петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1341 прочитания

  Nedschroef откри нов завод в Стара Загора

  Той ще произвежда високотехнологични авточасти, инвестицията е над 50 млн. лв., а новите работни места – 300
  20 юли 2023, 08:48 a+ a- a

  Снимка: МИИ

  „С всеки един такъв проект, който откриваме, сме една стъпка напред към технологичната модернизация на България.“ Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който откри нов завод за производство на високотехнологични, критични компоненти за автомобили в Стара Загора. 

  Предприятието се нарежда сред най-големите в аутомотив сектора в региона. Изградено е с инвестиции от над 50 млн.лв. на нидерландската компания Nedschroef със съдействието на търговското аташе на България в Бавария Стефан Йонков. Проектирано и изпълнено е от германското подразделение на дружеството Nedschroef. Това стана ясно по време на официалната церемония по представянето и откриването на инвестицията, на която присъстваха кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, изпълнителният директор на компанията Пол Редтс, представители на бизнеса от региона. 

  Новата производствена мощност е разположена върху площ от близо 30 000 кв. м. в индустриална зона Стара Загора и ще даде възможност за увеличаване на заетостта в региона. С пълното разгръщане на проекта ще бъдат разкрити 300 нови работни места. 

  „Инвестицията е важна за България и региона, защото такива глобални компании трансферират в България ключови технологии в аутомотив индустрията. Тя потвърждава, че интересът към Стара Загора от инвеститори е изключителен към момента“, каза министър Богданов. Той допълни, че в следващите няколко години старозагорският регион ще предостави много възможности на компаниите, най-вече по линия на Фонда за справедлив преход. 

  „Това, което искаме да кажем като институции е, че приоритет в следващите години ще е развитието на Стар Загора и региона. Ние трябва да разкрием нови работни места. Хората, които в момента работят и в минния сектор и в Маришкия басейн, най-вероятно ще трябва да се преквалифицират. Ние искаме да създадем нов бизнес, нови възможности тук. Това са компании с по-голям брой работни места, които да дадат възможност на всички тези хора да си подсигурят и работата и развитието на местно ниво“ каза министър Богданов. 

  Той съобщи, че основен приоритет на МИИ е изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора на терен, който е към ДКК и в момента се разработва такъв проект. „Национална компания индустриални зони“ ще е операторът и структурата, с която съвместно с общината ще се развие такъв терен, защото общината има нужда от развитие на нови индустриални зони, подготвени терени. 

  „Вече мислим за следващата стъпка, която ще предприемем в тази посока, бяхме на посещение в Стара Загора с ключови инвеститори, с които сме в преговори в момента – големи производства, които ще променят буквално облика не само на региона, но и на България“ каза министърът. 

  Той посочи, че се изработва ясна стратегия за развитието на индустриалните зони в България, базирана на регионален принцип. По думите му развитието трябва да е свързано с конкретни сектори и да е обвързано с очакванията на инвеститорите в тези сектори. 

  Koninklijke Nedschroef Holding B.V., със седалище в Хелмонд, Нидерландия, е създадена преди 125 години и е символ на иновативна технология за свързване в световен мащаб. Интелигентно инженерство, висококачествени крепежни елементи и индивидуални технологични решения за формоване от Nedschroef се използват в автомобилната, транспортната и космическата индустрия, както и в машиностроенето и енергетиката. Като един от водещите световни производители на крепежни елементи, Nedschroef дава работа на 2300 души в 11 страни. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 11 часа
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 12 часа
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 18 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 19 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава