понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2648 прочитания

  Фонд на BMW инвестира 13 млн. долара в българската Ampeco

  Средствата ще бъдат използвани, за да се ускори експанзията в Северна Америка и за разширяването на екипа на компанията
  25 януари 2023, 14:46 a+ a- a

  Снимка: Ampeco

  Българската компания Ampeco, която разработва платформа за управление на зарядни станции, обяви, че е привлякла обща инвестиция на стойност 16 млн. долара.

  Днес компанията представи финансиране в размер на 13 млн. долара в рунд от Серия А, воден от BMW i Ventures. Средствата ще бъдат използвани, за да се ускори експанзията в Северна Америка с местно представителство, както и за разширяването на екипа на Ampeco.

  Освен BMW i Ventures, в рунда от Серия А се включват още Launchub Ventures и Cavalry Ventures, както и няколко ангел инвеститора.

  Launchub Ventures и Cavalry Ventures вече инвестираха 3 млн. евро в Ampeco в сийд-рунд през 2021 г., а BMW i Ventures има опит в сектора като ранен инвеститор в най-големите компании в индустрията.

  Базиран в Силициевата долина, BMW i Ventures е фондът за рисков капитал на BMW Group и инвестира в иновативни и бързорастящи хардуерни и софтуерни компании в областта на транспорта, производството и логистиката.

  Ampeco e българска продуктова компания, основана през 2018 г. Тя предлага цялостно софтуерно решение за доставчиците на услуги за зареждане на електрически превозни средства, което обхваща всички случаи на употреба - зареждане на публични места, бизнес и жилищни сгради, автопаркове и др. Платформата е отворена, което позволява на клиентите на Ampeco на шест континента да управляват зарядни станции в голям мащаб и да избират хардуерните партньори, с които искат да работят.

  Шестимата основатели на AMPECO. Снимка: AMPECO

  За четири години Ampeco се доказа като ключов играч в електромобилността с глобален отпечатък и водещо присъствие както в Европа, така и в Северна Америка. Компанията работи на повече от 45 пазара с над 120 клиенти, които управляват над 62 000 точки за зареждане. През 2022 г. продажбите растат бързо - приходите на Ampeco са се увеличили 4 пъти на годишна база, а в същия период екипът се е удвоил до над 80 души.

  Със силна клиентска база от компании, които изграждат инфраструктура за зареждане на електромобили в Северна Америка, Ampeco вече има утвърдена позиция в САЩ.

  В допълнение към разширяването на екипите за инженеринг и продуктови иновации, финансирането ще бъде използвано именно за утвърждаване на позициите на AMPECO в Северна Америка с изграждането на местно представителство там, както и в Обединеното кралство, Франция и Германия.

  През октомври Ampeco бе отличена от Frost & Sullivan с наградата за глобално продуктово лидерство за 2022 г. в софтуера за зарядни станции за електромобили. Признанието от индустрията, съчетано с успехите на Ampeco и новото финансиране, поставя компанията в отлична позиция да разшири присъствието си в САЩ и да се превърне в предпочитаната платформа за големите оператори на зарядна инфраструктура за електромобили.

  Орлин Радев, главен изпълнителен директор на Ampeco казва: “Развълнувани сме, че инвеститор от ранга на BMW i Ventures финансира българска компания, която вече работи глобално. Средствата ще ни помогнат да разширим мащаба на дейността ни и да се превърнем в “гръбнака” на операторите на мрежи за зареждане на електромобили по целия свят. Вярваме, че така Ampeco прави електромобилите достъпни за повече шофьори. От първия ден, в който започнахме работа, екипът ни е убеден, че електромобилността е в основата на зеления транспорт на бъдещето. С колегите сме посветени да доближим повече хора до него, а новата инвестиция ще ни даде възможност да привлечем в Ampeco нови таланти, които да допринасят за успеха на тази мисия.”

  Бариш Гюзел, партньор в BMW i Ventures, казва: “Продажбите на електромобили се увеличават, затова и достъпът до инфраструктура за зареждането им става по-важен от всякога. Цялостното софтуерно решение на Ampeco е съвместимо с всеки хардуер и позволява на клиентите бързо да стартират и развиват собствени мрежи за зареждане на електромобили. Убедени сме, че екипът на Ampeco има потенциала да бъде истински лидер в тази област и сме щастливи да се присъединим към тяхното пътешествие. Не се съмняваме, че те биха могли да отключат истинския потенциал на зареждането на електромобили в световен мащаб, тъй като все повече доставчици внедряват тяхното доказано решение.”

  Вижте какъв продукт разработва AMPECO

  Вижте профила и актуалните позииции за работа на АМПЕКО ООД в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 7 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 9 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 13 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 14 часа