каква част от завършилите DevCamp започват работа в сферата?
    Около 60 % от всички започнали в програмата продължават в МенторМейт и се представят много успешно.  Аз лично съм много удовлетворена като виждам как участниците напредват и бързо стават важна част от проектите, по които работят.  Радваме и обратната връзка от завършилите, които споделят, че наученото за тези 3 месеца надхвърля очакванията им.  Интересен факт е също, че всички преминали през програмата, се задържат в компанията дългосрочно. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 11 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 11 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 13 часа
    преди 16 часа