четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2241 прочитания

    Аутомотив Клъстер България: Възможни са инвестиции от над 1 млрд. евро тази година

    Имаме цял списък от потенциални нови инвеститори в България, отбеляза арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на клъстера
    10 февруари 2022, 10:58 a+ a- a

    "Имаме цял списък от потенциални нови инвеститори в България, като смятам, че не е невъзможно в рамките на тази година инвестициите, идващи от Automotive Cluster Bulgaria, да надхвърлят 1 милиард евро". Това коментира арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на клъстера, в публикация на Manpower Group.  

    "През 2022 очакваме ръст в чуждестранните инвестиции в автомобилния сектор у нас. Освен стартирането на проекта Next e.Go в Ловеч, който ще бъде един от най-модерните не само за България, а и за Европа, се обсъждат и редица други инвестиции от страна на утвърдени производители на автомобилни части. Една от компаниите, с които провеждаме разговори, има инвестиционни намерения за над 100 млн. евро", посочи изпълнителният директор на Аутомотив Клъстер България.

    "Смятам, че имаме всичко необходимо да оправдаем очакванията на инвеститорите – има достатъчно региони в България, които предлагат подходящи условия. Например, в Ловеч на територията на завода e.Go ще има над 1100 дка свободна площ за индустриална зона за доставчици на компоненти както за e.GO, така и за други производители от автомобилната индустрия", подчерта Станиславов.

    Според него тенденцията, която се забелязва е, че компоненти и елементи, поръчвани досега в Китай, започнаха да се поръчват на по-близки дестинации, а цената е напълно сравнима с тази в Китай. "Нашата индустрия се възползва от тази ситуация. Например тарифите за контейнерни превози, през септември 2021 бяха повече от пет пъти по-високи, отколкото през септември 2020. Нещата допълнително се затрудняваха от общите нива на задръствания в пристанищата. Кризата всъщност оказва положително влияние върху индустрията в България, тъй като големите компании се радват на повече поръчки, благодарение на тази тенденция. Разбира се, това не е общовалидно за всички компании. Има и такива, които изпитват трудности заради кризата. Така че няма еднозначен отговор. Като цяло индустрията се справя много добре, но има и изключения".

    По думите му са нужни по-смели политики за финансова помощ за стимулиране на инвестиции в производството, стабилност и предвидимост за планиране на производствата, както и съкратени срокове за решаване на проблеми и одобрения от администрацията. Активни политики за по-тясно сътрудничество между образованието и бизнеса за осигуряване на кадри.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 2 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 5 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки