четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8287 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Бош Инженеринг Център София?

    Повече за проeктите, екипите и технологиите научете от Динко Русев, инженеринг директор на компанията
    01 април 2022, 10:36 a+ a- a

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи „Бош Инженеринг Център София“ разказва Динко Русев, инженеринг директор на компанията.

    Кои са ключовите проекти, по които работят екипите в България?
    „Бош Инженеринг Център София“ участва в разработването на над 40 иновативни проекта и технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност. Мисията ни е да осигурим безопасно шофиране с грижа за околната среда и обществото. Екипът ни работи в тясно сътрудничество с развойните центрове на Bosch в Германия, САЩ, Унгария и Румъния.

    Центърът основно е съсредоточен в създаването на софтуер за автомобили. Основните ни дейности са в т.нар. gateways и vehicle computers, които управляват всички устройства в автомобила. Това е свързано с новата архитектура на автомобила и с автономното шофиране. Друга много важна дейност, в която сме фокусирани, е т.нар. вътрешен мониторинг в автомобила. Това е технология, която с използване на изкуствен интелект позволява по физическите белези на водача да се определи какво е неговото състояние в момента – дали е уморен, дали заспива, дали следи пътя, както и да се следи какво се случва с пасажерите в колата.

    Занимаваме се също с киберсигурността на автомобилите и разработка на софтуер, който управлява електронни компоненти на електрическите велосипеди. Едно от най-новите неща, които поехме, е реализирането на група иновативни проекти, свързани със системите за създаване на автономни камиони.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Започнахме изцяло нови разработки. Включихме се в създаването на сензорни системи за автономни камиони, които заместват очите и ушите на водача. Това са сложни системи, съвкупност от радари, камери и различни видове сензори, които създават 3D свят около автономния камион. В тези проекти навлизаме в симулационното тестване, което помага да пресъздадем във виртуална среда реални ситуации, в които би могъл да попадне камионът, движейки се по пътищата.

    От последната година навлизаме и в нови разработки за вградени компютри, управляващи множество устройства в автомобилите на бъдещето, отново с насоченост към автономното шофиране.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Центърът ни вече има близо 500 души, което означава, че за три години екипът ни е нараснал четири пъти. Повечето профили при нас са специфични и на колегите, участващи в процеса по наемане, никога не им е било лесно, но засега се справяме много добре. Част от екипа ни са едни от най-добрите професионалисти в света в създаването на софтуер за аутомотив бизнеса Това определено е вдъхновяващо за новите ни колеги и за всички нас. Добрата новина е, че продължаваме да растем и да набираме хора и в момента имаме много отворени позиции за софтуерни инженери и хардуерни специалисти.

    IT секторът в България е един от малкото, в които ние сме конкурентоспособни в световен мащаб, и доходите на хората, работещи в него, също са конкурентни на тези в чужбина спрямо стандарта на живот. Ние като компания активно подкрепяме това с различни инициативи, развиваме младите хора чрез редица програми, каквито са стажантските ни програми, дуално средно образование, както и съвсем скоро предстои да обявим успешния финал на първата ни академия за софтуерни инженери – Bosch ECS Career Camp.

    Преди броени дни съобщихме за старта на нова бакалавърска програма в Технически университет – София „Интелигентни системи и изкуствен интелект”. В рамките на партньорството ни колеги от екипа ни ще участват като лектори в IV курс в специално създадения практически модул „Интелигентни технологии за автомобилната индустрия“, а завършващите бакалаври ще имат възможност дa се докоснат до реални проекти чрез преддипломен стаж и пълната ни стажантска програма. В подкрепа на студентите и университета ще бъде създадена и съвременна лаборатория, оборудвана от „Бош“.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    В последните 5 години нещата в автомобилната индустрия се промениха драстично и от една доста рестриктивна среда автомобилната индустрия се превърна в двигател на иновативните технологии. Нашите екипи работят с възможно най-модерните технологии и езици за програмиране в момента.

    Все по-убедително навлизат и изкуственият интелект, и невронните мрежи – статистически модели, чрез които целим да обучим изкуствения интелект да извършва дадена задача. Тяхната поява е вдъхновена от нашия естествен интелект, като идеята им е да наподобяват човешкия мозък и неговата дейност. Така и даден алгоритъм след прилагане на правилен подход за обучение може да изгради подобни връзки и да разпознава подобни звуци и думи.

    Тук идва и ролята на Machine Learning – това е област в компютърната наука, която има за цел да научи даден алгоритъм да се самообучава, като непрестанно увеличава точността на резултатите си. Подобно на малко дете, което опознава света около себе си и се учи кое е безопасно и кое не за себе си и останалите.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Управлението на отделните проекти при нас се определя спрямо конкретната специфика. Използваме различни Agile методологии като SAFe, Scrum, Waterfall. Не залагаме стриктни рамки, а организираме менажирането на проектите спрямо нуждите на всеки проект.

    Всяко предложение, което идва в хода на проекта от екипите за подобрение или промяна с цел по-висока ефективност, се приема и доразвива. Това се оценява и от клиентите ни – най-големите автомобилни производители, тъй като отговорностите ни непрекъснато нарастват, а резултатите ни стават все по-добри.

    Как се промениха проектите през годините?
    За кратко време показахме, че имаме потенциала и експертизата да поемем изцяло работата по даден проект – от първоначалната идея, през реализацията до влизането в производство. В допълнение към добре разработените системни и софтуерни области създадохме и отдели за хардуер и механичен дизайн. Успяхме да затворим целия цикъл и вече можем да предложим цялостни продукти и технологии, разработени изцяло в България.

    В началото на 2021 „Бош“ обедини в глобален мащаб над 17 000 експерти в областта на хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи в нова дивизия за интердисциплинарни компютърни системи. Новосъздаденото звено избра за основен партньор именно „Бош Инженеринг Център София“, за да формира бъдещето на мобилността в цели свят.

    Освен това „Инженеринг център София“ е стратегически партньор на дивизията Bosch eBike Systems. Българските инженери са фокусирани върху разработката, интеграцията и тестването на софтуер за електрически велосипеди и имат амбицията в бъдеще да поемат хардуера и механиката им.

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Технологичните предизвикателства са свързани с разработката, оптимизацията, интеграцията и обучението на алгоритми, както и оценката на тяхната работа. За да можем да внедрим една такава система в крайния автомобил, е нужно тя да не допуска никакви грешки, защото това може да доведе до загуба на човешки живот.

    Това, от своя страна, изисква наличието на сериозна изчислителна мощ, за да работи една такава система в реално време. Но именно поради бурното развитие на съвременния хардуер имаме възможност да срещаме AI във все повече устройства от нашето ежедневие.

    Кои са най-големите постижения при проектите, по които работите?
    Най-голямото ни постижение е, че при всеки проект, в който участваме, за кратко време ставаме ключов фактор и печелим все повече отговорности и доверие от страна на нашите партньори. Доказателство за това е и нарастващият интерес към работата ни и увеличаващите се предложения за поемане на нови проекти.

    Другото ни голямо постижение е, че за две години в условия на пандемия запазихме ценностите си да сме едно семейство, да чувстваме подкрепата на хората до нас и да поддържаме устрема си. Горди сме, че дори тази трудност не ни обезвери, а ни направи по-сплотени.

    Какво предстои при отделните проекти?
    Предстои ни навлизане в нови продукти и проекти, свързани с мобилността на бъдещето. Посоката, в която продължаваме да се развиваме, е да разработваме все повече цялостни иновативни проекти, които да влязат в производство.

    Целта на всеки проект, който поемаме, е той да е доведен до успешен финал, така че всички, които сме на пътя, да можем да сме спокойни и да се радваме на нови, сигурни и екологично чисти автомобили.

    Разширяваме се и по отношение на видовете превозни средства, в които нашите екипи в България имат все по-сериозно участие – автомобили, мотори, камиони, електрически велосипеди и други.

    Продължаваме разработката на автомобила на бъдещето, който ще доведе до постигането на голямата ни цел – спирането на войната по пътищата.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук


    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ТехноЛогика?

    ИТ проeктите в България: По какви проекти работи Godel Technologies
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва ICDSoft
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва „Алтерко“
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва OfficeRnD?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Motion Software?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Matrix Eastern Europe?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mobile Wave Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи TINQIN?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tek Experts?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва TIMIFY?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Eos Matrix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи GemSeek?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място