сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3820 прочитания

    Деян Пейчев, DIGITALL: През 2023 планираме да удвоим екипите си във Варна и Бургас

    Офисите ни са отворени, но продължаваме да работим хибридно, споделя Сайт Мениджърът на хъбовете на компанията в двата морски града
    22 юли 2022, 13:45 a+ a- a

    Деян Пейчев - Hub Manager Black Sea and Talent Acquisition CEE and ROW в DIGITALL. Снимка: Economy.bg

     Деян Пейчев е Hub Manager Black Sea and Talent Acquisition CEE and ROW в технологичната компания DIGITALL, създадена след сливането на BULPROS с немската ec4u. На тази позиция той отговаря за офисите на компанията във Варна и Бургас, както и за привличането на таланти за региона Централна и Източна Европа.

    Деян има повече от 10 години опит в сферата на човешките ресурси и бизнес консултирането както на български, така и на международни компании. През последните години е бил търговски мениджър за Източна България на голяма българска компания за подбор на персонал, която също е със силно международно присъствие. Той е компютърен инженер по образование, има две магистратури в сферата на информационните технологии и индустриалния мениджмънт.

    Срещнахме се с Деян във Варна, за да ни разкаже повече за плановете за развитие на DIGITALL в морските градове и предизвикателствата, пред които компанията се изправя в процеса на привличане на ИТ таланти.

    Деян, разкажи ни как стартира кариерата ти в DIGITALL и за какво отговаряш в момента?

    Пътят ми дотук е доста интересен. Преди да се присъединя към DIGITALL, бях търговски мениджър за Източна България в компания за подбор на кадри. На тази позиция създадох доста контакти, намерих много клиенти и съответно се опитах максимално да разширя кръгозора си и познанията си в сферата на човешките ресурси. Фактът, че заемах търговска позиция в компания за подбор на персонал, ми осигури отличен поглед върху пазара на труда. В DIGITALL стартирах като Сайт Мениджър за Варна, като постепенно отговорностите ми се увеличиха и към момента вече отговарям и за офиса в Бургас, както и за подбора на кадри за Централна и Източна Европа в компанията.

    DIGITALL е сравнително млада като име компания, но с дългогодишна история на пазара. Разкажи ни малко повече с какво се занимава?

    DIGITALL е създадена след сливането на две големи компании с над 20-годишна история. Това са българската BULPROS и немската ec4u, които се обединиха миналата година. В България компанията има 4 офиса – в София, Пловдив, Варна и Бургас, а в световен мащаб екипът ни наброява около 1400 души. Нашата визия е да бъдем технологични лидери в различни направления – от сигурността през облачни системи и структури. Стремим се да следваме всички нови тенденции в ИТ сферата, да бъдем винаги в крак с новите технологии и да разработваме интересни проекти. Разбира се, важно е да отбележа, че и двете компании са и с много добра консултантска предистория. Ние сме партньори на огромни технологични гиганти и оттук насетне мисля, че ни очаква само бляскаво бъдеще, каквото е било и досега.

    Освен в Бългрия къде имате офиси по света?

    Освен в София, Пловдив, Варна и Бургас, имаме офиси в Румъния и Полша. В момента сме се фокусирали върху офиса ни във Варшава и привличането на квалифицирани кадри там, в това число и хора, които бягат от войната. В момента екипът ни в Полша се състои от няколко души, но плановете ни са да достигнем поне 50 човека в рамките на следващите 8 до 10 месеца. 

    Ти отговаряш и за привличането на таланти в компанията – можеш ли да направиш паралел между предизвикателствата в подбора на ИТ специалисти в Румъния, Полша и България?
    Все още нямам още достатъчно наблюдения, но това, което виждам е, че и в Румъния, и в Полша има значително по-голям брой кандидатури, отколкото в България, и то за позиции, които наистина са доста интересни и често трудни за запълване. Бих казал, че възнагражденията и пазарите са почти сходни. И в трите държави има много големи международни компании, които предлагат възможности за кариера в ИТ сектора.

    Да се върнем на офисите във Варна и Бургас, за които ти отговаряш. Колко и какви специалисти работят в тях и по какви проекти?

    В двата офиса в момента работят малко над 80 души, като във Варна са 50. Екипът във Варна се състои предимно от програмисти и бизнес анализатори, докато в бургаския офис работят предимно специалсти по обслужване на клиенти, както и няколко ИТ специалисти. Продължаваме да развиваме и двата офиса, като целта ни във Варна е през следващата година да успеем да достигнем до екип от около 100 специалиста, а в Бургас поне 60 – 70 човека. И в двата града, разбира се, имаме сериозна конкуренция, но вярвам, че сме се доказали като предпочитан работодател. Голямо предимство е, че си наши партьори са много големи международни компании и ИТ талантите, които идват при нас, могат да работят по разнообразни и интересни проекти с водещи технологични компании.

    Как работят хората в DIGITALL в момента?

    Всички могат да работят дистанционно. Дори в момента офисът ни във Варна е относително празен, макар че има над 50 обособени работни места. Хората малко или много свикнаха да работят по домовете си, така че стига да имаш стабилна интернет връзка, добър компютър и удобно място, няма никакви проблеми. Всички наши екипи са глобални, взаимно свързани и си сътрудничат максимално. Не очаквам хибридният модел на работа скоро да бъде премахнат. Много зависи какво следва и каква ще е предстоящата зима, тъй като чуваме, че вирусът още върлува, че се очакват нови вълни и т.н. Ние спазваме абсолютно всички противоепидемични мерки и се съобразяваме със ситуацията около нас. Плановете занапред са да продължим да работим по този начин и максимално да удовлетворяваме изискванията на кандидатите. Ако те желаят да работят от дома си и са продуктивни, не виждам проблем.

    Започна ли да се стопява според теб разликата във възнагражденията на ИТ специалистите в София и останалите градове и региони с масовото налагане на дистанционната работа?

    Може би преди настъпването на корона кризата имаше разлики в заплатите, но оттогава много от компаниите разбраха, че могат да работят дистанционно и съответно много софийски компании започнаха да обявяват свободни позиции за различни градове. Това доведе до постепенно уеднаквяване на възнагражденията между София, Варна и Бургас. Вече няма значение в кой град или поне не би трябвало да има големи разлики във възнагражденията. Докато допреди две, две и половина години например се говореше, че в някои случаи разликите в заплатите достигат до 25%-30% в полза на София, в момента разликите са минимални.

    Как се промени според теб ИТ пазарът на труда във Варна през последните години?

    Варна има един огромен плюс и това е наличието на много университети, в които учат общо над 30 000 млади хора. В нашата компания към момента търсим предимно кандидати, които да са на средно и високо ниво, но да не забравяме, че сегашните студенти, които днес са стажанти или на джуниър позиции, утре ще бъдат синиърите, които ние търсим. Така че Варна има голям потенциал за намирането на качествени кадри. В три от университетите в града има сериозно изучаване на програмиране и на различни ИТ специалности, така че в следващите години се очаква да излязат още подготвени специалисти.

    Мисля, че Варна е притегателен център за много хора от вътрешността на страната, включително и от Централна България. От друга страна, пазарът става все по-конкурентен и с увеличаването на броя на компаниите в региона, се забелязва едно съревнование и повишаване на заплатите. Възнаграждението винаги ще бъде фактор в тази сфера, но знаем и, че не всичко е пари. ИТ специалистите все повече търсят интересни за тях проекти, качествени екипи, добри социални придобивки и условия за работа.

    Вижте какви продукти разработва DIGITALL

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на DIGITALL Nature Bulgaria EOOD в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 6 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 6 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 7 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 8 часа
    преди 11 часа