петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7929 прочитания

    SAP Labs България: Промяната тръгва от лидерите

    Какво представлява програмата за лидерство на софтуерната компания, какви цели си поставя и какви резултати постига? Вижте какво сподели Зорница Николова бизнес коуч във фирмата
    06 август 2013, 09:57 a+ a- a

    Зорница Николова е мениджър на екип в SAP Labs България. Присъединява се към компанията през 2000 като специалист по техническа документация, а впоследствие преминава през различни роли – продуктов специалист, специалист по поддръжка. В момента участва като вътрешен за организацията бизнес коуч в специална програма за развитие на лидери. Срещнахме се със Зорница Николова, за да ни разкаже повече за програмата и нейните цели. Ето какво ни сподели тя:

    Какво е лидерство според SAP Labs България?
    Лидер е по-широко понятие от мениджър. В понятието лидер, от една страна, ние включваме всички ключови за компанията хора, които определят развитието на човешкия капитал, т.е. мениджърите в компанията, и от друга страна - хората, които имат ключова роля в развитието на продуктите - т.е. продуктовите експерти и архитекти.

    Защо компания като SAP Labs създава своя програма за лидерство?

    Как се стигна до идеята за подобна програма?
    През последните две-три години SAP като голяма международна компания преминава през процес на трансформация. Целта е да направим от SAP една „lean“ организация, т.е. да оптимизираме работните процеси така, че те да включват работа, която носи бърза и непосредствена полза за клиента. Компанията има нужда да уеднакви разбирането на всички лидери за културата и новите ценности в рамките на тази трансформация. Самата програма започна преди няколко години. В началото тя се фокусираше основно върху обучение на лидерите. Впоследствие се откри необходимостта това обучение да бъде допълнено с някои по-индивидуални форми на работа с конкретните лидери като например коучинг.

    В настоящия си вариант какви обучения включва програмата и какъв период от време обхваща?
    Програмата започва с обучение от тип класна стая. В самото обучение сме включили интерактивни форми и обмяна на опит между участниците. Следващият елемент от програмата е т.нар. „ shadowing”, при който лидерът е следван от своя бизнес коуч като партньор по време на различни видове срещи в рамките на няколко часа. Друг елемент от програмата е бизнес коучингът, където отново лидерът работи със своя бизнес коуч в рамките на индивидуални сесии, които се провеждат по тема, посочена от самия мениджър. Следващият елемент от програмата е диалог на лидера с екипа, с който работи. Последният елемент е уъркшоп, в който лидерите се срещат като група и обменят опит по теми, които са от общ интерес. Всичко това се случва, общо взето, в рамките на шест месеца.

    Кой може да се включи в програмата?
    В програмата за Lean лидери на този етап включваме всички мениджъри и съответно всички продуктови специалисти, които имат желание да участват. Идеята е по-скоро да следваме един вертикален модел, т.е. да включим абсолютно всички мениджъри в една вертикална структура от най-високото ниво на мениджмънт до най-ниското. Така всъщност гарантираме провеждането на тези поведения и култура, които се стремим да развием, надолу по вертикала до всички хора от екипа.

    Какво включва програмата?

    Колко души са се включили в програмата?
    В момента в България имаме 3 бизнес коуча, а в програмата са се включили 30 мениджъри. Бих искала да подчертая, че работим с бизнес коучове, които са вътрешни за компанията. Това създава допълнителни благоприятни условия нашите лидери да се възползват от програмата, тъй като бизнес коучът е в голяма степен запознат с контекста на цялата тази комуникация и в много по-голяма степен може да бъде гъвкав по отношение на нуждите на съответния лидер.

    Как се отразява преминаването през програмата на кариерното развитие на участниците?
    По отношение на кариерното развитие бих казала, че връзката му с програмата за Lean лидери не е толкова пряка. Приносът на програмата за развитие на Lean лидери е много голям във връзка с целта, която сме си поставили за трансформиране на ценностите и културата в компанията, защото това гарантира едно наистина добро разбиране на необходимите поведения и на необходимия начин на мислене. Лидерите са първите, които трябва да се променят, трябва да възприемат начина на мислене, културата и съответно да покажат и на своите екипи какво означава тази трансформация за компанията, за ежедневната ни работа, за отношението ни към клиентите най-вече, за продуктите, които създаваме, качеството, отговорността за резултата и всички аспекти на работата.

    Какъв е резултатът от програмата?

    Каква обратна връзка получавате от участниците в програмата към момента?
    Последната фаза на програмата тече в момента. В България стартирахме на малко по-късен етап в сравнение с другите локации, като до момента сме преминали през първите обучения, първите shadowing сесии. Предстои да направим и първите уъркшопи. До момента обратната връзка е много позитивна. Дори от предишните вълни има лидери, които продължават отношенията си със своя бизнес коуч след завършването на програмата.

    Подобна програма е свързана с инвестиции, доколко са оправдани те?
    Самата програма се осъществява изцяло с вътрешни ресурси. Имаме щастието тук, в България, един от трейнърите на обученията, които правим, да е един от висшите ни мениджъри в SAP Labs България. Това има много голям позитивен ефект върху участниците чисто като ролеви модел. Разбира се, програмата има и финансово измерение, но е хубаво да се подчертае допълнителната стойност, която има всеки един от нас като бизнес коуч, тъй като с участието си в програмата ние самите натрупваме опит, натрупваме знания, които след това можем да използваме в нашата собствена работа.

    Предвид ползите от тази програма за лидерство планирате ли да разширите нейния обхват, така че да се включат повече хора от екипа на компанията?
    Програмата е насочена към лидерите, защото всъщност те са проводниците на промяната в екипите. На хората ни се дава избор за кариерно развитие. Този избор определя и инвестицията, която се прави в тяхното обучение. Хората, които биха искали да се развиват като мениджъри, разбира се, имат възможността да се възползват от много други предложения като обучения тип класна стая, менторска програма и коучинг.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 9 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство