неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  928 прочитания

  ЕС планира да пусне собствена мрежа за сателитен интернет

  Проектът на Брюксел за 6 млрд. евро ще конкурира тези на SpaceX и Amazon
  16 февруари 2022, 16:32 a+ a- a

  ЕС осъществява амбициите си в областта на космическото пространство, като внася две инициативи — предложение за регламент за базирана в космоса сигурна свързаност и съвместно съобщение относно подхода на ЕС към управлението на космическия трафик (УКТ).

  Космическите технологии са незаменими за облекчаване на всекидневието ни, тъй като допринасят за цифрово, екологично и устойчиво бъдеще за нашата планета. Като значима космическа сила, космическата програма на ЕС вече предоставя ценни данни и услуги за широк спектър от ежедневни приложения, например в подкрепа на транспорта, земеделието, реакцията при кризи или борбата с изменението на климата. Предвид новите предизвикателства и засилената международна конкуренция обаче, космическата политика на ЕС трябва постоянно да се развива и да се адаптира, ако искаме да продължим да се възползваме свободно от предимствата, които космическото пространството носи. 

  Базирана в космоса сигурна свързаност
  Европейската комисия представя амбициозен план за базирана в космоса сигурна комуникационна система на ЕС, която:

  - гарантира дългосрочното наличие на непрекъснат достъп в световен мащаб до сигурни и рентабилни спътникови съобщителни услуги. Тя ще подкрепя защитата на критичните инфраструктури, наблюдението, външните действия, управлението на кризи и приложенията от жизнена важност за икономиката, сигурността и отбраната на държавите членки;

  - позволява осигуряването на търговски услуги от частния сектор, които да улеснят достъпа до модерни, надеждни и бързи връзки за граждани и предприятия в Европа, като включат и мъртвите зони в комуникацията и гарантират съгласуваност между държавите членки. Това е една от целите на предложеното цифрово десетилетие до 2030. Системата ще осигури също така свързаност в географски райони от стратегически интерес, например Африка и Арктика, като част от стратегията на ЕС за Глобален портал.

  Както нуждите на правителствените потребители, така и решенията за спътникови комуникации се променят бързо. Базираната в космоса сигурна комуникационна система на ЕС има за цел да отговори на тези нарастващи и променящи се нужди и ще включва и най-новите квантови комуникационни технологии за сигурно криптиране. Те ще се основават на разработването на иновативни и революционни технологии и на приноса на екосистемата „Ново космическо пространство“.

  Общите разходи се оценяват на 6 милиарда евро. Финансовият принос на Съюза за програмата от 2022 до 2027 г. е в размер на 2,4 милиарда евро по текущи цени. Ще бъде осигурено финансиране от различни източници на публичния сектор (бюджет на ЕС, държави членки, вноски на Европейската космическа агенция (ЕКА) и инвестиции от частния сектор. Тази инициатива ще повиши допълнително конкурентоспособността на космическата промишленост на ЕС, тъй като развитието на нова инфраструктура ще осигури брутна добавена стойност (БДС) в размер на 17—24 милиарда евро и допълнителни работни места в космическата промишленост на ЕС, а ще настъпят и още положителни странични ефекти върху икономиката, тъй като секторите надолу по веригата ще използват иновативните услуги за свързаност. Гражданите също ще се възползват от технологичните предимства, надеждността и оперативната ефективност на такива спътникови комуникационни услуги, които осигуряват високоскоростни интернет връзки в целия ЕС.

  Управление на космическия трафик
  С експоненциалното увеличение на броя на спътниците в орбита, предизвикано от нови разработки в областта на ракетите носители за многократна употреба, малките спътници и частните инициативи в космическото пространство, устойчивостта и безопасността на космическите активи на ЕС и държавите членки са изложени на сериозен риск. От огромно значение е да се защити дългосрочната жизнеспособност на космическите дейности, като се гарантира, че космосът остава безопасна, сигурна и устойчива среда. Това превръща управлението на космическия трафик в приоритетен въпрос на публичната политика, което изисква ЕС да действа незабавно, колективно и многостранно, ако искаме да гарантираме безопасно, сигурно и устойчиво използване на космическото пространство за идните поколения.

  В този контекст съвместното съобщение установява подход на ЕС към управлението на космическия трафик. Целта е да се разработят конкретни инициативи, включително операции и законодателство, които да насърчават безопасното, сигурно и устойчиво използване на космическото пространство, като същевременно запазват стратегическата автономност на ЕС и конкурентоспособността на неговата промишленост.

  Подходът на ЕС е съсредоточен върху четири елемента: оценка на гражданските и военните изисквания и въздействия на УКТ за ЕС; укрепване на нашата технологична способност за откриване и проследяване на космически апарати и космически отпадъци; създаване на подходящата нормативна и законодателна рамка; установяване на международни партньорства в областта на управлението на космическия трафик и сътрудничество на многостранно равнище. 

  Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер заяви: "Космическите технологии са от съществено значение за нашето ежедневие и сигурност. Днешните инициативи ще гарантират сигурна и ефикасна постоянна свързаност. Тя ще бъде от полза както за гражданите, така и за правителствата. Тя ще играе ключова роля в цифровата трансформация на Европа. И ще ни направи по-конкурентоспособни. Надявам се, че подходът на ЕС към управлението на космическия трафик и космическите технологии ще гарантира безопасно и устойчиво използване на космическото пространство в дългосрочен план".

  Върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел добави: "Космосът стана по-пренаселен от всякога, и това увеличи сложността и рисковете, свързани с космическите операции. За да се справим с това глобално предизвикателство, днес предлагаме подход на ЕС към управлението на космическия трафик. Ще развием конкретни способности, ще определим норми и ще работим с ключови партньори и в многостранни форуми, за да гарантираме безопасно, сигурно и устойчиво използване на космическото пространство. УКТ е гражданско начинание, но европейската сигурност и отбрана зависят от безопасен, сигурен и автономен достъп до космическото пространство".

  Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар, заяви: "Космосът играе все по-голяма роля в нашето ежедневие, нашия икономически растеж, сигурността и геополитическата ни тежест. Новата ни инфраструктура за свързаност ще осигури високоскоростен достъп до интернет, ще служи като резерва за настоящата ни интернет инфраструктура, ще увеличи устойчивостта и киберсигурността ни и ще предостави свързаност за цяла Европа и Африка Тя ще бъде истински общоевропейски проект, който ще позволи на многобройните ни стартиращи предприятия и на Европа като цяло да бъдат в челните редици на технологичните иновации".

  С план за интернет сателитна система ЕС ще конкурира сътветните проекти на Amazon и SpaceX.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство