петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3491 прочитания

    Производителят на чипове GlobalFoundries увеличава с още 100 души екипа си в България

    Екипът в София разработва решения за мобилните комуникации, автомобилната, медицинската, отбранителната и др. индустрии
    22 юни 2022, 13:09 a+ a- a

    Водещият американски производител на чипове GlobalFoundries (GF) увеличи екипа си от разработчици, базиран в София. В момент, в който търсенето на полупроводникови интегрални схеми отбелязва значителен ръст в цял свят, екипът на развойния център на компанията у нас нарасна до 250 души, с перспективата да станат 350 в следващите 2 години. Българският екип има ключов принос към водещата позиция на GF в сектора.

    „Оценявам усилията ви да разраснете екипа в България, с толкова важен принос към развитието на GlobalFoundries и индустрията за чипове, в България и света, защото един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е засилване на връзката между бизнеса, академичните знания, технологиите и науката. Продължаваме да се фокусираме върху привличане на инвестиции и оказване на подкрепа в приложението на иновации и технологичен трансфер, за да осигурим растежа на икономиката сега, днес и утре и да създадем благоприятни условия за нашите деца“, коментира зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева.

    GlobalFoundries разработва технологии за производство на чипове, които се използват в телекомуникациите, автомобилната индустрия, самолетостроенето и други индустрии. Компанията има 5 високотехнологични фабрики в САЩ, Сингапур и Германия, общо 15 000 служители и над 10 000 патента.

    Тъй като недостигът на интегрални схеми за автомобили се увеличи драстично миналата година, GlobalFoundries сформира стратегически партньорства с лидери в индустрията като Ford, BMW и Bosch. Световни гиганти като AMD, Qualcomm и Broadcom също работят дългосрочно с производителя.

    „През 2021 доставихме 2.4 милиона силициеви пластини на световния пазар. От миналата година GlobalFoundries e публична компания, листната на Нюйоркската фонодва борса, а отчетените приходи за 2021 са на стойност 6.6 милиарда долара“, коментира Ричард Трихи, вицепрезидент на дивизия „Библиотеки за проектиране на интегрални схеми“ (Design Enablement) на GlobalFoundries.

    От 2019 насам, когато GF придоби звеното по микроелектроника от 125 души на местния ИТ лидер „Смартком“, специалисти от България и чужбина разработват в София решения с приложение в мобилните комуникации, автомобилната, медицинската, отбранителната и други индустрии. Оттогава GlobalFoundries е разширила и обхвата на работа на екипа и участва в почти всички аспекти от процеса по разработка на технологии за производство на интегрални схеми.

    Компанията партнира дългосрочно с водещите университети с инженерни специалности у нас, за да привлече и развие най-добрите кадри в областта. В Техническия университет – София екипът на GlobalFoundries води специализиран мастърклас по „Проектиране на интегрални схеми“, а съвместно с Физическия факултет към СУ „Климент Охридски“ участва в създаването на нова учебна Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката (Electronic Design Automation Lab, EDA Lab).

    „Над 50% от българските специалисти в GlobalFoundries са започнали кариерата си още от студентската скамейка. Нашата компания предлага отлична среда за тяхното развитие в изключително важна професионална област. Перспективите в сектора, както и пред самия производител, привличат в България и специалисти от цял свят“, каза Добромир Гайдаджиев, изпълнителен директор на GlobalFoundries България.

    Прогнозите на анализаторите сочат, че тази годината глобалната полупроводникова индустрия ще отбележи 20% ръст, като ще увеличи капацитета си с 8%, при ръст от 7% през 2021. Перспективите остават добри и за 2022, като приносът на леярните на чипове към глобалния брутен вътрешен продукт расте. За 2021 година пазарът е на стойност 93 милиарда долара, като GlobalFoundries е една от петте компании в сектора. Според проучване на IDC, световният пазар на чипове се очаква да нарасне до 661 милиарда долара през 2022 г., с годишен ръст от 13,7% спрямо 2021 г., когато отчетените приходи са на стойност 582 милиарда долара.

    Какви са плановете на компанията за звеното в София - очаквайте интревюто на Economy.bg с Добромир Гайдаджиев, изпълнителен директор на GlobalFoundries България!

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на GLOBALFOUNDRIES Bulgaria EAD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 17 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 24 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 ден
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава