петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6648 прочитания

    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Управителят на българската софтуерна компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    14 февруари 2022, 10:00 a+ a- a

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Вижте какво сподели Иван Димитров, управител на "Бианор Сървисиз":

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Някои хора биха започнали от това какво са завършили в университета, но аз мисля, че много важна роля в моя живот изигра началното ми образование. То започна в Pinewood School of Thessaloniki и продължи във 2. СУ „Емилиян Станев“ в София. Програмата във 2. СУ беше изградена съвместно с North-West London College. Досегът до американската и британската образователна система беше изключително ценен от гледна точка практичност на знанията и липсата на задължително покриване на излишно сложни „нормативи“, които в момента виждам, че затормозяват сериозно нашите деца.
    Що се отнася до висшето ми образование – бакалавърската ми степен е по счетоводство и контрол, a магистратурата MBA (Masters of Business Administration).

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Със сигурност щях да се прицеля в по-практично бизнес насочено образование, което учи на бизнес предприемчивост. Освен университет в Западна Европа (Великобритания, Нидерландия, Финландия и т.н.) или САЩ бих избрал изключително практично насочената „школа“ на Tim Draper (Draper University), където се преминава през практично няколкомесечно обучение.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Започнах работа като счетоводител, докато следвах в университета. Беше много вълнуващо да се уча от много опитен човек и да имам до известна степен финансова самостоятелност. Изкарах няколко години и разбрах, че счетоводството ме „задушава“ и ми трябва по-динамична и креативна работа. Насочих се към процесен контрол в една от най-големите петролни компании, а след това попаднах в IT бранша, където намерих нужната динамика.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    2004, когато преминах към IT бизнеса, за мен беше един от най-съществените и запомнящи се моменти. Няколко годни по-късно създаването на звено от инженерни експерти с цел стартиране на подразделение в България на финландската IT компания Comptel, впоследствие придобита от NOKIA, беше сериозен катализатор за мен. Участието в изграждането на това звено за мен беше game changer=)

    Как започнахте в настоящата компания?
    Няма да забравя как в края на лятото на 2004 си седяхме на една пейка в Докторската градина с Коста (Коста Йорданов, съосновател на „Бианор“, а понастоящем изпълнителен директор на FITE и основен акционер в „Бианор“) и си говорихме по теми, несвързани с работа, когато изведнъж той ме попита дали искам да се присъединя към екипа на „Бианор“ и да се занимавам с развитието на процесите по качеството. Буквално без да се замисля, казах ДА и два месеца по-късно, стартирах работа в „Бианор“. Към онзи момент аз се бях занимавал в продължение на 3 години с контрол по качеството в петролния бизнес, което послужи като добра отправна точка за надграждане в посока системи за управление на качеството, софтуерни процеси CMMI и т.н. Възможността да се присъединя към една от първите IT компании в България определено беше от най-запомнящите се моменти в живота ми. Практически това за мен беше не само нова страница, а направо нова книга:)

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Най-голямата ми отговорност е да се грижа за дъщеря ни и за семейството, а в работен план да развивам „Бианор“ заедно със страхотния ни екип.

    Какво Ви мотивира?
    Динамиката в бизнеса, новите технологии, прекрасните хора, с които работя, комуникацията с много интелигентни и начетени хора, от които мога да черпя вдъхновение и знания.

    С какво не бихте направили компромис?
    Не бих направил компромис с обещанията, които давам.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Търсим хора със сходна ценностна система. Разбира се, трябва да са запалени към технологиите, но и да се интересуват от това какво се случва около нас. Отборни играчи – хора, готови да помагат на екипа и да се отнасят с уважение към своя и труда на колегите си. Търсим хора, които държат на думата си и успяват да „доставят“ това, което са обещали.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Не знам дали бих лимитирал тези умения като “ключови за технологична компания”. Без значение от бизнеса един мениджър, аз бих казал лидер, трябва да има усет към хората. От една страна, за правилния подбор, а от друга, за успешното общуване с екипа. Да бъде находчив, за да намира решения както на различни бизнес казуси, така и на чисто личностни с каквито неизбежно се сблъскваме при работата с хора. Естествено, лидерът трябва да има добри познания за материята и естеството на бизнеса, а ако ги няма, да подбере в екипа си хора, на които да се довери и да разчита безрезервно.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    COVID-19 кризата определено е едно от тях. Изключително предизвикателно е да се реорганизира бизнес, който не е свикнал да работи изцяло дистанционно, особено когато говорим за service бизнес. В нашето ДНК е залегнала откритостта и прекрасните релации с нашите колеги, а ежедневните срещи са предпоставка за това. Изолацията е сериозно предизвикателство в социален аспект. Истината е, че в работен план успяхме да се организираме добре и да се справяме с ежедневните задължения, но срещите с хората ни липсват и това се усеща. Вярвам, че нещата ще се нормализират и скоро ще се върнем към по-социалния формат =)

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Нямаше да запиша да следвам счетоводство =)

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    ИТ индустрията в България е и ще продължи да бъде най-динамично развиващият се бизнес. Това, което донякъде ни спъва, е пазарът на труда, както и липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Някои колеги създадоха различни ИТ академии и това е добро начало, но искрено се надявам да направим следващата стъпка в подобряване на държавната образователна система.
    Вече се вижда тенденция на българи, които се връщат от чужбина. Вярвам, че това ще продължи и ще можем да привлечем все повече от тях обратно в страната. Очаквам появата на нови и успешни стартъпи, както и обединяване и окрупняване на част от IT бизнесите с цел постигане на все по-сериозни цели.

    По какви проекти работи компанията вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Бианор Сървисиз в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 12 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство