сряда, 05 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1090 прочитания

  ББР инвестира 2,5 млн. евро в производство на е-велосипеди

  България е в топ 5 на най-големите производители на велосипеди в Европа
  21 юли 2022, 16:03 a+ a- a

  сн: Econic One

  Фондът за капиталови инвестиции (ФКИ) от Групата на ББР ще инвестира 2,5 милиона евро в развитието на компанията Econic One – лидер в производството на smart електрически велосипеди в България. Договорът за отпускане на финансирането беше подписан от изпълнителния директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев, изпълнителния директор на ФКИ Стефан Тъмнев и основателя на Econic One Галин Бонев.

  „Стратегическият приоритет на ББР е да подкрепя малкия и средния бизнес, изпитващ трудности в своето прохождане и развитие. За нас е огромно предизвикателство да помогнем на тази млада компания, която расте бързо и стабилно, да сбъдва мечтите си“, каза Цанко Арабаджиев.

  По последни данни България е сред петте най-големи производители на велосипеди в Европа. Econic One е нов водещ играч в дизайна, производството и пазарното развитие на висококачествени електрически байкове със smart технология, която създава и поддържа.

  „Мечтаем за зелени и чисти градове, пълни с велоалеи. Плановете ни са да растем всяка година и да продължим да вдъхновяваме хората да се придвижват по-чисто и по-умно“, коментира Галин Бонев, изпълнителен директор на Econic One.

  С финансовата и експертна помощ на Фонда за капиталови инвестиции компанията ще продължи да инвестира в проучвания и развитие на технологията, за да отговори на нуждите на днешните любители на колоезденето. Усилията ще бъдат насочени и към подобрения на базата и разрастването на IT и продуктовите отдели. В екипа на фирмата вече работят 70 души от България, Германия и САЩ.

  „Ще подкрепим амбициите на Econic One да застане начело на микромобилния сектор и да разшири влиянието си в Германия, Австрия, Швейцария и САЩ“, заяви изпълнителният директор на ФКИ Стефан Тъмнев.

  Това е петата сделка на Фонда, който бе създаден през 2018 и осигурява дялов капитал за растеж на малките и средни предприятия в страната. Дъщерното дружество участва в капитала на компаниите „Колев и Колев“, „Децибел“, М2ПРОМ и IPS („Интернешънъл Пауър Съплай“).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  БНБ: Електронните пари стават все по-популярни у нас
  Картовите плащания са се увеличили с близо 32% през първото полугодие, отчича централната банка
  преди 3 часа
  Британските инвестиции в България възлизат на близо 2,3 млрд. евро
  Търговията между двете страни възлиза на близо 930 млн. евро, като от тях 2/3 заема българският експорт
  преди 3 часа
  Наследникът на Alitalia с полети до София
  ITA Airways ще лети между София и Рим три пъти седмично
  преди 5 часа
  DataArt открива офис в Румъния с придобиването на Lola Tech
  Офисът на компанията в Клуж вече работи активно, като процесът по наемате ще продължи
  преди 7 часа
  eMAG Ventures инвестира още €6,5 млн. във Flip
  Flip ще продължи ускореното си разширяване на международния пазар