петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12656 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Experts?

    За професията и възможностите разказва Виктор Червенобрежки, анализатор статистик в софийския офис на технологичната компания
    29 ноември 2019, 15:01 a+ a- a

    Виктор Червенобрежки е Qantitative Analyst/Statistician в Tek Experts. Има бакалавърска степен по икономика и бизнес икономика от Erasmus University в Ротердам, Нидерландия. Започва професионалната си кариера като консултант в BPO фирма през 2015 г. Една година по-късно става бизнес анализатор, като имплементира множество статистически модели в оперативните процеси и води няколко Sig Sigma проекта. През 2019 г. става част от Data Analytics отдела в Tek Experts, където разработва алгоритми за прогнозен анализ.  

    Срещнахме се с Виктор, за да ни разкаже повече за работата си - какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за професията.

    Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Experts?

    Началото на кариерата
    Започнах първата си работа като Customer Support Representative в BPO компания преди около 5 години, докато бях студент последна година в уиверситета. Идеята ми беше да започна нещо временно, докато завърша образованието си и след това да кандидатствам за позиция, която е по специалността ми. Винаги съм имал голям интерес към математическите науки. След няколко месеца работа започнах да мисля дали и как познанията ми по математика и статистика биха помогнали на мениджмънта в компанията, макар и това да не влизаше в длъжностната ми характеристика.

    Тогава създадох математически модел, чрез който да се измерва продуктивността на агентите във фирмата, който да взима предвид кога работят и колко обаждания получават. Идеята беше интересна, но трудно приложима. Въпреки това тя достигна до представител на висшия мениджмънт на проекта и той се свърза с мен. Предложи ми да направя анализ на факторите, от които зависи процентът на осъществени продажби на един от нашите Sales екипи и временно да спра всякаква друга дейност. Така започнах проект, който доведе до подобряване на резултатите на съответния екип. Когато се отвори позиция за бизнес анализатор, реших да кандидатствам. Осъщественият проект беше предимството, благодарение на което бях избран за позицията, въпреки тогавашната ми липса на опит. 

    Задачите ми на новата позиция бяха доста креативни и свързани пряко с дейността на мениджмънта. Работих съвместно с тогавашния Data Scientist в проекта и това ми даде изключително ценен опит и  ми помогна да израсна професионално. Четири години по-късно той сформира Data Analytics отдел в Tek Experts и ми предложи да кандидатствам за позицията, която заемам в момента. 

    Какви са основните отговорности на тази позиция?
    Основната ми дейност е свързана с това да преведа процесите в компанията на езика на цифрите. След това използвам статистика, за да предложа начини, по които тези процеси да водят до по-добри резултати за бизнеса. Те могат да обхващат всяка една дейност в компанията: наемане на служители, обслужване на клиенти, прогнозиране и контролиране на текучеството, тренинг на нови служители и т.н. Работата е съвместна с Data Scientist и специалист по машинно обучение. 

    Дейността на екипа е свързана с постоянна комуникация с всички роли в организацията, както и с вътрешни и външни партньори. Целта е да се разберат бизнес нуждите на компанията и по възможно най-ефективен начин да се имплементират моделите, които екипът разработва. Понякога това налага и създаването на софтуерни инструменти. В основата им често седят алгоритми, които са стандартни при създаването на изкуствен интелект. Всичко, което правим, се позовава на задълбочена теоретична аргументация. Дейността на екипа на моменти наподобява работа в академична среда.

    Как типично протича един работен ден?
    Обикновено денят започва малко преди началото на работното време, с кафе и разговор с колегите на тема извън работата. Винаги се стараем да поддържаме весело настроение, без това да пречи на работата ни. Често се събираме пред бялата дъска в началото на деня, за да обсъдим плана за деня или седмицата, какво е свършено и какво ни остава.

    След това всеки се заема с различни задачи. Преди да започна работа по статистически модели, обикновено трябва да си набавя и обработя правилните данни. Това обикновено налага работа с SQL. След това използвам статистически софтуерни пакети, за да разбера какво тези данни се опитват да кажат и защо то е важно за компанията. Никой никога не идва при нас със статистически или програмистки проблем. Проблемите се задават на бизнес език. Как да подобрим представянето на инженерите? Какво кара клиентите да отбелязват, че са доволни от обслужването? Как да разберем един кандидат за работа дали би се справял добре на базата на това, което знаем за него? От нас зависи как ще използваме уменията си, за да отговорим на тези въпроси и как да използваме отговорите, за да променим процесите. Голяма част от работата ни е мисловна и аналитична. Често се случва някой от нас да се усамоти на някой диван в офиса с лист хартия и химикалка в ръка. Затова често твърдим, че работим дори когато не сме на работа.

    Доста често имаме срещи с мениджъри, QAs (Quality Analysts), SMEs (Subject Matter Experts), за да синхронизираме работата си с тях. Kомуникацията е в основата на това свършеното от нас да бъде максимално полезно за компанията. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    На първо място са необходими задълбочени и широкообхватни познания по статистика. Когато е зададен бизнес казус, статистикът трябва да знае как да го обърне в статистически/математически проблем. Когато го обърне в такъв проблем, той трябва да знае кои са установените методи, чрез които може да се справи с него. Когато получи резултати, той трябва да знае дали може да разчита на тях. След това трябва да ги преведе обратно на бизнес език и да направи подходяща за аудиторията презентация. Затова комуникационните умения са не по-малко важни. 

    Основно е и умението за боравене с данни и практически опит с езици като SQL, R, Python, DAX, MDX, M, VBA. Не на последно място е разбирането на основните концепции и алгоритми в машинното обучение, което да позволи съвместна работа със специалисти в областта. 

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Всеки член на екипа е специализиран в конкретна сфера повече от останалите. Често черпим знания един от друг, дискутирайки работата си. Отделяме време за проучване, в което четем научни статии, гледаме уебинари или ходим на конференции, за да подобрим работата си по определени задачи. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Голяма част от изпълнителните директори на технологични компании твърдят, че изкуственият интелект е в основата на четвъртата индустриална революция. Всяка една индустрия в днешно време извлича ползи от подобен тип дейност. Примери за това са здравеопазването, банковият сектор, производството, търговията, киберсигурността и т.н. Следователно възможностите за развитие са изключително много и те ще продължават да растат. Все още не е осъзнат пълният потенциал на така наречената дигитална трансформация за една компания. Неслучайно много фирми назначават Chief Analytics Officer или Chief Data Officer.

    Възможностите за алтернативни позиции в един Data Analytics екип варират спрямо компанията и индустрията в която се намира. Част от ролите могат да включват:

    Data And Analytics Manager - менажира екип от анализатори и Data Scientists;

    Business Analyst - посредничи между Data Analytics екипа и останалата част от бизнеса;

    Data Analyst - извлича смисъл от данните и също използва статистически методи;

    Machine Learning Expert - разработва и имплементира ML алгоритми, които дават отговор на бизнес въпроси или оптимизират бизнес процесите;

    Data Scientist - цялостно разбира дейността на екипа и структурира, чисти и организира данните, с които се работи;

    Data Architect - планира системите за управление на данните;

    Data Engineer - създава, структурира, тества и поддържа системи за управление на данните;

    Developer - разработва софтуерни решения вследствие на аналитичните резултати и др.

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Най-голямата заблуда е свързана с това, че работата е механична и по цял ден седим пред компютъра и гледаме едни и същи екселски таблици. Работата ни всеки ден е различна. Сблъскваме се с различни проблеми, водим постоянна комуникация с всички останали роли в компанията и постоянно се налага да проявяваме креативност. 

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
    Занимавам се с много различни неща извън офиса. Ходя на курсове по актьорско майсторство, свиря на китара, спортувам активно. Винаги съм бил хиперактивен и много рядко оставам вкъщи след работа или през уикендите. Обожавам да ходя на планина, макар и това да не се случва толкова често напоследък. Винаги съм бил изключително голям меломан и почти всеки месец ходя на концерти. 

     ВИЖТЕ ОЩЕ:

    JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 48 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS