петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3976 прочитания

    Нова програма ще обучава хора за професиите на бъдещето

    Инициативата е на Висшето училище по телекомуникации и пощи и IBM България
    16 април 2018, 14:35 a+ a- a

    Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и IBM България стартират нова образователна програма, която ще обучава кадри за професиите на бъдещето.

    В новата програма ще се преподават умения, идентифицирани като ключови от бизнеса, а студентите ще могат да започват работа по специалността си още преди завършването си.

    Данните сочат, че вероятно над 70 милиона служители в света ще се наложи да сменят професията си до 2030 г. заради процеса на автоматизация (проучване на McKinsey Global Institute). Свидетели сме на тези промени и днес. Така например, банките трансформират изключително много подхода си към клиентите в сферата на обслужване, предлагайки много по-високо ниво и качество на финансовите услуги посредством нови решения. Същите процеси протичат и в други сектори - като транспорт и туризъм.

    България също трябва да се подготви да посрещне тези промени. Страната разполага с добре обучени, високо-квалифицирани кадри, но в последните години срещаме някои трудности. С над 50 университетa и разходи за образование в размер на около 3,8% от БВП, младежката безработица достига нива от 20%, като едновременно с това ставаме свидетели и на изтичане на ценни кадри в чужбина. В резултат, България е една от страните, в които работодателите срещат затруднения в намирането на служители с конкретни умения и с много добра експертиза в ИТ (според OECD). 

    Всичко това насочва към нещо много важно – ролята на образователните институции. „Като водещ български университет, ВУТП вече разполага с програми, които свързват обучението с успешната реализация след това. IBM е наш основен ментор в този процес. Партньорството ни с компанията вече дава добри резултати и предоставя на студентите ни точните умения и знания за бизнес реализация“, сподели Ана Божанова, ръководител отдел Интеграция и връзка с обществеността във ВУТП.

    Партньорството с IBM България включва разработване на образователно съдържание за Linux администрация и сигурност, менторство и обучение чрез редовни срещи, включване на студенти в инициативи на IBM, което им помага да добият представа за области като блокчейн, както и специализирани уъркшопи (изграждане на имидж и оформяне на CV), които служители на IBM организират за студентите във ВУТП.

    „Бързото кариерно развитие на нашите студенти е ясен знак, че партньорството ни с IBM помага за решаването на недостига на квалифицирани кадри в България, предоставяйки на студентите умения, нужни им за реализация в професии на бъдещето и възможност да учат, работят и да се развиват в България“, допълни Ана Божанова. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 40 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS