четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    28008 прочитания

    Как протича интервю за работа във VMware?

    Как да се подготвим и какво да очакваме, научете повече за процеса на подбор в компанията, чийто офис в България е най-големият в Европа и стратегически важен за VMware в глобален мащаб
    14 април 2015, 15:09 a+ a- a

    Петя Костова - Старши бизнес партньор „Човешки ресурси“ за регион EMEA


    VMware е глобален лидер в сферата на софтуерните решения за виртуализация и cloud инфраструктури. Компанията е една от най-бързо растящите софтуерни компании с годишен приход от 6 млрд. долара за 2014, повече от 500 000 клиенти и 75 000 бизнес партньори. Компанията е базирана в Силициевата долина и разполага с офиси в целия свят. 

    VMware присъства в България от 2007, като в българския офис на компанията вече работят около 500 специалисти. В края на миналата година беше създаден и първият по рода си за VMware Център за професионални софтуерни услуги за интеграция, автоматизация и персонализирани решения. С това VMware България се превръща от изцяло R&D локация в мултифункционален екип, фокусиран както върху развойна и оперативна дейност, така и върху генерирането на приходи от професионални услуги за Vmware.

    Офисът на компанията в България е най-големият в Европа и стратегически важен за компанията в глобален мащаб.


    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    Във VMware България работят около 500 специалисти. През 2007 година стартирахме основно като R&D офис и се разраснахме до най-големия център за разработки на VMware в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA), трети по големина след Централата в Пало Алто.

    Име: VMware Bulgaria
    Сектор: ИТ/Софтуер
    В България е от: 2007
    Брой служители: 18 000 глобално и 500 в България
    Офиси в България: в София

    VMware е глобален лидер в сферата на софтуерните решения за виртуализация и cloud инфраструктури. Компанията помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в „облачна“ (cloud) среда. VMware е една от най-бързо растящите софтуерни компании с годишен приход от 6 млрд. долара за 2014, повече от 500 000 клиенти и 75 000 бизнес партньори. Компанията е базирана в Силициевата долина и разполага с офиси в целия свят.  Офисът на VMware в България е най-големият в Европа и стратегически важен за компанията в глобален мащаб.

    Заедно с разрастването развихме и много от бизнес функциите на компанията, а в края на миналата година създадохме и първия по рода си за VMware Център за професионални софтуерни услуги за интеграция, автоматизация и персонализирани решения. С това VMware България се превръща от изцяло R&D локация в мултифункционален екип, фокусиран както върху развойна и оперативна дейност, така и върху генерирането на приходи от професионални услуги за VMware.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    В последните години в софийския офис затваряме целия цикъл на производство на софтуер, включително техническа документация, продуктов мениджмънт и рилийз мениджмънт. Съответно при разрастването си търсим целия спектър от експерти инженери, технически документатори, мениджъри. Това е свързано с развитието както на R&D , така и на нашия Център за професионални софтуерни услуги.  Търсим и IT специалисти с опит в управлението на виртуализационни и клауд среди. В бизнес сферата най-често търсим финансисти, които отразяват и анализират финансовата и търговска дейност на компанията в цял свят.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    Процесът по подбор на кандидатите еволюира във времето, като основно държим на високото ниво на наеманите служители и на качеството на услугата на подбор от наша страна.
    Процесът по подбор предоставя разнообразни възможности за интеракция между кандидатите и колегите от компанията, като целта е взаимно опознаване, вземане на информирано решение и изграждане на  ангажираност от самия старт. Независимо дали под формата на тестове, или решаване на конкретни проблеми на място, целта е да добием впечатление за ключовите компетенции, които се изискват за ролята.

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Процесът по подбор е задълбочен, като продължителността зависи от позицията, за която търсим служители. Държим на прозрачността и ясните отношения и още в самото начало информираме всеки от кандидатите за предстоящите етапи на интервюто и очакваните срокове. Във всички случаи кандидатът се среща с мениджъра, ангажиран с наемането по конкретната позиция, както и с експерти в ключови области от работата.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Искаме да видим експертиза и потенциал, високо ценим и капацитета за намиране на разнообразни и ефективни решения на предизвикателствата в ежедневната работа.
    За нас е важно кандидатите да споделят ценностите на компанията, които ние наричаме EPIC2. За VMware EPIC2 означава: Execution - да работим като екип и даваме максимума от себе си; Passion - да имаме желанието и смелостта да променяме статуквото; Integrity - да изграждаме и пазим доверието между нас, с  нашите клиенти и партньори; Customers - нашият успех се измерва с успеха на клиентите ни, и Community - да инвестираме време, умения и енергия в грижа за общността, в която работим и живеем.

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Интервюто е част от по-общ процес, при който се гради цялостно впечатление за кандидата, за неговите умения, знания, потенциал, нагласи. Някои от нещата, които не биха ни направили добро впечатление, са липсата на заинтересованост и на ефективен подход към екипната работа и решаването на задачите.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Компанията има изградена схема на възнагражденията, която взема предвид пазара и включва различни краткосрочни и дългосрочни компоненти.
    Разбира се, ние обсъждаме с кандидата неговата перспектива, както и бъдещите му приоритети, което може да се случи на различни етапи от процеса.

    Имате ли стажантски програми?
    Да, имаме стажантска програма, която вече обхваща и области извън R&D. От миналата година наемаме успешно и студенти от чуждестранни университети. По-голямата част от стажантските ни проекти започват през второто или третото тримесечие на годината. Обикновено продължителността им е от 3 до 6 месеца, като стажантите работят по интересни оптимизационни или иновативни идеи с помощта на опитни инженери от компанията. Това дава ценен практически опит на студентите.
    Преди две години разработихме и допълнителна програма, наречена Talent Boost, с която подготвяме голяма част от бъдещите стажанти за спецификите на процеса по разработване на софтуер и работа в глобална компания като VMware. Това е част от цялостната ни стратегия по сътрудничество със студентите и университетите, към която освен програмите ни за стаж, влизат и магистърски университетски курсове и лекции, VMware Академията, участието ни в образователни инициативи, като „Мениджър за един ден“, посланическите ни инициативи в някои чуждестранни университети и много други.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Най-голяма е конкуренцията за различните оперативни роли, където кандидатите могат да стигнат до няколкостотин.
    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    За мениджърски и управленски роли, тъй като там изискванията са многопосочни, както и за позиции, които са нетипични за българския пазар.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    От технологична гледна точка, VMware е позната между кандидатите основно като лидер във виртуализацията. Важно е да знаят, че компанията е лидер и в cloud инфраструктурите, като помага на своите клиенти успешно да трансформират начина, по който изграждат, предоставят и използват ИТ ресурсите в „облачна“ (cloud) среда.
    Офисът ни в България е най-големият в Европа и стратегически важен за компанията в глобален мащаб. Служителите в софийския офис работят по водещи продукти във високотехнологична среда с фокус върху иновациите. Успешно привличаме много от най-добрите специалисти от България, а и от Европа. Имаме амбициозни планове за развитие в следващите няколко години както от бизнес, така и от технологична гледна точка.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Ще споменем някои от основните предимства на работата във VMware: естеството на работа - високотехнологична среда, фокус върху иновации, предизвикателни бизнес и технологични цели. Тук човек има възможност да разгърне целия си потенциал и да работи върху водещи продукти и технологии в  световен мащаб. Възможностите за професионално развитие - компанията предлага разнообразни възможности, които позволяват на всеки служител да моделира програмата си за развитие и обучение според визията си и професионалните си цели. Тук се включват обучения от водещи международни лектори, ротационни програми, програми за насърчаване и реализиране на иновациите и много други. Грижа за служителите и ангажимент към обществото - компанията се стреми да осигурява максимално комфортна работна среда, възможности за спорт и почивка, да насърчава здравословния начин на живот. Фондацията на VMware изгражда култура на доброволчество и дарителство като подкрепя каузите, зад които застават самите служители. Това се реализира чрез различни програми, включващи допълнително време и финансов ресурс.
    VMware  съчетава предимствата на глобална компания с разнообразни възможности за професионално израстване, програми, удобства и комфорт и „стартъп” духа в смисъла на иновативност и непрекъснат стремеж към промяна и развитие.


    ВИДЕО за компанията като работодател вижте в профила на VMware Bulgaria в Jobs.bg тук
       

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 7 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк