сряда, 24 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3210 прочитания

  30 български производители са изнасяли в 28 страни в Европа чрез Lidl

  Вижте кои родни продукти пробиват на европейските пазари
  18 август 2022, 13:27 a+ a- a

  За първите 6 месеца на 2022 общият износ на родни стоки в европейската мрежа на Lidl възлиза на 42,5 млн. лв. Благодарение на партньорството си с Лидл България над 30 български компании са успели да реализират своя продукция в 28 европейски държави.

  „Постигнатият оборот на износа, който реализираме заедно с нашите български партньори, е с над 44% спрямо същия период на миналата година. Точно толкова беше ръстът в износа и за първите 6 месеца на 2021 спрямо първото полугодие на 2020. Този устойчив положителен резултат е доказателство, че продуктите на българските производители печелят все повече доверие на външните пазари и намират все повече възможности за реализация. Така подкрепата ни за българските компании ги прави още по-успешни и конкурентоспособни, а когато това е налице, ползите са и за крайния потребител“, заяви Драгомир Илиев, управител ресор „Стоково снабдяване и маркетинг“, Лидл България.

  С най-голям интерес към продукти от български производители за първата половина на 2022 е Румъния с 35% от общия оборот на експорта. На второ място застава Унгария (19%), следвана от Гърция (18%). Четвърто и пето си делят пазарите на Германия и Сърбия с по 7% принос в общия износ с Лидл България. За пръв път тази година български стоки се продават и в магазините на Lidl във Франция. Като част от тематичните седмици французите са опитали кори за баница и кадаиф.

  Сред най-изнасяните продукти в европейската мрежа на Lidl за първото полугодие на годината са различни видове хляб, тесто и замразени печива – банички с различни вкусове и пълнежи като сирене, спанак, тиква и локум – общо за близо 4,4 млн. лв. Почти толкова – 4,7 млн. лв., е и износът на премиално говеждо месо (стекове и бургери) от Тандем Попово в Унгария, Румъния, Гърция и Словакия. Близо 2 млн. лв. е износът на млечни продукти на производителите „MJ Diaries, Schreiber Foods“ и „Млечни продукти”, сред които традиционни български като кисело мляко, биволско сирене и биволски кашкавал, но и по-специфични вкусове като лабне, каймак, сирене “тел“, сирене за грил и др.

  Сред вече наложилите се на външните пазари през последните 4 години са по-нишовите продукти на иновативния български производител Nuhealth – оризови чипсове и оризови вафли, които вече се продават в 21 държави, както и суровите барчета и бисквити на Smart Organic, които достигат до 13 държави. Износът на двете компании, реализиран в европейската мрежа на Lidl за периода януари-юни 2022 г., е съответно 4,6 млн. лв. и 3,8 млн. лв.

  Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 111 магазина в 50 града и над 3700 служители.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Проучване: 15% от офисите в София са празни
  Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
  преди 12 часа
  Турция ще предлага визи за дигитални номади
  Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
  преди 13 часа
  преди 14 часа
  FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
  Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
  преди 16 часа
  Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
  В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
  преди 16 часа
  Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
  Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд