петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3202 прочитания

    IAG инвестира в още 2 завода за бронирани автомобила у нас

    Компанията започна строежа на първия си български завод за бронирани автомобили, производителят получи сертификат за инвестиция клас „А“
    15 март 2023, 16:38 a+ a- a

    International Armored Group (IAG) ще инвестира в още 2 завода за бронирани автомобили в България. Това обяви собственикът на IAG д-р Антон Стефов по време на официалната церемония за старт на строежа на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света по стандартите на НАТО именно в България - гр. Бургас.

    „Вярвам, че заводът, който започваме да строим днес, ще ускори още повече ръста на българското индустриално производство. Важно и много по-изгодно финансово за България е да имаме собствено производство и да се инвестира в собствена отбрана. Ще допринесем за увеличаване на износа, ще въведем иновации в българската отбранителна индустрия и ще създадем български специалисти в област с нарастващо значение в цял свят. И ще работим, за да помогнем на България да има силно мнение на картата на европейската отбрана като водещ производител на военна техника - рамо до рамо с много други местни производители. И това е само началото. Вече работим усилено по проектите за още два нови завода на International Armored Group в България, като разглеждаме възможности в Пловдив и Благоевград”, каза собственикът на компанията д-р Антон Стефов.

    По време на официалната церемония за старт на строежа в Бургас изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции /БАИ/ Богдан Богданов връчи сертификат за „Инвеститор клас А“ на International Armored Group и пожела успех на проекта. “Настоящият сертификат се връчва на инвеститора, за да отбележим следващата важна стъпка в развитието на дружеството като водеща компания в глобалната отбранителна индустрия. Сертификатът се връчва за стартирането на реализацията на проекта им за изграждането на един от най-големите заводи за бронирани автомобили в Европа и 8-и поред за компанията. Оценяваме изграждането на завод от такъв мащаб като стратегическа стъпка във военната индустрия с национална и европейска значимост“, каза Богдан Богданов и допълни, че благодарение на своето инженерно ноу-хау, д-р Стефов е в основата на създаването на школа за обучение на инженерни и технически кадри за проектиране на машини с насоченост производство на военни автомобили от последно поколение.

    Важността на инвестицията в региона отбеляза и кметът на община Бургас Димитър Николов. „Благодаря на д-р Антон Стефов, че избра да осъществи тази сериозна инвестиция тук. Благодаря и за неговия импулс и силна енергия, която вложи за бързото реализиране на първата копка. Това е структуроопределящо предприятие, което ще даде тласък за развитието на града, отваряне на нови работни места и привличане на съпътстващи производства. Затова съвместно с държавата правим всичко възможно да съкратим максимално сроковете за реализиране на проекта, каза Николов.

    “Щастливи сме, че този завод се реализира именно на терен, част от Национална компания Индустриални зони. Пожелавам успех на IAG, която неминуемо ще подпомогне бизнес средата в региона“, каза изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони д-р Антоанета Барес.

    На място в Бургас бе показана Рила 4x4, тествана на българския военен полигон Змейово по стандартите на НАТО.

    „Само след 1 година, Рила 4х4, както и цялото ни портфолио, заедно с новата ни бойна машина на пехотата Рила 8х8, ще се произвеждат на българска земя, от български специалисти“, отбеляза още д-р Стефов.

    Във връзка с плановете си да разшири производството в България с още два завода, International Armored Group депозира инвестиционно намерение за купуване на земя в Благоевград и Пловдив.

    Първоначалната инвестиция за всеки един от двата следващи завода се оценява на приблизителна стойност от 25 000 000 лв. Очакванията на инвеститора са съвсем скоро да придобие съответните терени в двете населени места.

    Очаквайте интервю на Economy.bg със собственика на IAG д-р Антон Стефов!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 12 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство