вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12154 прочитания

    „МенторМейт“ стартира безплатна QA академия в Пловдив, Варна и Велико Търново

    Повече за академията, кой може да се включи и как е организиран процесът на обучение, разказва Кристина Горялова - Talent Acquisition Manager в MentorMate
    28 август 2020, 18:12 a+ a- a

    Кристина Горялова - Talent Acquisition Manager, MentorMate

    Американската софтуерна компания „МенторМейт“ стартира второ издание на безплатна QA академия. Компанията стартира дейността си в България в малък софийски апартамент с 15 служители през 2006.

    Днес има над 500 служители в пет офиса в страната - в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и Русе.

    Повече за академията, кой може да се включи, как е организиран процесът на обучение, научете от Кристина Горялова - Talent Acquisition Manager.

    Разкажете ни повече за MentorMate QA Academy – кога стартирахте тази инициатива и колко души вече са преминали през нея?
    През октомври 2019 в Русе дадохме старт на първата ни безплатна QA академия, като лектори на академията бяха петима от най-силните ни QA експерти с общо повече от 16 години опит в областта. Академията продължи 6 седмици и приключи с 2 изпитни сесии, като в нея се включиха общо 19 участници. Лекциите проведохме в партньорство с Русенския университет и целта им беше да запознаят участниците с професията на QA и да ги подготвят за стартирането на кариерата им в IT сектора. Доволни сме от това, че общо петима човека от участниците в първото издание на академията решиха да станат част от екипа на МенторМейт и вече се развиват като специалисти по софтуерно тестване.

    Кога стартира новото издание?
    След успеха на първото издание взехме решение да организираме академията и в други локации и да разширим броя на обучаващите се. Второто издание предстои да започне на 23 септември и е насочено към специалисти от Пловдив, Варна и Велико Търново. Умишлено изключихме София, защото искахме да дадем шанс на хора от други градове да се включат в инициативата. Всички заинтересовани могат да разберат повече и да кандидатстват на https://mentormate.com/bg/qa-academy

    Колко души ще могат да се включат?
    Целта ни е да включим най-добре представилите се кандидати, като броят ще варира на база на успеха им в самия процес по подбор, а финалната група може да достигне 25 души.

    Как ще ги подберете? Изисква ли се да имат някакви поне начални познания, или е подходяща и за хора без знания и опит, и желание за развитие в тази област е достатъчно?
    Доброто ниво на владеене на английски език е единственото задължително условие за участие в програмата. Влечението към точните науки и предварително обучение по техническа специалност ще се разглеждат като предимство.
    По отношение на процеса по селекция за академията той е отворен до 7 септември и започва с кандидатстване с автобиография и видео представяне, с което очакваме кандидатите да обосноват мотивацията си да станат част от програмата.
    Втората стъпка включва тест на място в офисите ни, чиято цел е да оцени логическото мислене и нивото на английски език на специалистите, последвана от финални онлайн интервюта на най-добре представителите се със специалисти от QA екипа на МенторМейт.
    Тъй като академията е насочена към хора без знания и опит, с най-голямо значение за нас ще бъде мотивацията на всеки записал се участник. Ще се спрем именно на тези от тях, които имат ясна представа защо искат да се включат и какво искат да извлекат за себе си от академията.

    Какви умения, качества, знания е необходимо да имаш, за да си успешен на позицията QA?
    За да бъдеш успешен в професия като тази, наред с необходимите технически и теоретични знания в областта на различни QA процеси и инструменти е необходимо специалистите да имат добро логическо мислене, да бъдат добри комуникатори и да умеят да работят в екип, да имат внимание към детайла, да бъдат проактивни, любознателни и упорити, отворени към трупането на нови знания, организирани, педантични и с “детективски умения”.

    Колко време продължава обучението в MentorMate QA Academy?
    Академията ще започне на 23 септември и ще продължи до 29 октомври, като включва общо 12 онлайн сесии, които ще се провеждат 2 пъти седмично, вечер. Самото обучение завършва с теоретичен и практически изпит на 10 и 12 ноември.

    Каква ще е формата на обучение? Предвид ситуацията ще има ли присъствена част?
    С оглед на текущата ситуация предпочетохме да изнесем това издание на академията изцяло онлайн, което в още по-голяма степен ще улесни присъствието. Предвидили сме да се съберем на място единствено за теоретичния изпит в края на академията, като, разбира се, ще се спазват всички препоръчителни мерки за опазване на здравето.

    В края на обучението какво ще знаят и могат реално?
    Програмата на QA академията се състои от разнообразие от лекции, задачи и практически упражнения. Лектори в това издание ще бъдат Стефан Шопов, Димитър Търкаланов, Юмюгюл Кязимова, Екатерина Стаматова, Велислава Минкова и Йоана Лалова, като всеки от тях ще влезе и в ролята на личен ментор на участниците в академията. Темите, върху които ще се фокусират, включват уеб и мобилно тестване, Scrum и Jira планиране, usability и timezone testing, работа с JMeter и MSSQL, както и основи на автоматизираното тестване. Идеята е след това да познават необходимите инструменти и процеси, за да започнат на позиция Junior QA специалисти.

    Ще предложите ли работа на успешно завършилите и колко души бихте присъединили към екипа?
    Целта ни е да предложим позиция в QA екипа ни на тези от тях, които се отличат най-много по време както на програмата, така и на финалните изпити. На този етап не сме определяли конкретен брой, като това отново ще зависи от представянето на участниците.

    Имате ли колеги, които са част от екипа ви, които са преминали през предишни издания на академията и как се развива кариерата им?
    Текущо наши колеги са петима души от преминалите през първото издание на програмата, които стартираха при нас на позиция Junior QA Specialist и в момента продължават развитието си в екипа ни, като очакваме скоро да преминат и на следващо ниво.

    Кои са най-големите заблуди относно позицията за QA?
    Една от заблудите, свързани с тази професия е, че да си QA е лесно. Както изброихме по-рано, очакванията към тези специалисти изискват завидно количество опит, знания и специфични личностни качества. От друга страна, техните отговорности включват улавяне на грешки в софтуера, организация и подпомагане на екипа, подкрепа на проектните мениджъри, идентифициране на областта на подобрения в процеса и работа по тях и др. В случай че качеството на проекта не е на ниво, те могат да спрат и релийза на нова версия на продукта.

    Какви са възможностите за развитие в областта на за QA?
    Професията предлага много възможности за развитие в МенторМейт и в световен мащаб като цяло както по посока на надграждане на техническите знания в самото софтуерно тестване и възможност за развитие към автоматизирано тестване, така и в развитието на умения за управление на проекти, екипи, мениджмънт на QA процеси и др.

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на MentorMate Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук 

    Вижте още:

    Как протича интервю за работа в MentorMate
    JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate
    Любимият въпрос на интервю за работа на Ана Кожухарова, MentorMate

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 4 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 5 часа
    преди 5 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 8 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 8 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд