петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    38348 прочитания

    Любимият въпрос на интервю за работа на Мария Масларова, PwC

    Какъв въпрос обича да задава тя на кандидатите и какво цели с него?
    09 ноември 2015, 17:56 a+ a- a

    Повечето HR мениджъри имат любим въпрос, който обичат да задават по време на интервю за работа и с който целят да научат нещо повече за кандидата извън обичайните и клиширани въпроси. Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България: „Кой е любимият Ви въпрос, който задавате на интервю за работа, и защо?“.

    Вижте какъв въпрос обича да задава Мария Масларова, старши HR специалист в консултантската компания PricewaterhouseCoopers (PwC), и какво цели с него:  

    „Моят любим въпрос е: Защо избрахте да кандидатствате за тази позиция и как си представяте първите три години в нашата компания?

    Въпросът ми дава информация за мотивацията и очакванията на кандидатите. Те са изключително важни за мен, тъй като нашата политика е основно да наемаме служители на стартови позиции. Всички те са различни – завършили са различни специалности в различни университети, в България или в чужбина. Част от тях нямат опит, а друга част имат минимален. Това, което ги обединява, е любопитството, желанието да се учат и да видят отвътре как функционират българските и международните компании.  Затова очаквам да чуя от кандидатите, че са проучили компанията и позицията. Лошо впечатление прави, когато някой е кандидатствал само защото „това е учил“ и дори не е прочел внимателно обявата.

    От друга страна, от начина, по който си представят първите години в нашата компания, научавам какво е ценно за тях от гледна точка на работна атмосфера, кариерно и личностно израстване. Например в нашата компания се цени приятелската атмосфера и съвместната работа, затова търсим тези ценности и в кандидатите. Също така PwC инвестира много в развитието на служителите си не само като професионалисти, а и като личности. Това е и често причина кандидатите да търсят реализация в нашата компания. С този въпрос сверявам взаимните ни очаквания. Тъй като не е възможно в рамките на една или две години да се придобият всички необходими знания и умения за заемането на висока позиция, важно е техните очаквания да са свързани с дългосрочна кариера в нашата компания.“

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 11 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам