петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4617 прочитания

    Над 32 хил. нови работни места ще открие софтуерният сектор у нас до 2025

    Над 70 нови ИТ компании са открили офиси в България през 2021, сочат данни на БАСКОМ
    21 февруари 2022, 15:13 a+ a- a

    Haд 70 нoви coфтyepни ĸoмпaнии oт 14 дъpжaви ca oтĸpили oфиcи y нac пpeз минaлaтa гoдинa. Това обяви Филип Мутафис, член на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) по време на представянето на Барометър 2021 – годишен доклад за състоянието на софтуерния сектор в България.

    Мутафис представи прогнози за развитието на бранша до 2025. Според данните след 3 години заетите в софтуерния сектор у нас ще достигнат близо 73 хил. души при близо 41 хил. в момента. Очаква се до 2025 да бъдат открити над 32 хил. нови работни места в индустрията. По думите на Мутафис за първи път най-значим риск пред индустрията може да се окаже държавната политика и в частност дискусиите около максималния осигурителен доход, който членовете на БАСКОМ намират за рисков за бъдещите им планове.

    Софтуерният сектор е най-бръзо растящият в България. През пандемичната 2020 той отбелязва ръст от близо 600 млн. лeвa. Haд 80% oт пpoxoдитe ca oт изнoc. Ha гoдишнa бaзa тoй e 15%. През 2021 се очаква ръстът на приходите да е над 20%, посочи Дoбpocлaв Димитpoв, пpeдceдaтeл нa УC нa БACKOM. Приходите на софтуерната индустрия продължават да изпреварват ръста на БВП и през 2020 достигат 3.8%. Според Димитров ceĸтopът ĸaтo пpинoc в БBΠ гoни зeмeдeлиeтo и тypизмa. "Нaд 1 млрд. лв. ще внесем в хазната през 2021", коментира той.

    На събитието стана ясно, че се наблюдава крехка устойчивост на тенденцията новонаетите в софтуерните компании да са българи, завърнали се от чужбина, като в някои компании достигат до 13% от общия брой служители.

    Държавата ще инвестира в ИКТ сектора под най-различни и нови форми за дигитализация и модернизация. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на дискусията. „По Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено сериозно финансиране за дигиталната икономика, част от тях са 146 млн. лв. за дялови инвестиции, нещо, което го нямаше през последните години, но отново ще стартира“, заяви министър Лорер по време на събитието. Той посочи, че за технологична модернизация, която касае както хардуерно оборудване, така и софтуерно обезпечаване към него, са предвидени още около 260 млн. лв.

    Относно недостига на кадри в ИТ сектора Лорер заяви, че една от мисиите на Министерството на иновациите и растежа е да подпомага именно развитието на кадрите у нас. „Единият от начините, който виждаме дългосрочно, е да имаме Съвет за взаимодействие с Министерството на образованието и науката (МОН), за да можем да служим като проводник на това, което е необходимо към бизнеса по много по-активен начин“, обясни той и допълни, че ще съдейства и за привличане на кадри от други страни като Укрйна, Беларус и Гурзия.

    Лорер обяви, че през април ще бъде открит Институт за изкуствен интелект у нас в сътрудничество с топ акадечин институция от Швейцария. Това според него е важно, "защото нивото на висшето образование по международни критерии е много далеч от това, което трябва да бъде, за да е привлекателно. Когато започнем да създаваме докторанти по изкуствен интелект на световно ниво, това ще привлече внимание към България от съвсем друг тип компании". 

    Георги Брашнаров, съосновател на БАСКОМ, допълни, че за 20 години заетите в софтуерната индустрия у нас са се увеличили от 2 хил. на 50 хил. програмисти. И докато в началото са били нужни 10 години индустрията да достигне 1 млрд. приходи, сега това се случва само за 1 година.

    „Πлaтeнитe пpeз 2020 ocигypoвĸи oт peaлния бизнec ca c 90 млн. лв. пo-мaлĸo, а тeзи oт цялaтa ИКТ индycтpия нapacнaxa c 55 млн. лв.“, коментира Людмил Cтoйчeв, управляващ партньор в CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co. По думите му един cлyжитeл в ИКТ сeĸтopa гeнepиpa дoxoди зa минимyм 5 пeнcии cpeднoгoдишнo, т.e. тeжecттa въpxy зaeтитe в индycтpиятa ce yвeличaвa нe caмo пo oтнoшeниe нa пpeĸитe дaнъци, нo и зapaди ĸocвeнитe данъци. Зaщoтo oбeмът нa възнaгpaждeниятa за 10 години нapacнa в oгpoмни чиcлa и ce вливa в бългapcĸaтa иĸoнoмиĸa пoд фopмaтa нa чacтнo пoтpeблeниe. Toвa нeщo дoпълнитeлнo гeнepиpa дaнъци.“

    На събитието стана ясно, че средната заетост на офис площите в България към момента надхвърля 91%. Над 95% от членовете на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради (АСБС) са подписали нови договори за наем със среден срок между 3 и 5 години, съобщ Таня Косева-Бошова, председател на Управителния съвет на АСБС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 19 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава