събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5136 прочитания

    Melexis Academy дава шанс за работа върху чипове у нас

    Повече за академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, пред Economy.bg разказва Виктор Трифонов, HR мениджър на Melexis България
    01 март 2022, 09:53 a+ a- a

    Melexis България обедини програмите за студенти и наскоро завършили в сферата на инженерните науки под шапката на Melexis Academy. Академията е отворена за студенти от 1-ви до 4-ти курс или наскоро завършили, с малко или без опит от специалности „Електроника“, „Микроелектроника“, „Телекомуникации“ и „Физика“.

    За да разберем повече за академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, разговаряхме с Виктор Трифонов, HR мениджър на Melexis България.

    Виктор Трифонов се присъединява към Melexis България през 2008 като ръководител на екип за краен тест в производството. През 2015 на база своя натрупан опит, принос и интереси поема длъжността HR мениджър на българското представителство на компанията. Виктор Трифонов има магистърска степен от Нов български университет по телекомуникационни системи и технологии.

    Защо решихте да стартирате Melexis Academy?
    Университетското образование в България подготвя студентите и дава добра основа. Това, което ние предлагаме посредством нашата академия, е практическо приложение на знанията, придобити в университета, като по този начин проактивно подготвяме бъдещите специалисти на компанията. Melexis България има традиции в провеждането на летни стажове и програми, насочени към стартиращи кариерата си инженери без опит или с малко опит. От 2015 насам ние обучаваме специалисти по тези програми, а сега, през 2022, открихме Melexis Academy, която е еволюция на всичко досега и обединява споменатите програми. Академията предоставя възможности за развитие в областта на микроелектрониката, като се използва подход на обучение стъпка по стъпка успоредно с вашето обучение. Подготвили сме добре балансирана програма, съдържаща едновременно академичен елемент, но и развитие на практически умения, които ще подготвят бъдещите специалисти за реална работна среда. Хората, които ще бъдат част от академията, ще работят по реален проект и продукт, който Melexis разработва за клиент.

    Кой може да се включи в програмата? За кого ще е най-подходяща? Има ли конкретен профил, който търсите?
    Melexis академия е изградена на гъвкав принцип. Ние предоставяме различни възможности, които биха били подходящи за студенти от 1. до 4. курс или наскоро завършили, с малко или без опит от специалности „Електроника“, „Микроелектроника“, „Телекомуникации“ и „Физика“. Необходимо е ползване на английски език и страст към електрониката. В днешния динамичен свят разбираме, че хората следват свой индивидуален път на развитие и че кандидатите за нашата академия се намират в различен етап от живота си, с различни приоритети. Ето защо ние създаваме палитра от възможности, които водят младите специалисти през вълнуващо кариерно пътуване с крайна дестинация „инженер по микроелектроника“, създаващ иновативни решения.
    Студентите могат да се присъединят към нас първоначално за 2-месечен летен стаж само за да усетят вкуса на инженерната професия. След това, ако имат интерес и университетското обучение остава техен основен приоритет, те могат да продължат пътешествието си с нас през периода на цялото си обучение, като работят на непълно работно време, съобразено с техните ангажименти в университета.
    Имаме предложение и за студенти в последна година от обучението си или вече завършили с малко или без опит. Те могат да се включат в нашата 6-месечна програма в едно от четирите направления – проектиране на аналогови блокове/ схеми, топологично проектиране (layout), измерване и верификация на характеристиките на чипа и създаване на тестови решения за чипа (HW и SW). Направленията ще бъдат разширени през следващата година, като например включим и софтуерното направление. Тази програма е естествено продължение на университетската подготовка, но дава по-задълбочени и специализирани познания и изгражда практически умения, които са ценни в реална работна среда.
    Чрез различните стъпки, които предлагаме в нашата академия, хората могат да определят къде искат да се специализират, но като начало ние търсим хора креативни, мислещи и с желание да се учат.

    Колко души планирате да обучите и за какъв период в рамките на академията?
    През 2022 сме си поставили за цел да подготвим 20 души общо в четирите направления. Готови сме да приемем и повече, ако усетим желанието и таланта. Професията „инженер по микроелектроника“ е сериозна и комплексна и се изисква време, за да се достигне до високия стандарт, който е необходим в нашата индустрия. Разбирайки това, ние предлагаме кариерно пътешествие паралелно с университетското обучение, така че да бъде от максимална полза за студентите, от една страна, и за нас като компания, от друга. Календарът на различните програми е съобразен с календара на университетите. Лятната практика е в периода юли-септември. Стажантската програма е през цялата година. Шестмесечната ни програма за завършващи или вече завършили започва през октомври.

    Как стават записването и подборът на кандидатите?
    Желаещите да се присъединят към Melexis Academy могат да получат повече информация и да кандидатстват, като отидат на melexis.com/academy. На 10 март организираме и виртуално събитие, което сме нарекли Melexis Academy Virtual Journey и по време на което ще разкажем малко повече за компанията и ще отговорим на въпроси, свързани с академията.

    Какви модули ще включите в програмата?
    През 2022 ще предложим възможност за развитие в следните четири направления, в които имаме силна експертиза и дългогодишен опит:
    - проектиране на аналогови блокове / схеми, от задание до реализация;
    - топологично проектиране (layout) с цел разполагане на схемата върху силициевата пластина, като се вземат предвид технологичните правила и специфичните изисквания на проектантите;
    - полуавтоматичен тест с помощта на LabView с цел проверка на електрическите и неелектрическите (магнитни, температурни и т.н.) характеристики на чипа, както и тяхното съответствие със заданието;
    - работа с автоматизирано тестово оборудване, комбинирано с разработка на HW и SW, за създаване на тестово решение за нашите интегрални схеми и осигуряване пригодността им за масово производство.

    Melexis подкрепя и насърчава непрекъснатото учене. Академията ще расте заедно с нас. Планираме да обогатим направленията през следващите години.

    Под каква форма ще се проведе обучението?
    Както споменах по-рано, Мелексис академията е изградена на гъвкав принцип и предлага избор. Затова трите програми са съобразени с продължителността и целите на самите програми. Лятната практика и стажантската програма са изцяло насочени към практически задания. Шестмесечната програма за младши инженер (associate engineer) съчетава в себе си лекции, самостоятелни практически задания, домашни задания, самоподготовка по селектирана техническа литература, менторство.

    Кои ще бъдат лекторите? Ваши колеги ли са те?
    Ние залагаме изцяло на нашите опитни инженери за структуриране и провеждане на програмите в академията. Колегите, които са ангажирани с това начинание, освен че са отлично подготвени инженери, имат желание и нагласа да инвестират част от времето си в подготовка на следващото поколение инженери. Освен традиционния лекционен материал ние в Melexis прилагаме коучинг техники и менторство като подходи в обучението, които дават отлични резултати.

    Безплатно ли е участието в програмата?
    Участието в Академията е напълно безплатно. Дори мога да кажа, че ние възнаграждаваме усилията на селектираните за участие кандидати, като заплащаме времето, посветено на една от трите форми на участие в академията.

    Какво реално ще знаят и могат да правят завършилите академията?
    Обучението в академията под формата на лятна практика и стаж дава възможност за ориентиране в естеството на ежедневната работа на инженера по микроелектроника и за плавна подготовка за професията. Пълното пътуване завършва с нашата 6-месечна програма за студенти от 4-та година нататък или току-що завършили с малко или без никакъв опит. След 6 месеца те могат да се включат в реални проекти на компанията и да правят интегрални схеми за едно по-добро бъдеще. Така при завършване на висшето си образование студентът може да бъде напълно подготвен за работата на един младши инженер.

    Ще предложите ли работа на завършилите успешно академията?
    Абсолютно. Завършващите успешно академията сключват постоянен трудов договор с компанията и пътешествието им в света на чиповете продължава.

    Кои според Вас са най-търсените умения във Вашата индустрия днес?
    Освен чисто техническите знания и умения в нашата индустрия стават все по-търсени и ценени умения като работа в екип, комуникационни умения, адаптивност, умения за разрешаване на проблеми, креативност и нагласа за учене през целия живот.

     Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Melexis България в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство