неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13735 прочитания

  Reshoring или завръщане у дома!

  Все повече американски и британски компании връщат производството си от Азия у дома
  28 март 2013, 11:27 a+ a- a

  След модата на аутсорсинга и офшоринга сега САЩ и Великобритания са завладени от ново явление – ришоринг (reshoring). Ако допреди години посоката за много американски и британски компании, търсещи евтина работна ръка, беше Индия или Китай, днес ситуацията е различна. С повишаването на разходите за труд в Азия все повече фирми от САЩ и Великобритания връщат производството си у дома.

  Причини
  Основната причина за reshoring-a е повишаването на възнагражденията в азиатските страни. Според Международната организация на труда (МОТ) реалните заплати в Азия в периода 2000-2008 са се увеличили до 7.8%. Данни на консултантската компания Boston Consulting Group (BCG), цитирани от Economist, сочат, че възнагражденията в Китай са скочили средно с 19% в периода 2005-2010.
  Друг фактор, който насърчава връщането на производството у дома, са повишаващите се транспортни разходи. Компаниите все повече предпочитат да са по-близо до клиентите си, за да могат да реагират на променящото се търсене.
  Значение оказва и поскъпващата китайска валута и понижаващите се енергийни разходи в САЩ благодарение на шистовата революция в страната, отбелязва Busienssweek.
  Зад връщането на производство у дома се крие и желанието да се подпомогне националната икономика, като се разкрият нови работни места – стъпка, приветствана от властите в САЩ.

  Кой се завръща
  Напоследък доста големи имена обявиха планове за връщане на част от производството си в САЩ. Сред тях са компании като Google, General Electric, Caterpillar, Ford и Apple. Последният пример е Google, който реши да произвежда „умните” си очила Google Glass в САЩ. Футуристичните очила ще бъдат произведени от тайванската компания Foxconn, но не в Китай, а в Калифорния, съобщи Financial Times. Това ще позволи на Google да следи производството отблизо, коментира изданието.
  Проучване на Boston Consulting Group (BCG) сред американски компании от 2012 показва, че 37% от тези с годишни продажби на 1 милиард долара обмислят да изнесат производствени бази от Китай в САЩ. Почти половината от по-големите компании с продажби над 10 милиарда споделят за подобни планове. Като най-честа причина за тези планове те посочват повишените разходи за труд в Китай. Сходни резултати показва и проучване на Масачузетския технологичен институт (MIT).
  Подобна е ситуацията и отвъд Атлантика. Financial Times цитира проучване на Economist Intelligence Unit за KMPG от миналата година, според което повече от половината британски производители очакват да увеличат местното си производство през следващите години.
  Все пак Economist обръща внимание, че голяма част от големите компании връщат само част от производството си в САЩ. До голяма степен това, което е изнесено в чужбина през последните десетилетия, си остава там, отбелязва изданието.

  Reshoring и при услугите
  Освен производството тенденцията на reshoring-а обхваща и услугите. Economist подчертава, че разходите за труд и тук се повишават. Освен това ако някои дейности като управление на данни в миналото са се считали за периферни за компанията и с лекота са се аутсорсвали, то днес те все повече се считат за особено важни. Това означава, че компаниите все по- трудно ще поверяват управлението си на трети страни, отдалечени на хиляди километри.

  Бъдещето
  Към 2015 ще струва почти същото да се произвеждат стоки за американския пазар в определени части на САЩ, както в Китай, отбелязва консултант на Boston Consulting Group (BCG), цитиран от Economist. Това ще е валидно за производство на компютри, електроника, мебели и др. В тази сметка са отчетени както директни разходи за труд, транспорт и имот, така и индиректни като евентуални рискове, свързани с веригата за доставки.
  В дългосрочен план тенденцията на reshoring-а ще бъде насърчена и от технологии за производство като 3D – принтера, прогнозира Economist. Очаква се в бъдеще с 3D технологията да се произвеждат изцяло готови продукти от дома и за кратко време.
  Тласък на феномена reshoring ще дадат и роботите, които все повече се използват в различни производства по света. В много страни цените на тези технологии са паднали значително през последните години, сочи анализ на McKinsey.
  Все пак към момента анализаторите са единодушни, че мултинационалните компании няма да се откажат напълно от предимствата на аутсорсинга и офшоринга и ще продължат да изнасят производство и услуги по-селектвино по света, отчитайки много повече фактори от разходите за труд.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  преди 2 дни
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  преди 2 дни
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  преди 2 дни
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  преди 2 дни
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост