петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6648 прочитания

    ИТ лидерите в България: Иван Гойчев, Cobuilder

    CTO-то на компанията разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    01 юни 2022, 14:56 a+ a- a

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад? Вижте какво сподели Иван Гойчев, CTO на Cobuilder:

    Разкажете ни за Вашето образование и какво считате за най-ценно.
    Завършил съм магистратура по компютърни технологии и управление в ТУ – София. В програмата ни освен инженерни предмети бяха включени и предмети по бизнес управление на предприятие и патентно право. Това според мен беше много ценно за по-широк общ поглед, но и също ми беше практически полезно, когато преминах към мениджмънт позиции.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Бих избрал отново компютърни технологии с осъвременена програма, наблягаща на Data Science, Machine Learning, DevOps, Autonomous Automation, но и предмети, включващи предприемачество и управление на екипи. Силно препоръчвам на всеки учещ инженерна специалност, задължително да допълни най-малко с курсове за комуникативни и презентационни умения, защото помагат за представяне и реализиране на техническите идеи.

    Каква беше първата Ви работа?
    Най-първата беше още като ученик – помагах в книжарницата на баща ми и ми харесваше много. Вече като студент започнах стаж като програмист и бях много щастлив, че имам възможност да се боря с реални проблеми по проекти с истински клиенти, вместо да решаваме задачи към университета.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Ще разкажа за три ключови момента. Първият е, когато станах старши програмист – случи се след много четене, писане, оптимизиране, оправяне на бъгове, но мисля, че това, което най-много помогна, беше, че исках проектите да успяват, като поемах и „непрограмистки“ организационни задачи. Вторият е, когато ме поканиха да премина към мениджмънт позиция – технически директор на стартъп. Това беше голямо признание за уменията ми, чувствах се горд, но и осъзнавах отговорността, че вече всичко зависи от мен и няма с кого да се оправдавам. Третият момент е, когато се доказахме на международно ниво като спечелихме „Луфтханза“ за клиент на нашия български стартъп Vayant. С това направихме прехода от startup към enterprise мислене, което доведе и до бъдещото ни придобиване от американска компания.

    Как започнахте в настоящата компания?
    Започнах в Cobuilder точно в началото на пандемията и вече минаха 2 години и 2 месеца.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Сега съм на позицията „главен технически директор“ (CTO) и ръководя целия инженерен екип за софтуерна разработка. Компанията е основана в Норвегия, като преди 7 години открива българския офис и сега почти целият инженерен екип е в България.

    Какво Ви мотивира?
    Мотивира ме, че в Cobuilder имаме смелата мисия да предоставим технологични решения за оптимизиране на процесите в строителната индустрия. Секторът е един от последните в класациите по дигитализация и нуждата от нашите технологии е огромна. Продуктите ни са насочени към по-лесното взаимодействие и движение на данни между всички участници в един строителен проект. Основната трудност е систематизирането на данните за строителните материали и компоненти, техните свойства и съответствия към проекта, както и към задължителните стандарти и регулации.

    С какво не бихте направили компромис?
    Има едно понятие, наречено етичен бизнес. Не мога да правя компромиси с това и винаги съм се стремял да избягвам компании, чиито продукти носят повече вреди, отколкото ползи на обществото, независимо дали са по-печеливши.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    В Cobuilder търсим хора не само със силни инженерни умения, но и такива, демонстриращи грижа за клиента, за екипа, за колегите. Също търсим хора с уникални умения и интереси, опитваме се да ги открием още на интервютата и да видим какво ново умение ще добави този човек към екипа.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Да може да създава организационна архитектура в компанията, такава, че процесите за работа да не са в тежест, а всъщност да са почти невидими. Това изисква дълбоко и широко познаване както на инженерните зависимости в развойния процес, така и комуникативни умения за работата със служители и клиенти. Като лични качества трябва да проявява откритост, отговорност и себекритичност.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Предизвикателства е имало много, като може би последното беше преминаването през Ковид периода, когато трябваше да реорганизираме начина си на работа. Интересното е, че се оказа по-плавно и с по-малко проблеми, отколкото всички очакваха. Мисля, че всички научихме, че доверието се отплаща и много фирми видяха, че ефективността на екипите им всъщност се увеличи.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    С опита през годините съм научил и по трудния начин, че почти всички проблеми произлизат от неефективна комуникация. Затова постоянно се старая да откривам по-добри начини да комуникирам самият аз, а също и как да направим така, че знанията да се споделят по-лесно и по-ефективно както вътрешно в Cobuilder, така и навън с клиентите.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Пред българската ИТ индустрия има само растеж. Вече виждаме успешно израстване на чисто български ИТ компании от стартъп до установени бизнеси и според мен броят им ще продължи да расте с натрупването на опит и увереност на международните пазари. Друг интересен тренд е, че ще се появяват все повече фирми, прилагащи най-новите ИТ технологии като MachineLearning, AI, Data Science, InfoSec в традиционните сектори. ФинТех са най-яркият пример за това, но имаме примери и за АгроТех, КаргоТех, БиоТех, както и технологии за образование. Тези фирми ще имат нужда от екипи, съчетаващи знания както в собствената си предметна област, така и IT експерти и тях все по-трудно ще можем да ги определим като ИТ фирма или всъщност като бързоразвиващ се иновативен бизнес.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на COBUILDER INTERNATIONAL EOOD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    Александър Димов, Head of Software and Managed Services в „Адастра“

    Благовеста Пугьова, Childish
    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 21 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк