събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2685 прочитания

    OpenAI започва пускането на GPT-4

    Моделът има 40% по-добри резултати при тестове за достоверност
    15 март 2023, 14:43 a+ a- a

    OpenAI съобщи, че започва да пуска мощен модел на изкуствен интелект, известен като GPT-4. Така компанията поставя началото на разпространението на технологията, толкова приличаща на човека и по-голяма конкуренция между нейния поддръжник Microsoft Corp и Google на Alphabet Inc., отбелязва „Ройтерс“.

    OpenAI, която създаде сензационния чатбот ChatGPT, съобщи в публикация в блог, че най-новата ѝ технология е „мултимодална“, което означава, че изображенията, както и текстовите задания могат да я стимулират да генерира съдържание. Функцията за въвеждане на текст ще бъде достъпна за абонатите на ChatGPT Plus и за разработчиците на софтуер, със списък за чакане, а възможността за въвеждане на изображения остава предварителен преглед на нейните изследвания.

    Google на Alphabet Inc (GOOGL.O) във вторник обяви „вълшебна пръчица“ (magic wand) за своя софтуер за сътрудничество, който може да изготви практически всякакъв документ. Това стана само няколко дни преди Microsoftда покаже AI за своя Word процесор, вероятно захранван от OpenAI. Висш мениджър от Microsoft каза още, че GPT-4 помага за захранването на търсачката Bing.

    Най-новата технология на OpenAI в някои случаи представлява огромно подобрение на предишна версия, известна като GPT-3,5. При симулация на адвокатски изпит, който се изисква от завършилите юридически факултет в САЩ преди професионална практика, новият модел постига резултати около първите 10% от участниците в теста, в сравнение с по-стария модел, който се класира около долните 10%, съобщи OpenAI.

    Въпреки че двете версии могат да изглеждат подобни в непринуден разговор, „разликата излиза, когато сложността на задачата достигне достатъчен праг“, казват от OpenAI, отбелязвайки, че „GPT-4 е по-надежден, креативен и способен да обработва много по-нюансирани инструкции.“

    Онлайн демонстрация на технологията от Грег Брокман, президент на OpenAI, показа, че тя може да направи снимка на ръчно нариуван макет за прост уебсайт и да създаде истински уебсайт въз основа на нея. GPT-4 също може да помогне на хората да изчислят своите данъци, показа демонстрацията.

    Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, в Twitter нарече GPT-4 своя модел „най-способен и съобразен“ с човешките ценности и намерения, въпреки че „все още има недостатъци“.

    GPT-4 е с 82% по-малко вероятно да отговори на искания за забранено съдържание от своя предшественик и има 40% по-висок резултат при определени тестове за достоверност, каза компанията. Неточните отговори, известни като „халюцинации“, са предизвикателство за много програми за изкуствен интелект.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство