четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1933 прочитания

    БАСКОМ кани български ИТ специалисти от чужбина

    Инициативата Itogether.BG има за цел да запознае професионалистите с развитието на сектора в страната
    21 март 2022, 12:13 a+ a- a

    Идеята на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) е ИТ специалисти – студенти и работещи в сферата на софтуерните технологии да се запознаят с бурното развитие на сектора в страната през последните години. Те ще могат лично да се информират относно възможностите за професионално развитие у нас и да станат част от глобалната общност на български професионалисти по света, ангажирана с позиционирането на България като качествена световна ИТ дестинация.

    Срещата ще се проведе в периода от 22 до 24 юни 2022 г. в гр. София и гр. Пловдив, а заявки за участие в нея се приемат до 15 май включително.

    Очакванията на БАСКОМ са да мотивира и привлече хора с интересни лични и професионални истории, със силни връзки с България и активни в обществата, в които живеят. Кандидатстването е с кратко представяне в писмен или видео формат, а подборът на участниците в срещата ще се извърши от Управителния съвет на организацията.

    „Решихме да сме проактивни в общуването с нашата общност в чужбина, да ги провокираме да си представят живота си като професионалисти в България, дори да го случим за три дни - нещо като демоверсия на една възможна ИТ кариера в България. Правим това не само заради бума на ИТ сектора у нас, не само защото се нуждаем от още таланти, не само защото стандартът на живот на българските програмисти по нищо не отстъпва на тези в Германия и Великобритания, но и защото в България индустрията на високите технологии достигна онова ниво на зрялост, което я прави силно ангажирана с развитието на цялото общество. Искаме да разширим този модел и извън страната“, споделя Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ и вдъхновител на инициативата. 

    ITogether.BG ще представи на участниците различни проекти, по които софтуерните компании работят в момента, ще им разкаже повече за местната екосистема и предприемаческа култура, ще ги потопи в начина на живот на хората в бранша и ще ги срещне с техни колеги, вече завърнали се в България. 

    „Вярваме в силната мотивация на нашите сънародници в чужбина да останат свързани с България и ние като бранш ще подпомагаме и развиваме тази мотивация“, казва Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

    ITogether.BG надгражда инициативата ЗАвръщането, насочена към българите извън страната.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС