петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1180 прочитания

    350 австрийски инвеститори дават работа на 300 хил. души у нас

    Австрия е вторият най-голям инвеститор в България, липсата на кадри е основната пречка пред австрийския бизнес у нас
    17 януари 2023, 17:11 a+ a- a

    Приблизително 350 австрийски инвеститори са допринесли за инвестицииот над 5 млрд. евро в България. Те дават работа на 300 хил. души. Австрийският износ на стоки в България от януари до октомври 2022 отчита ръст от 37%, а българският износ в Австрия за същия период регистрира повишение от 34%. Данните изнесе Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria, по време на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори у нас. Проучването е проведено с участието на повече от 100 ръководители на австрийски компании в края на 2022.

    Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България, подчерта Андреа Икич-Бьом, посланик на алпийска страна у нас.

    А ето какви са очакванията на австрийските инвеститори за средата у нас през 2023:

    По отношение на очакванията за бизнес средата през 2023: 12% от анкетираните ръководители разчитат на подобрение, 41% предполагат, че няма да настъпят съществени промени, а 47% са поскоро песимисти.
    При оценката на общата обществено-политическа рамка и институционална среда в България повечето ръководители на австрийски компании не отчитат напредък в сферата на регулациите и бюрокрацията (89%) и са разтревожени от липсата на предвидима икономическа политика (91%). Само 8% от тях виждат напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията.
    В същото време представителите на австрийските компании оценяват като добра или много добра системата за данъци и мита у нас (81%).

    Запитани за някои ключови фактори за развитието на бизнеса, 72% от компаниите оценяват положително достъпа до кредити и капитал, а 68% са доволни от качеството на местните доставчици.
    Нивото на разходите за труд е оценено като добро или много добро от 65% от анкетираните, но в същото време само 20% оценяват положително наличността на квалифицирана работна ръка. По отношение на своите обороти над 65% от мениджърите на австрийски компании отчитат увеличение през 2022 г., но само 36% очакват възходящата тенденция да продължи и тази година. Относно увеличението на възнагражденията на служителите 35% планират увеличение от 5 до 10%, а 36% – от 10 до 15%.

    Да очакваме ли нови австрийски инвестиции у нас тази година - очаквайте интервюто на Economy.bg с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 16 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 23 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 24 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава