петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6547 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems

    За ключовите проекти, екипите и технологиите, които използват, научете от Ясен Фингаров, Delivery Manager в компанията
    23 февруари 2022, 14:52 a+ a- a

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви проекти работи EPAM Systems, пред Economy.bg разказва Ясен Фингаров, Delivery Manager в компанията.

    Кои са ключовите проекти, по които работят екипите в България?
    Проектите, по които работим в EPAM Systems, са изключително разнообразни и са за някои от най-известните компании в света. Едни от най-големите проекти са за лидери във финансовия сектор и Life sciences. В тях са ангажирани около 150 души от EPAM България. Моят текущ проект е за производител на лабораторно оборудване (да, използва се и за тестове за Covid-19).
    Освен разнообразие по отношение на домейните и технологиите, които се използват, има такова и в големината на екипите – от малки (под 5 души) до доста големи (над 100 души). Това предоставя и голяма гъвкавост за служителите – така можем да предложим най-подходящата позиция на всеки от тях, както и възможност за смяна на проекта и научаване на нови технологии и практики. Постоянната обмяна на опит и знания е една от основните ценности в EPAM Systems.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    В моя екип, който е ангажиран с проекта на производителя на лабораторно оборудване, има хора на разнообразни позиции – Delivery Manager, Solution Architect, DevOps Engineer, Frontend Angular, Backend .NET, Software Test Automation Engineer, към които на по-късен етап се присъедини и UX Designer. От началото на проекта до този момент екипът се увеличи повече от три пъти. Започнахме нов greenfield проект. Бяха отворени и множество нови стриймове с разнообразно предназначение: 10 WPF специалисти, които се занимават със софтуера, който контролира лабораторните инструменти, още DevOps инженери, няколко допълнения към съществуващи клиентски екипи от .NET и Angular инженери, Security Engineer и Security Architect, които оптимизират различни аспекти от процеса на разработка. В рамките на месец имаше и пенетрейшън тестъри, които изготвиха доклади за някои от системите на клиента (две от тях са изцяло изградени от нас).

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    В EPAM България работят повече от 300 души, като освен огромното разнообразие от проекти има такова и по отношение на ролите и технологиите. Имаме отворени позиции за Backend Java и .NET, Frotend JavaScript (предимно React и Angular), DevOps, Data Engineers, Business Analysts, Project Managers, Devlivery Managers, UX Designer, Solution Architects, Cloud Architects, както и за Salesforce и SAP.
    Имаме разработен и специален LevelUp портал, в който всеки служител може да набележи цели за своето развитие и съответно, ако иска да научи нова технология, ние ще му помогнем да го направи. В Learning & development платформата ни също така са налични изключително много курсове на всякакви тематики. Организираме редица вътрешни конференции, на които колегите обменят опит и представят case studies от работата си.
    Освен това в момента активно разрастваме и нашите Cloud & Data Practices. Data Practice се състои от Big Data, Data Science, Data Engineering, Data Analysis, Business Intelligence, с основни технологии SQL, Cloud, ETL/ELT Tools (ADF/Informatica/Talend/SSIS), Python, Databricks/Spark, Git и Visualization (Power BI/Qlik/Tableau).

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Основните технологии, които използваме, са Java, .NET, JavaScript (React, Angular, NodeJS), Salesforce и SAP. Множество от проектите са в големите облаци AWS, Azure и GCP. Както споменах, EPAM предлага много възможности за обогатяване на знанията и насърчава всеки да се сертифицира или да изкара курс за нови технологии. Работата по проект в EPAM стартира с Engineering Excellence – framework с добри практики за създаване на софтуер; преминава през процесите за подбор на кадри и провеждането на технически интервюта; следват изграждането на лични планове за развитие и създаването на индивидуални кариерни пътища на служителите на компанията. Във всеки един етап се стремим към високи стандарти чрез постоянно усъвършенстване.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Оранизацията на работния процес е опростена и плоска. Има Delivery Manager (DM), някои от стриймовете имат лийдове за Backend, Frontend и DevOps. Екипите са мултидисциплинарни в рамките на 8-10 души и най-често използват Scrum, като някои от тях са по SAFe, а моите са по LeSS. Повечето големи проекти са обект на ежегодни сертификации от външни одитори за ISAE 3402 (Deloitte), ISO 9001 (SGS) и ISO 27001 (DNV), като обикновено това става, без инженерите да бъдат намесени в процесa.

    Как се промени проектът през годините?
    В момента в проекта ми работят близо 40 души, но преди 3 години в него бяха ангажирани само двама Java Developers, Frontend Developer с React и QA. Този проект беше изключително успешен – надхвърлихме първоначалните цели и дори успяхме да съкратим сроковете. На базата на постигнатото започна втори проект с 9 души, но вече с доста по-широк отпечатък върху цялостната дигитална стратегия на клиента. За разлика от първия, който беше за вътрешна употреба, сега трябваше да реализираме ново приложение за клиентите на фирмата, а също така и да дефинираме новата им облачна стратегия. През май миналата година беше go-live и през август се случи и последвалото разрастване. Това е типичен проект за EPAM – влиза малък екип, спечелва доверието на клиента и впоследствие акаунтът се развива бурно и успешно.

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект?
    Най-голямото предизвикателство е да вградим качеството на кода като част от цялостния процес на разработка. През 2014 EPAM създава EngX (Engineering Еxcellence), който е вътрешен сертификационен фреймуърк за добри инженерни практики, които обхващат различни процеси и етапи на разработката. Основните теми са:

    · Agile practice (DoD, DoR, ceremonies);
    · Development (Code Quality, Unit testing, Code review, Knowledge sharing, Technical debt, Branching strategy);
    · QA (Test case management, Defect management, Testing non-functional requirements, QA metrics, Automated testing);
    · System engineering (CI/CD, Infrastructure management, IaC);
    · Security (OWASP, SAST, penetration testing reports).

    За повече информация: https://www.epam.com/engx360 и https://community-z.com/communities/engx/articles/1163

    Стремим се да прилагаме EngX във всички проекти. За тази цел сме разработили TelescopeAI (https://www.telescopeai.com). Този инструмент може да се внедри в най-различни проекти и поддържа Scrum, Kanban, DevOps (DORA: https://www.devops-research.com/research.html). Така постигаме тъй нареченото DDD (Data Driven Delivery). Следим множество показатели и обръщаме внимание на проблемните области (например: паднал е code coverage за даден модул - трябва да се оправи). На дашбордите в TelescopeAI се виждат данни от различни източници (Jira, Azure Boards, Git, Gitlab, Jenkins, SonarQube).

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за този проект?
    Най-голямото постижение в този проект за мен е, че и клиентите, и моите хора са доволни и харесват предизвикателствата, пред които са изправени, както и технологиите, с които работим. Това със сигурност не е лесно за екип, който е разпръснат в България, Беларус, Полша, Русия, Украйна, Грузия, Македония и Швейцария. Иначе от чисто професионална гледна точка най-интересното беше изграждането на архитектурата за облачната стратегия на клиента. Всичко е в Azure, използваме Azure IoT Hub, Service Bus, Auth0, SignalR service, API Management и Key Vault. Използваме IaC за всички облачни ресурси, като той е част от билд пайплайните в Azure DevOps. Също така проектът успя да постигне най-високото ниво на сертификация за EngX.

    Какво предстои при този проект?
    Годината беше успешна, а EPAM е вече част от S&P 500. Перспективните пред нас глобално, както и към нашия офис са много добри. Финансовите резултатите от 2021 са впечатляващи, а в компанията вече работят над 58 000 души в повече от 40 локации. Целта ни е да продължим да създаваме качествен софтуер и да сe разрастваме.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на ЕПАМ Системс България ЕООД в JOBS.bg тук


     ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 35 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 53 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research