петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15055 прочитания

    Tek Experts: Ще наемем 500 души през следващите две години

    Вижте какво сподели за плановете на компанията мениджърът на дружеството в България Лъчезар Лозанов пред Economy.bg
    30 януари 2018, 11:03 a+ a- a

    За разлика от повечето големи аутсорсинг играчи, които стартират в чужбина и впоследствие разкриват офис в България, през 2010 Tek Experts отварят първия си обслужващ център именно тук.  Към днешна дата в него работят близо 400 души. Какви са плановете за развитие на компанията, попитахме Лъчезар Лозанов, мениджър на българското подразделение. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    С какво точно се занимава Tek Experts и колко души работят за компанията?
    Компанията е основана в България през 2010. Тогава в екипа са били 20 души, в момента сме 2500 . Компанията се занимава предимно със софтуерна поддръжка, аутсорсинг на бизнес процеси и разработване на софтуерни решения. Това, към което се стремим, е не да имаме много клиенти и да работим с тях в малък мащаб, а да имаме по-малък брой клиенти и да бъдем техни истински партньори, за да се фокусираме максимално върху услугите, които им предоставяме.

    В кои държави имате обслужващи центрове?
    Освен в България, Tek Experts оперира в САЩ, във Виетнам, в Китай, Коста Рика, Кипър и Малта. Това са общо 7 локации. Допълнително, през следващите няколко месеца, трябва да отворим нашия съвсем нов офис в Нигерия. В момента българският офис предоставя услуги на 3 клиента, докато другите ни центрове, обслужват по два.

    С какво се занимава компанията и къде има обслужващи центрове? Вижте какво сподели мениджърът на дружеството в България, Лъчезар Лозанов пред Economy.bg.

    С колко различни езици работи компанията в България и глобално?
    Като цяло България се слави като локация, където работят хора с  много добри познания по различни езици. В момента тук предоставяме услуги на над 10 езика. Глобално обслужваме клиенти на над 50.

    Имате офиси в различни локации. Има ли възможност за хората, които са базирани тук, да работят и в другите ви локации?
    Да, даже го промотираме. Особено когато става въпрос за по-опитни хора. Независимо че имаме офиси в различни държави, ние всички принадлежим към една компания. Всъщност това е и най-силната ни черта - че ние всички работим заедно, независимо от разстоянията.

    Какви са плановете ви за развитие през следващите 2 години?
    През следващите 2 години това, което със сигурност ще се случи, е офисът да удвои размера си. В момента сме 400 души. В следващите 2 години планът е да станем 900. Искаме разрастването да стане постепенно, така че не само да се разраснем, но и да бъдем успешни в това, което ще правим.

    Какъв тип хора ще търси компанията? Вижте какво сподели мениджърът на дружеството в България, Лъчезар Лозанов пред Economy.bg.

    Какъв тип позиции ще търсите най-много?
    Позициите ще бъдат много разновидни. Например, ние сме единственият партньор на американска компания, която се занимава с професионални консултантски услуги, но също така предоставяме услуги и на една от най-големите IT компании в света. Така че ще търсим специалисти като „solution architect“, „technical architects“, програмисти. Ще търсим също и хора за софтуерна поддръжка на различни нива. Българите имат добър технически профил и традиции в IT сферата и това доста помага.

    Търсенето на пазара за този вид специалисти е голямо. Вие как се справяте с привличането на таланти?
    Когато наемаме служители, търсим такива, които са мотивирани и имат желание да се развиват. Ние знаем, че техническите умения са важни, но едновременно с това, те могат да бъдат развивани от служителите. Затова търсим хора, които имат способността да работят добре с другите и да разбират нуждите им. Благодарение на този подход вярваме, че намираме подходящите специалисти за екипа си.

    Това означава ли, че не търсите хора с много опит зад гърба си?
    Зависи за кои профили става въпрос, тъй като има позиции, за които не можем да си позволим този похват. В повечето случаи, обаче, наемаме хората заради способността им да комуникират и работят с клиенти, като след това инвестираме в тяхното професионално развитие.

    Какви са плановете за развитие на компанията? Вижте какво сподели мениджърът на дружеството в България, Лъчезар Лозанов пред Economy.bg.

    Колко важен според вас фактор е нивото на заплащане?
    Нивото на заплащане е винаги важен фактор, но не е единственият. Да получиш възнаграждение за уменията, които имаш е едно от преимуществата на това да работиш в компанията. Това, за което всеки човек трябва да мисли, обаче, е потенциала, който всеки има, за възможностите за развитие и дали се чувства достатъчно оценен. Чували сме много истории за хора, които са приели дадено предложение за работа само заради парите и са се чувствали подценени. Именно това е нещо, което в Tek Experts избягваме. Имайки предвид това, смея да твърдя, че заплатите в Tek Experts са съизмерими с нивата на заплащане в  компании като нашата.

    Такова бурно разрастване поставя много предизвикателства пред обучението и развиването на хората в компанията. Как се справяте с този проблем?
    Имаме добре технически подготвени хора, които по най-лесен и достъпен начин могат да обяснят една технология на новопостъпилите. Също така разчитаме, че в първия един месец самият човек трябва практически да започне да се обучава. С други думи, той започва да работи по истински технически проблеми на втората-третата седмица. Човек се учи много по-добре, когато работи, вместо да чете презентации, книжки и т.н. Обучението може да продължи два-три месеца, дори 6 месеца. Всичко зависи от самия човек. Но самата работа започва много бързо, за да може да се учи, работейки. Хубавото на нашата тренинг програма е, че в компанията имаме специалисти с дълъг опит в нашата сфера, както и експерти, работещи от страната на клиентите ни, които заедно предоставят едни от най-добрите обучения в индустрията. В този смисъл всеки, който се присъедини към нашия екип, ще стане истински специалист в сферата си и ще има всички възможности да расте в кариерата си.

    Какви ще бъдат водещите тенденции в ИТ и аутсорсинг индустрията? Вижте какво сподели мениджърът на Tek Experts в България, Лъчезар Лозанов пред Economy.bg.

    Какви ще бъдат водещите тенденции в аутсорсинг индустрията през следващите години според вас?
    IT индустрията през последните 10 години търпи изключително голямо развитие. Вече добавената стойност за самите клиенти е много по-голяма и търсените профили са много по-различни от това, което беше преди. Все повече компании работят с големи корпоративни клиенти и то не само в сферата на поддръжката. Виждаме проджект мениджъри, разработчици, програмисти, QA, които всъщност предоставят и разработват софтуери, които се ползват от тези корпоративни клиенти.  Това, което виждаме е, че компании като нашата трябва да се развиват и адаптират, за да могат да се справят с променящата се природа на индустрията. Именно това правим ние и ще продължим да го правим. Например, сега разработваме редица приложения, софтуер и различни решения, които ни помагат да предоставяме все по-добре услугите си, правят клиентите ни още по-защитени и им дават възможност да генерират приход. Не на последно място, те помагат да предоставим на партньорите си по-добро и приятно изживяване по време на работата с нашите служители. Всичко това добавя стойност към това, което предоставяме като глобален екип от експерти и утвърждава нашата компания като важна за клиентите ни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове