четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2825 прочитания

    София и Букурещ привличат най-много аутсорсинг инвеститори в региона

    Заетите в сектора на ИТ и изнесените услуги у нас са около 80 000 души в 730 компании, сочи доклад на AIBEST
    03 юни 2022, 15:46 a+ a- a

    Над 250 хил. са били заетите през 2020 в аутсорсинг секторът в региона на Югоизточна Европа, като 48% от всички служители са били базирани в Румъния. Приходите са били 10.7 млрд. долара, като ITO е изпреварил като дял BPO. Аутсорсинг компаниите са концентрирани в Румъния и България, а столиците Букурещ и София са привлекли най-много инвестиции в региона. Това сочи доклад за развитието на индустрията в региона, представен от Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) по време на международната конференция SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT в София. Фокусът на събитието е „Икономиката на знанието – основа на бъдещето на Югоизточна Европа“.

    Форумът се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската стартъп асоциация (BESCO), Министерството на електронното управление и Софийска Община в партньорство с InvestSofia. Неговата основна цел е да подпомага развитието на бизнес екосистемата в Югоизточна Европа и да позиционира региона като водеща дестинация за услуги с висока добавена стойност в света. Събитието успя да събере бизнес лидерите на водещите технологични компании и стартъпи в България и страните от Югоизточна Европа.

    Данните от доклада сочат още, че аутсорсинг инвеститори от 62 страни са представени в Югоизточна Европа, като мнозинството са от Нидерландия, Германия, САЩ и Великобритания. Растат и вътререгионалните инвестиции, като 80 от компаниите, базирани в ЮИЕ са разширили присъствието си отвъд националните граници в региона. Най-активна в това отношение е Словения, следвана от Сърбия и България.

    Заетите в сектора на ИТ и изнесените услуги в България са около 80 000 души в 731 компании, сочи още докладът на AIBEST.

    По време на форума бяха обсъдени тенденциите и прогнозите за развитието на индустрията на бизнес услугите и технологичния сектор. Бяха обсъдени и необходимите трансформации, които трябва да се случат в региона, за да може икономиката на знанието в Югоизточна Европа, за да расте с още по-бързи темпове и да бъде конкурентен играч на световната карта. „Много важно е да има диалог с правителството по всички важни теми, защото вече не можем да говорим за промени или предвижване напред с малки крачки. Нужни са ни големи скокове. Вече не е достатъчно ние като бизнес да знаем колко значима е индустрията на знанието – трябва да образоваме и обществото за неговата важност за държавата.“, каза Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

    Необходимите трансформациии както на национално, така и на регионално ниво, се случват на ниво компании и след това на ниво индустрия. Държавната администрацията също е неразривна част и от този процес. „В миналото инвеститорите идваха в България заради евтините недвижима собственост, труд и електричество. Искаме в бъдеще те да идват тук заради зелената ни мощност и умните ни хора. Това е нашият план – да привлечем ивеститори от следващо ниво в нашите географски ширини. Необходимо е да върнем предприемаческия подход в икономиката ни.“, каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

    „Нашата основна цел е да подпомогнем и да направим лесно развитието и работата на бизнеса в сферата на иновациите. От стратегическо значение е индустрията на знанието да се превърне в основата на икономическото развитие на региона“, каза Божидар Божанов, министър на електронното управление. „Има много неща, които искаме да променим. В рамките на стратегията ни влиза първо да приложим свързаност на всички системи, защото това ще ни позволи да направим и автоматизация“, допълни той.

    „Европа не може да се конкурира по отношение на иновациите със САЩ или по отношение на цените с Китай. Но по отношение на политиката на живот Европа е лидер. В това отношение в една община има много по-дълбоко разбиране на хората и техния бизнес. Ние се опитваме да намерим правилния подход за изграждане на интелигентна инфраструктура на града, базирана на концепцията „15 минути“ по парижки модел. Там можете да намерите всичко, от което се нуждаете за живот, в рамките на 15 минути пеша“, каза Генчо Керезов – зам.-кмет на Столичната община в направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“.

    Очаквайте интервю на Economy.bg с Илия Кръстев, председател на AIBEST!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 1 час
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк