понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2425 прочитания

  България ще е домакин на международна среща за стандартите на програмния език С++

  Създателят на програмния език С++ и членове Международния съвместен технически комитет, разработващ стандартите за С++, идват у нас
  05 май 2023, 10:02 a+ a- a

  Създателят на програмния език С++ и професор по компютърни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк Бярне Строуструп и председателят на работната група Library Evolution към Международния комитет по стандартизация ISO/IEC/JTC 1/SС 22 за С++ и Principal Architect на NVIDIA Брайс Еделстийн Лилбак идват в София на 9 юни 2023 г. Те ще участват в конференцията “C++: пътища и перспективи”, посветена на развитието на стандартите за програмния език С++.

  По време на събитието представители на българската група експерти към ISO/IEC/JTC 1/SС 22/WG21 за С++ ще обсъдят как местната технологична общност може да участва във формирането на бъдещите стандарти.

  В дискусията ще участват професионалисти с дългогодишен опит в работата със С++: д-р Васил Василев, Петър Димов, Станимир Луканов, Васил Керемидчиев, Иван Комитов и Михаил Михайлов, както и представители на Българския институт за стандартизация. Конференцията се организира от софтуерните компании VMware и Chaos в партньорство с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На събитието са поканени програмисти, представители на български компании и университети. Конференцията ще се проведе в зала „Витоша“ на Интер Експо Център на 9 юни от 16:00 ч. За участие се изисква предварителна безплатна онлайн регистрация.

  Повод за идването на Бярне Строуструп и Брайс Еделстийн Лилбак в България е провеждането на редовна среща на работната група WG21 към международния комитет ISO/IEC/JTC 1/SС 22 от 12 до 17 юни във Варна. Групата е ангажирана с разработване и приемане на стандартите за програмния език С++. Повече от 100 световноизвестни експерти в областта на езиците за програмиране от водещи технологични организации ще работят съвместно по новата версия на програмния език (C++ 26). В рамките на срещата ще бъде окончателно финализиран стандартът C++23 и официално ще започне работата по C++26, като ще се разглеждат най-новите предложения за развитие на езика.

  България е първата държава от Източна Европа, която е домакин на среща на подкомитета от основаването му през 1989 досега. Подготовката за това уникално за България събитие започва още през 2017 година, когато С++ ентусиастът и технологичен консултант към Princeton University д-р Васил Василев успява да представи България като ключова дестинация за работната група. Партньори на срещата на WG21 в България са софтуерните компании Chaos и VMware, както и Българският институт по стандартизация.

  Бярне Строуструп започва да разработва C++ през 1979 г. Първоначално програмният език е базиран на C, но в него е добавена подобрена типова система, която поддържа обектно-ориентирано и шаблонно програмиране. От 90-те години на XX век C++ е един от най-популярните езици за програмиране. Приложението му е изключително разнообразно. Използва се за създаване на операционни системи, уеб браузъри, компилатори, графични платформи и други системни компоненти. С++ все по-често се използва за преносими устройства, автомобили, умна техника и роботи, графични приложения, сървъри, научни изчисления, както и винаги, когато се търси максимална производителност на сравнително ниска цена. Използването на този език за програмиране в България е силно застъпено във водещите технологични компании, които създават технологични решения, използвани от милиони потребители по цял свят.

  Международният комитет ISO/IEC/JTC 1, към чийто подкомитет работи групата WG21, е съвместен орган към двете международни организации по стандартизация ISO (International Organization for Standardization) и IEC (International Electrotechnical Commission). Подкомитетът, който разработва стандартите за програмни езици, е SС 22 “Езици за програмиране, техните среди и системни софтуерни интерфейси”. Предложенията за промени се одобряват с гласуване от членовете на комитета.

  „С++ намира приложение във всички индустрии и в напреднали научни и инженерни проекти, като марсоходите на НАСА. Използва се в съвременния автомобилен софтуер, в медицинските устройства и е в основата на повечето разработки с изкуствен интелект или машинно самообучение (AI/ML). Той е почти навсякъде и в софтуерната инфраструктура. Работата на групата по стандартите е от съществено значение за продължаващия успех на С++.“ – коментира Бярне Строуструп, създател на програмния език и автор на основополагащи книги за използването му.

  “Технологичните стандарти работят само, когато всички са представени. Затова се радвам да видя как страни като България допринасят за развитието и насоките на С++. С++ е основен език за програмиране, жизненоважен за голяма част от модерната инфраструктура и технологии. Тъй е навсякъде - от най-малките компютри в света в нашите лични устройства до най-големите суперкомпютри и центрове за данни.” - казва Брайс Еделстийн Лилбак, председател на работната група Library Evolution в WG21 и Principal Architect в NVIDIA.

  “До 2015 година България не е имала официално представителство в процеса по стандартизация на езиците за програмиране и в частност в работната група WG21, занимаваща се със стандартизацията на езика С++. Днес националният комитет БИС/ТК 57 „Информационни и комуникационни технологии“ е активен член на ISO/IEC/JTC 1/SС 22. Радвам се да видя, че компаниите активно участват с най-добрите си експерти от България, които допринасят за създаването на всеки следващ стандарт на C++.“ - споделя изследователят в областта на информационните технологии д-р Васил Василев, инициатор на провеждането в България на срещата на групата за стандартизация на С++ и активен участник във формирането на българското представителство в нея.

  “Национално представителство в ISO/IEC/JTC 1/SС 22 за C++ беше инициирано от водещи програмисти у нас. Във VMware активно използваме С++ и приложението му е много широко. Радваме, че имаме възможността да допринасяме за развитието на програмния език и стандартите в професията на софтуерния инженер. ” – казва Борислав Борисов, Senior Director R&D във VMware.

  “Перспективите пред използването на С++ стават все по-големи. Това се дължи на бързото развитие на хардуера и графичните технологии, както и на нарастващата нужда от все повече и по-качествени визуализации във всяка една сфера на живота ни. Радваме се, че световната среща на ISO/IEC/JTC 1/SС 22 ще даде възможност участниците в нея да се запознаят с високото ниво на технологични решения, които се създават в България.“ - добавя Васил Керемидчиев, член на групата български експерти в WG21 за С++ и Технически директор в Chaos.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство