четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10973 прочитания

    Новата среда променя ролята на ИТ мениджърите

    За бъдещето на „облака” и променящите се функции на ИТ мениджърите вижте какво сподели пред Economy.bg Рагу Рагурам, изпълнителен вицепрезидент „Виртуализационни и „облачни” платформи” във VMware
    30 септември 2013, 08:52 a+ a- a

    Рагу Рагурам се присъединява към VMware през 2003 с над 25 години технологичен опит зад гърба си. В момента той оглавява бизнеса на компанията, свързан с управлението и развитието на „облачните” инфраструктури. Преди това Рагурам заема различни позиции във VMware в сферата на продуктовия маркетинг. Преди да стане част от VМware, Рагурам заема позиции в областта на продуктовия мениджмънт и маркетинг във водещи компании, сред които AOL, Bang Networks и Netscape.
    Рагу Рагурам притежава MBA диплома от Wharton School и магистърска степен по електроинженерство от Индийския технологичен институт в Бомбай.

    За бъдещето на "облака" и значението му за бизнеса

    Г-н Рагурам, защо VMware реши да стане доставчик на „облачни” услуги и къде е пресечната точка между виртуализация и „облак”?
    Виртуализацията всъщност е технологичната база за „облака”. Не можеш да имаш „облак” без виртуализация. За нас беше много естествено да имаме възможност да предлагаме и „облачни” услуги като допълнение на виртуализацията. През последните няколко години ние предоставяме технологията за изграждане на „облак” на други доставчици на „облачни” услуги. От контактите с нашите клиенти разбрахме, че те искат VMware да им предоставя услуга, която е продължение на VMware технологията, с която те разполагат в дата центровете. Това е една от причините ние да станем доставчик на облачни услуги.

    Свързани новини

    Кои са основните предимства и предизвикателства за бизнеса при миграцията към облака?
    Ключовите проблеми, които се опитваме да решим, са свързани с предизвикателствата, за които клиентите ни споделят. Основното предизвикателство за клиентите днес е, че това, което търсят от дата центровете, е много различно от „облачния” модел. Приложенията трябва да се променят, начинът, по който те се управляват, трябва да се промени, как се гарантира сигурността, трябва да се промени и т.н. За да отговорим на тези изисквания ние изградихме vCloud Hybrid Service – решение, което позволява приложенията да вървят безпроблемно и синхронизирано в различни локации. Същите инструменти за управление, които клиентът използва в дата центровете, са приложими и за управление на приложенията в „облака”. Това е големият плюс на нашата „облачна” хибридна услуга.

    Къде е Европа и по-конкретно Източна Европа в сравнение с другите региони по света по отношение на преминаването към „облака”?
    В някои части от Европа бизнесът е доста напреднал в използването на „облачните” услуги, а в други - не. Като цяло тук има повече опасения, свързани със собствеността върху данните. Извън тези регулации наблюдаваме навлизане на „облака”, подобно на това в САЩ.

    А къде е Източна Европа в това отношение?
    Както вече казах, виртуализацията е първата стъпка към „облака”. Много компании в Източна Европа в момента внедряват виртуализацията като решение, което ще е базата за минаване към „облака”.

    Кои индустрии са най-активни в използването на „облака”?
    Като цяло технологията е приложима за всички индустрии. Но индустриите, които първи внедриха „облака”, бяха тези, в които скоростта и промяната са основно част от бизнеса. Това са технологични компании, уеб компании, компании от ритейла и от финансовия сектор. Това са част от индустриите, които наблюдаваме, че са по-напреднали във внедряването на „облачните” технологии.

    Как виждате бъдещето на „облака”?
    Считаме, че това е следваща стъпка за промяна в ИТ индустрията. Тръгнахме от mainframe машините, минахме през модел клиент - сървър, през уеб, за да стигнем до следващата архитектура – „облака”. Тези промени в архитектурата отнемат много години, за да бъдат завършени. Всяка подобна промяна трае между 10 до 20 години. Считаме, че „облакът” ще доведе до дълбоки промени. Ще промени фундаментално ИТ бизнеса и как клиентите купуват ИТ услуги.

    Как VMware отговаря на новите тенденции като BYOD?

    BYOD и мобилните технологии са други значими тенденции днес. Как VMware отговаря на тях?
    Това, което считаме във VMware, е, че ерата в технологиите, базирана на модела клиент – сървър, постепенно се измества от ерата на мобилните технологии и „облака”. Вече стана дума, че „облакът” е голяма инициатива на VMware. Друга голяма инициатива е End-User Computing и mobile. И ако в Windows света ИТ специалистите трябваше да се грижат само за гарантиране на сигурността на Windows десктопите или лаптопите, то в днешния мобилен свят всеки служител може да донесе разнообразните си устройства с разнообразни операционни системи, което е огромно предизвикателство за ИТ експертите. Те вече трябва да решат как да предоставят на всеки потребител точната информация и точните приложения на точното устройство с точната защита. Това е предизвикателството, което ние се опитваме да решим с нашата мобилна стратегия. Тя позволява на крайните потребители да запазят свободата си да използват разнообразни устройства, като същевременно предоставя на ИТ специалистите контрола за това, какъв достъп до приложения и информация получават тези устройства и потребители. Това са проблемите, с които се сблъскват компаниите и проблемите, които ние се опитваме да решим с нашите Horizon продукти.

    За SDDC и предимствата му за бизнеса, и за мястото на българския офис на VMware в развитието на технологията?

    Какво е SDDC и какви са основните му предимства за бизнеса?
    SDDC (software defined data center) е софтуерно дефиниран дата център. Идеята му е много проста. Когато преди повече от 10 години представихме концепцията за виртуализацията на сървъра, която е фундаментът на „облака”, едно от големите предимства беше да интегрираме гъвкаво и бързо изчисленията в дата центровете. Така, когато компанията има нов проект, тя получава незабавен достъп до необходимите изчислителни ресурси. За съжаление не така стояха нещата при останалите елементи от дата центровете – сторидж, мрежа, сигурност. Така че идеята на SDDC е да се осигури същата степен на ефективност и гъвкавост за целия дата център, а не само за сървъра. Това е важно, защото основното нещо, което бизнесът иска от ИТ, е той да отговори бързо на нуждите му. Ако маркетинг звеното стартира нова кампания, то иска ИТ отделът да му осигури необходимите ресурси веднага. Ако финансовият отдел иска да бъде придобита дадена компания, той иска ИТ отделът да бъде интегриран веднага. Или ако се планира разширяване в друг регион, пак има бърза нужда от ИТ ресурси. Така че скоростта е много важна за бизнеса, а SDDC позволя на ИТ звената да отговорят на нуждите на бизнеса с необходимата бързина. Това е голямото предимство.

    Как българският офис на VMware допринася за развитието на SDDC технологиите?
    Центърът в България е от ключово значение за VMware. SDDC технологиите се изграждат основно тук, в централата ни в Пало Алто, и в още една локация. Значителен обем от работа, който е ключов за SDDC – като например как дата центровете се управляват и автоматизират, се осъществява именно тук.

    Как се променя ролята на CIO-то в новата среда?

    Как тази нова среда променя ролята на ИТ мениджърите?
    Работата на ИТ мениджърите е да изградят дата центрове и приложения, които бизнесът иска. Това обаче се променя много бързо. CIO-тата днес имат и допълнителна опция да купят или наемат приложенията или да си наемат дата центрове от „облака”. Така че от човек, отговорен за изграждането на инфраструктура за услугите, ролята на CIO-то преминава към посредник на услуги, който определя кой е най-добрият доставчик на услуги за компанията. Така че ИТ мениджърите имат нужда от изцяло нови инструменти за управление, които да им позволят да решат кой предлага най-добрата услуга на най-ниската цена и при най-ниския риск. Това е нова роля за ИТ мениджърите.

    За новостите от VMworld в Сан Франциско и VMworld в Барселона

    Кои са новостите, които представихте на конференцията VMworld в Сан Франциско, и какво очаквате от събитието VMworld в Барселона?
    VMworld в САЩ беше много важно събитие за нас. Това беше 10-тата подобна конференция. Там ние обявихме няколко нови продукта. Представихме концепцията за SDDC на същата конференция миналата година, а тази година вече представихме първите продукти за SDDC. Един от основните продукти, които представихме, беше vSphere 5.5, която е нашата основна платформа за виртуализация. Представихме и NSX, която е нашата платформа за виртуализация на мрежата. Представихме и vSAN – платформа за виртуализация на сториджа. Що се отнася до Барселона, то там ние ще продължим да представяме нови продукти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк