петък, 23 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2685 прочитания

  Какви са възможностите за бизнес в Австрия?

  Колко са българските инвеститори в Австрия и от кои сектори са те - Биргит Райтер-Браунвизер, директор за Централна и Източна Европа в Austrian Business Agency, пред Economy.bg
  11 октомври 2022, 16:49 a+ a- a

  За все повече български компании родният пазар се оказва тесен и те търсят начини за разрастване отвъд границите му. Добра възможност се оказва Австрия, която често се определя като мост за компаниите от Източна Европа, които искат да стъпят на пазарите в Западна Европа.

  Какво прави Австрия привлекателна за българските компании, какви са предимствата на алпийската страна в сравнение с Германия, колко са българските фирми с бизнес в Австрия и от кои сектори, каква е причината за добрите връзки между българските и австрийските стартъпи – тези и други въпроси коментирахме с Биргит Райтер-Браунвизер, директор за Централна и Източна Европа в Austrian Business Agency.

  Тя беше в София за събитие, организирано от Австрийско посолство в София и Advantage Austria, на което бяха представени възможностите за развитие на бизнес в Австрия.

  Какво прави Австрия привлекателна за българските компании?
  Мисля, че основният аргумент защо Австрия е привлекателна, разбира се, е пазарът. Австрия има 9 милиона жители, висока покупателна способност, т.е. пари за харчене. В същото време Австрия често е смятана за врата към DACH региона (бел. ред: Германия, Австрия и Швейцария), в който живеят 100 млн. немскоговорещи потребители. Поради силните според мен връзки, които има вече между България и Австрия, особено с Виена, често български компании избират да се установят във Виена и да създадат свой офис за по-широкия DACH регион в Австрия.

  Какви са предимствата на Австрия в сравнение с Германия например?
  Има една поговорка в Австрия: „Виена е мястото, където започват Балканите“. Това говори много. В смисъл, че Виена исторически е била много свързана с региона. Освен това имаме доста хора, които се местят в Австрия, идващи от Югоизточна Европа. Те носят със себе си връзките и езиковите си умения. От значение е и взаимното разбирателство – австрийците често се считат за малко по-прагматични и по-малко стриктни от германците. Така че смятам Виена за перфектния мост в това отношение.

  Как помагате на българските компании да стартират бизнес в Австрия?
  Austrian Business Agency е бизнес агенцията, принадлежаща към Министерството на икономиката на Австрия. Като такива, ние промотираме бизнес дестинацията в чужбина и подкрепяме чуждестранните компании, които искат да започнат бизнес и да инвестират в Австрия. Предлагаме безплатна информация преди действителното преместване в Австрия, като помагаме на компаниите с правни и въпроси, свързани с данъците. Помагаме им да намерят идеалната локация в Австрия. И след като се установят, ги подкрепяме по пътя на създаването на компания и т. н.

  Имате ли информация колко български компании вече работят в Австрия?
  Австрия е много силен инвеститор в България. И обратното – фирми от България избират Австрия. Все още броят им не е толкова висок, но расте. И мисля, че със засилването на българската икономика и с излизането на българските компании на чуждите пазари вероятно ще видим още фирми, които да инвестират в Австрия.

  В кои сектори са най-активни българските компании в Австрия?
  Бих казала, че със сигурност българските компании са активни в отраслите, в които са много конкурентни. Такъв е ИТ секторът. Но не само. Мисля, че български фирми с добре установен продукт или услуга често след това искат да го продадат. Затова те създават офис за продажби и бизнес развитие в Австрия. Българските компании също са силни във всичко, свързано с дигитализацията. И това, което виждаме в момента, е, че българската стартъп сцена е тясно свързана с виенската. Наблюдаваме също български стартъпи или скейлъп компании, които се интернационализират чрез Австрия.

  Кои са факторите за добрите връзки между българските и австрийските стартъпи?
  Това е свързано донякъде с факта, че имаме силна българска студентска общност във Виена. Има доста българи, които са учили във Виена. След като завършат, те се връщат и стават успешни предприемачи в България и продължават да поддържат връзките. И сега, когато се интернационализират, те често избират Виена за тази цел.

  Кои са успешните истории на български компании с бизнес в Австрия?
  На днешното събитие сме поканили няколко успешни български предприемачи, създали компании в Австрия и на практика работещи между София и Виена. Имаме компания от ИТ сектора. Но също така имаме фирма от промишленото производство, която започна само с офис за продажби в Австрия, а сега стартира и производство, защото по този начин е по-близо до клиентите. Така те могат да се възползват от факта, че по-трудоемката част от производството се прави в България, докато това, което може да се направи по много по-автоматизиран начин, се осъществява в Австрия.

  И накрая, какво бихте посъветвали българските компании, които обмислят да стартират дейност в Австрия?
  Подгответе се добре, напишете си домашното, информирайте се добре и след това вземете решение. И ако то е в полза на Австрия, моля, използвайте нашите услуги. Ще се радваме да ви посрещнем и да ви подкрепим.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 14 часа
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 16 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 19 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 20 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 21 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия