събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1260 прочитания

  Тим Курт: Недостигът на квалифицирани кадри е основно предизвикателство за компаниите в България

  България може да се възползва от опита на Германия относно въгледобивните региони и преквалификацията на заетите там, подчерта посланик Ирене Планк
  09 октомври 2023, 13:51 a+ a- a

  Недостигът на квалифицирана работна ръка е основно предизвикателство за много компании в България и в Европа. Това отбеляза Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), при откриването на конференцията на тема „Специалисти и таланти за устойчиво развитие на бизнеса“.

  По думите на Курт това потвърдждават и 66% от участниците в анкетата на Камарата сред нейните членове. Поради това Управителният съвет на Камарата е решил през 2023/24 да организира събития с фокус осигуряване на квалифицирани работници. Курт припомни и усилията на Камарата да повиши привлекателността на дуалното обучение. Няма съмнение, че работната среда се променя динамично и трябва да се адаптираме към нея, за да останем конкурентоспособни, отбеляза в заключение президентът на ГБИТК.

  Посланикът на Германия Ирене Планк посочи 3 аспекта по повод недостига на квалифицирана работна ръка. Тя обърна внимание на структурните промени по отношение на въгледобивните райони в България, като отбеляза инициативата на Камарата за организиране на посещение на баварска делегация в Стара Загора. Дипломатът подчерта, че България може да се възползва от опита на Германия относно въгледобивните региони и преквалификацията на заетите там, които в момента работят за гигафабриката на Tesla. Като пример тя посочи и Благоевград, където германската компания за протези Ottobock нае 300 души от затворената тютюнева фабрика и ги преквалифицира. Планк отбеляза и как дуалната система на обучение се отразява върху пазара на труса. Тя обърна внимание и на възможностите за активиране на неангажираната работна ръка във формалния пазар на труда, напр. ромските общности. Посланикът даде пример с Lidl, която успешно е приложила подобен модел.

  Искрен Ангелов, директор на дирекция "Политика на пазара на труда" в Министерство на труда, подчерта, че "възникват нови работни места, част от съществуващите се променят, а друга част постепенно изчезват. Променят се и търсените от работодателите умения. Затова действията за повишаване на квалификацията и преквалификация на работната сила са ключова инвестиция за гарантиране на устойчивото развитие на бизнеса".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 14 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство