вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1296 прочитания

    Средствата в SVB са подсигурени, съобщи американското правителство

    Signature Bank, която финансовият регулатор на щата Ню Йорк затвори в неделя, също ще бъде оздравена без загуба за данъкоплатеца
    13 март 2023, 10:47 a+ a- a

    Снимка: Федерален резерв

    Хората и фирмите, които имат пари, депозирани във фалиралата американска банка Silicon Valley Bank (SVB), ще имат достъп до всичките си пари от понеделник, съобщи правителството на САЩ.

    В изявление на Министерството на финансите на САЩ, Федералния резерв и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) съобщиха, че вложителите ще бъдат напълно защитени. Данъкоплатецът няма да понесе никакви загуби от преместването, се казва в изявлението.

    SVB беше закрита от регулаторите, които конфискуваха нейните активи в петък (10 март). Това беше най-големият фалит на американска банка след финансовата криза през 2008 г., припомня CNN.

    Този ход дойде, когато фирмата, ключов технологичен заемодател, се бореше да набере пари, за да покрие загуба от продажбата на активи, засегнати от по-високите лихвени проценти.

    „Банковата система на САЩ остава устойчива и на солидна основа, до голяма степен благодарение на реформите, направени след финансовата криза, които осигуриха по-добри гаранции за банковата индустрия“, се казва в съвместното изявление на властите. „Тези реформи, съчетани с днешните действия, демонстрират нашия ангажимент да предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме, че спестяванията на вложителите остават в безопасност.“

    Тези действия се отнасят и за Signature Bank of New York, считана за най-уязвимата институция след SVB, която попадна под регулаторен контрол в неделя (12 март). Като част от действията си за възстановяване на доверието, регулаторите разкриха и нов начин за предоставяне на достъп на банките до спешни фондове. Това беше третият банков фалит в рамките на една седмица. Silvergate, банка, базирана в Калифорния, която отпуска заеми на компании за криптовалута, обяви в сряда (8 март), че ще прекрати дейността си и ще ликвидира активите си.

    Федералният резерв заяви, че ще предложи помощ чрез нова програма за срочно финансиране на банките, което ще ги улесни да вземат заеми от него по време на криза.

    Президентът Джо Байдън каза, че американският народ може да има „увереност, че техните банкови депозити ще бъдат там, когато имат нужда от тях“.

    SVB се смяташе за важен кредитор за бизнеси в ранен стадий в технологичния сектор. Тя беше банковият партньор на почти половината американски технологични и здравни компании, подкрепени от фондове, които се листнаха на фондовите пазари миналата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 36 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 1 час
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 18 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 20 часа