петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8522 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DROXIC?

    За проектите, екипите и технологиите научете от Павел Симов – CEO в „Дроксик“, Кирил Кривошиев – Solutions Developer, .Net Team Lead, Даниел Рангелов – Senior iOS Developer, и Слав Томов – Senior Full Stack Developer в „Дроксик“
    11 април 2022, 13:37 a+ a- a

    Снимка: Кирил Кривошиев – Solutions Developer, Павел Симов – CEO, Слав Томов – Senior Full Stack Developer и Даниел Рангелов – Senior iOS Developer

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи „Дроксик“, разказват Павел Симов – CEO в „Дроксик“, Кирил Кривошиев – Solutions Developer, .Net Team Lead, Даниел Рангелов – Senior iOS Developer, и Слав Томов – Senior Full Stack Developer в „Дроксик“.

    Снимка: Павел Симов – CEO в „Дроксик“

    Разкажете ни кои са ключовите проекти, по които работят екипите в България?
    Павел: „Дроксик“ консултира и разработва уеб и мобилни решения за своите клиенти и техните продукти. Централата ни е в София, като също имаме офиси в Ниш, Лондон и Майнц. През годините имаме възможност да се докоснем до много и различни бизнес сегменти и да работим по мащабни проекти. Гордеем се с доверието, което наши дългогодишни клиенти ни гласуват – Gasag, BMW, Volvo Trucks, HMD Global, Grohe, Viessmann, Insta и много други.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Слав: Клиентът, за когото работя близо 5 години е сред топ 5-те най-големи енергийни компании във Великобритания. За този период имах възможност да мина през няколко различни проекта и екипа. Текущият ми проект е доста комплексен и главният проблем, който ние разрешаваме, е свързан с липсата на данни или много грешки в системата на клиента. За да решим това предизвикателство, ние извличаме допълнителна информация чрез имплементацията на сложни алгоритми, които вземат решение как да поправят данните при различия. Тук всяка грешка може да струва много пари за компанията.

    Снимка: Кирил Кривошиев – Solutions Developer, .Net Team Lead в „Дроксик“

    Кирил: В момента работя за основния доставчик на природен газ в Берлин, Газаг. Проектът обхваща над 10 отделни сайта и е базиран на Sitecore Experience Platform. Нашата задача включва нов дизайн и UX концепция, изграждане на няколко нови сайта, цялостна промяна на архитектурата и изграждане на десетки нови модули. Работейки именно върху различни модули, успяхме да прехвърлим огромно количество операции от центровете за обслужване на клиенти към сайтовете на компанията.

    Даниел: Проектът ми започна като университетска идея за определяне на локацията на устройства в сграда, използвайки наличната WiFi мрежа. С променящите се нужди на пазара обаче се променя и фокусът на компанията. Девет години след като стартира, клиентът ни продава текущия си бизнес и започва да разработва нов iOS продукт. Точно в този момента се свързват и с „Дроксик“, защото искат да разберат дали могат да работят с някого, който е извън екипа, тъй като не откриват експерт в тяхната държава.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Слав: В екипа сме 4 технически лица, от които всички са програмисти с поне 10-12 години Front End и Back End опит. Новото за всички нас е дълбокото навлизане в сферата на Cloud инфраструктурите. Отделно имаме и Product Owner, който организира нетехническите срещи и ръководи спринтовете, както и Software Engineering Manager, който ни помага с междуекипната колаборация.

    Даниел: Компанията се състои от около 50 души, разделени в различни екипи, като екипът в България отговаря за цялата архитектура на двете мобилни апликации (iOS(Swift) и Андроид (Kotlin)) и също за определянето на приоритетите и възможностите за развитие на продукта.

    Снимка: Слав Томов – Senior Full Stack Developer в „Дроксик“

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Слав: Нашият проект е доста back-end ориентиран, но въпреки това имаме и един уебсайт, за който сме отговорни. Също така работим и върху продукт за вътрешно ползване на клиента. Общо сме отговорни за 6 различни системи/ репота. Използваме разнообразни технологии като +Node.js; Typescript; Kafka, както и за Front End: Javascript, React, Gatsby.

    Кирил: Примери за технологии, с които работим, са: Sitecore Experience Platform, C#, ASP.NET, MVC, JavaScript, jQuery, VueJs, RequireJs, Html, Scss, Bootstrap.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти? Доколко екипите в България имат самостоятелност да вземат решения?
    Даниел: От началото българският екип се състоеше от 1 човек, който без почти никаква информация и комуникация с екипа успява да развие работещо решение за 3 месеца. Това помага да се сформира цял отбор, състоящ се от трима автономно работещи програмисти. Две години по-късно тези 3-ма души пускат продукт, който променя мнението на експертите и тогава започва формирането на втори екип – Андроид, състоящ от 4-ма души, както споменах и по-рано в интервюто.

    Слав: Приоритетите и нуждите на екипа определят това дали да се работи с Аgile практиката, тъй като Agile спринтовете могат да са по-скоро неудобни или рестриктивни. От няколко години съм единственият програмист от „Дроксик“, който работи при клиента. Въпреки че клиентът ни е доста голяма компания, няма строга йерархия и всеки член на екипа има право да предложи идея за подобряване на работния процес или за това как да бъде приключена дадена задача.

    Как се промениха проектите през годините?
    Слав: Сегашният ми проект започна преди 4 месеца. Нетехническите лица бързо се ориентираха в комплексността на проекта и намесиха хора, които имат нужните знания, за да ни обяснят как работят сложните енергийни процеси във Великобритания, на които ние разчитаме. Първоначално бяхме едва двама програмисти, но това бързо се промени.

    Кирил: В началото започнахме с редизайн на основния корпоративен сайт и пренаписване на съществуващи компоненти. Впоследствие сайтът се превърна от информационен канал в основен канал за обслужване на клиентски заявки. С времето изградихме нови сайтове и модули, като екипът се разрасна с 3-ма души.

    Снимка: Даниел Рангелов – Senior iOS Developer в „Дроксик“

    Кои са най-големите предизвикателства при ключовите проекти, по които работите?
    Слав: Един от най-големите проблеми е, че разчитаме на много различни системи, които са извън нашия контрол. Когато нещо се счупи или даже ако някой реши да промени нещо, без да ни уведоми, клиентът ни губи пари. В резултат на това, че главната система на клиента е ненадеждна, ние използваме допълнителни системи с различни данни.

    Даниел: Най-голямото предизвикателство, което стои пред проекта, е смяната на екипите за всяка една от технологиите и прехвърлянето на голяма част от дейността във Филипините. В този процес компанията загуби много голям процент от служителите си и това доведе до забавяне в пускането на новите версии и изоставане спрямо пазара.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при ключовите проекти, по които работите?
    Слав: Както споменах, екипът ни е сравнително нов, но бих казал, че вече сме имплементирали доста неща, които правят работата по проекта по-приятнa. Например скоро приключих имплементацията на един компонент, който ще ни уведомява в real-time, че нещо се е счупило. Получаваме автоматично съобщение в Слак и някой веднага се захваща с разрешаването. По този начин редовно реагираме навреме, преди да има последици и загуби за клиента.

    Даниел: Най-голямото постижение, което можем да отбележим за 5-те години работа по проекта, е преминаването на професионалистите от използването на лаптопи към мобилни устройства за ежедневните им задачи.

    Кирил: В резултат от усилията на екипа спечелихме доверието на клиента като надежден партньор. Успяхме да превърнем техните сайтове от чисто информативни в портали, където крайните потребители имат възможност да извършват директно всякакви операции, свързани с услугите, които получават, или да заявят такива. Анализите на основните сайтове показаха значително повишение на посещаемостта.

    Снимка: Офисът на „Дроксик“

    Какво предстои при отделните проекти?
    Кирил: И в момента продължаваме да работим по интеграцията на нови услуги, няколко сайта са в процес на разработка и доста идеи са в процес на плануване и анализ.

    Слав: Този проект е изключително съществен за бизнеса на нашия клиент и има място за подобрение. В следващите няколко месеца имаме вътрешни цели, които се надявам да постигнем. Но извън тези цели аз вярвам, че доста голяма част от процесите могат да се автоматизират. Бих завършил с това, че съм изключително впечатлен колко важни са иновациите и модерните технологии за клиента.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ДРОКСИК в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Delasport?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?
    ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 10 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 15 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк