четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    27821 прочитания

    Българска компания изпрати свой екип на почивка в Шри Ланка

    За пътя от офиса до екзотичната дестинация разказват Илиана Георгиева и Енгюл Коджебашева от Playtech
    10 май 2017, 16:31 a+ a- a

    Компаниите стават все по-иновативни и креативни по отношение на придобивките и изживяванията, с които мотивират и ангажират хората си. България не е изключение. Особено активен в това отношение е ИТ секторът, където могат да се открият интересни материални и нематериални стимули на работното място. Включително и екзотични почивки... Така например през пролетта на 2017 българската технологична компания Playtech изпрати четирима свои служители на 8-дневна почивка в Шри Ланка, като пое всички разходи по транспорта и престоя. Екзотичното пътешествие беше голямата награда в надпревара, която компанията стартира по повод 10-годишнината от създаването си в България.

    Срещнахме се с Ива Иванова, HR в Playtech, за да ни разкаже повече за нестандартната инициатива. А за пътя от офиса на Playtech до Шри Ланка и изживяването в екзотичната дестинация, разговаряхме с Илиана Георгиева и Енгюл Коджебашева, които са част от отличения екип. Предложение за брак, яздене на слонове, вълшебни залези на брега на океана, пълен релакс... Това са само част от незабравимите емоции на българския екип в Шри Ланка. 

    Идеята

    За инициативата

    Ива: Искахме да направим нещо интересно по повод 10-годишнината на компанията, в което да въвлечем всички колеги. И решихме, че една игра е чудесен избор за целта. Играта включваше няколко етапа. Първият стартира през лятото, когато колегите са в почивка. Целта беше да направят снимки, в които да се вижда логото или наименованието на компанията. Останалите предизвикателства бяха различни игри, свързани с логически задачи, излизане извън офиса, Treasure Hunt, Escape стая и др., като на всеки следващ етап отпадаха определен брой хора. До финалния етап достигнаха 6 отбора, като последното предизвикателство беше да заснемат видео с тема „Светът на  Playtech”. Видеата излъчихме на коледното парти и с гласовете на всички служители и гости беше избран отборът победител. 

    Наградата

    Ива: Искахме да обявим една много екзотична награда, така че да провокираме всички колеги да се включат. Затова избрахме дестинация, за която се предполагаше, че е по-малко вероятно някой да е посещавал. Спряхме се на 8-дневна почивка в Шри Ланка, напълно покрита от Playtech, вкл. самолетни билети, храна и различни забавления. Втората награда беше СПА уикенд в България, а третата – вечеря в гурме ресторант. С тази игра постигнахме невероятен успех, всички колеги дълго говориха за преживяванията и създадохме невероятни емоции в Playtech. Що се касае до други подобни инициативи, все още не мога да кажа дали ще планираме. Но може би за 20-годишнината на компанията бихме направили отново нещо грандиозно. 

    Как се стигна до почивката в Шри Ланка?

    Пътят от офиса на Playtech до Шри Ланка

    Илиана: Ние направихме много масово видео, в което участваха 100 човека. Направихме така популярното Mannequin Challenge с целия офис. Отделно и колегите ни от Киев участваха. Нашето видео имаше много хубаво послание, а именно, че чудесата на  Playtech са хората. 

    Въпреки че бях по майчинство, аз имах възможност да участвам в дейностите на компанията и да не се чувствам изолирана от процесите, които се случват тук. Това за мен лично беше най-голямата мотивация да се включа, не толкова наградата. В началото въобще не съм имала някакви очаквания, че ще спечеля. Но след всеки следващ кръг, колкото повече се приближавахме до финала и колкото повече отбори отпадаха, толкова по-реална започна да ми се вижда идеята, че ще спечелим. И тъй като видеата бяха излъчени по време на коледното парти на фирмата, никога няма да забравя реакцията на колегите, когато пуснаха нашето видео. Как зала със 100 човека буквално избухва на всеки кадър и как зад гърба си чувам колега от конкурентния отбор, който казва: „Е, много хубаво са направили видеото, ще гласувам за тях.“

    Енгюл: Аз в началото също нямах никакви очаквания. Да се включа ме мотивира брат ми, който също работеше в компанията тогава. Бяхме на плаж в Созопол и беше уверен, че ако участвам, ще спечеля играта. Тогава ние все още не знаехме какви кръгове предстоят и че сформираме екип. Но наградата беше ясна и да, тя ме мотивира да участвам, защото досега не съм била на екзотична екскурзия. Но истинската мотивацията дойде, след като сформирахме екипа и започнаха интересните игри. 

    За победата и почивката в Шри Ланка

    Шри Ланка

    Енгюл: Победата лично за мен беше незабравим момент. Преди да обявят победителя, се шегувах с всички колеги, че съм си стегнала куфара и заминавам. Вече виждах коктейли, чадъри... И когато научих, че ние печелим, първата гледка пред очите ми беше тази. На базата на много усилия стигнахме до Шри Ланка и това ни караше да се чувстваме много добре по време на почивката. Вложихме наистина много в тази игра, не беше никак лесно и истински се радвахме, че точно ние сме там.

    Илиана: В момента, в който съобщиха, че печелим, аз се почувствах оценена. Заедно с колегите вложихме наистина много труд за това видео и в този момент почувствах, че трудът ми е оценен. 

    Прекарахме в Шри Ланка една седмица. Беше само и единствено почивка. Видяхме много контрасти. В Шри Ланка, подобно на съседна Индия, може да се види както доста голяма бедност, така и много лукс. Природата им е прекрасна – палми, огромни безлюдни плажове, безкраен океан. Хората са много дружелюбни. Екзотична дестинация – нещо много различно от това, което може да видим в Европа. Това, което мен най-много ме впечатли и което не бях виждала досега, беше залез на брега на океана. Нещо уникално и изключително красиво, което всеки трябва да види. Особено на фона на високите палми пред хотела.

    Енгюл: На мен много ми хареса ананасът. Не помня по колко коктейли изпивахме всеки ден... Ананасът там няма нищо общо с този, който консумираме в България. Много по-малък е и много по-вкусен.  

    За най-незабравимите изживявания

    Емоциите

    Енгюл: Не бих казала, че изживяхме някакви екстремни неща, по-скоро всички искахме да се отдадем на пълна почивка и релакс. Туристическият район на Шри Ланка с храмовете и туристическите обекти беше отдалечен от хотела и трябваше доста да пътуваме. А там разстоянията се вземат много бавно, тъй като пътищата са много тесни. Установихме, че там правила за движение няма и най-голямото превозно средство е с предимство. 

    Илиана: Всъщност това беше най-екстремното ни преживяване в Шри Ланка. Срещу теб се задава кола и ти веднага започваш да си мислиш: „Той вижда ли ни, не ни ли вижда...“.

    Едно от най-запомнящите се изживявания е срещата ни със слоновете. Разходката до сиропиталището за слонове беше най-типичната атракция за района. Беше много интересно да видим слоновете в естествената им среда, да ги яздим, да ги храним, да наблюдаваме как ги къпят...

    Друг емоционален момент по време на почивката в Шри Ланка беше свързан с едно от момичетата в отбора. Там тя получи предложение за брак от нейния приятел, който я придружаваше, и вярвам, че за нея това ще бъде незабравимо. 

    За смисъла и това, което остава след играта и Шри Ланка...

    Ефектът от играта и изживяването в Шри Ланка

    Илиана: Чисто професионално изработката на въпросното видео като графичен дизайн беше един добър опит, от който научих много. Играта беше и много добра възможност да се сработя с колеги, с които нямам пряк досег в работата. Това си беше нещо като тиймбилдинг. А самото изживяване в Шри Ланка ни помогна да се опознаем и като хора. Не мога да кажа как се е отразило на работата ми, защото още съм в майчинство. Но въпреки приятното изживяване нямах търпение да се прибера и да прегърна детенцето си. Не мога да отрека, че ми липсваше.  

    Енгюл: Определено една хубава седмична почивка действа много релаксиращо и мотивиращо. Върнахме се с много спомени и изживявания. Първата седмица непрекъснато разказвахме на колегите как сме изкарали. Еуфорията беше наистина голяма. Благодарни сме на компанията, че ни предостави това преживяване и ако има следващо, бихме участвали отново.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк