сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5851 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в компанията
    02 февруари 2022, 13:25 a+ a- a

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи А1 България, пред Economy.bg разказва Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в компанията.

    Кои са ключовите продукти, по които работят екипите в България?
    А1 все повече се развива като ИТ компания, или както често казваме напоследък – трансформираме се от Telco в Techco. Освен множество продукти и услуги за нашите индивидуални клиенти, разработваме и предлагаме и широко портфолио от ICT услуги за бизнеса, за което отговаряме аз и моят екип. С този тип услуги А1 не само диверсифицира портфолиото си, но и може още по-добре да подкрепя бизнес клиентите си в процеса на дигитализация. Вече не говорим с клиентите само за минути и мегабайти, а решаваме реалните проблеми на бизнеса им с помощта на технологични решения.
    Ключовите направления на ICT услугите ни за бизнеса са Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) и решения за киберсигурност, както и базирани на Narrowband-IoT решения. Общото между всички тях е, че ги предлагаме като услуга, с абонаментни такси, което носи много ползи на компаниите. Така те спестяват първоначалните инвестиции в хардуер и софтуер и могат по-добре да планират разходите си във времето. Друг важен положителен аспект при този подход, е, че си спестяват времето и ресурсите по изграждане на специализирани екипи, които да имплементират, конфигурират и поддържат съответните технологии при тях.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    При SaaS услугите, които развиваме в А1, бих акцентирал на партньорството ни със SAP България в последните 2 години, което ни дава възможност да интегрираме две от ключовите ERP системи, които помагат за подобряване на управлението на бизнес процеси – SAP B1 и SAP S/4 HANA. Интегрирането на толкова сложни системи с всички останали в една компания е процес, който изисква специализирани познания, за които имаме собствен SAP Компетентен център, в който работят над 30 експерти.
    Друг акцент са и различните продукти на Microsoft като облачният MS 365, който все повече се използва от бизнеса като удобен вариант във времена, когато служителите все повече са в движение и имат нужда от достъп до файловете си дистанционно.
    Портфолиото ни от услуги за киберсигурност става все по-широко и разнообразно, тъй като сигурността на данните и инфраструктурата придобиват все по-голяма важност. Темата стана топ приоритет на голяма част от фирмите, тъй като пандемията стимулира отварянето към интернет и наред с позитивите това доведе и до повишаване на рисковете от кибератаки. Вярваме, че по отношение на ИТ и киберсигурността най-добре работи 360-градусовият подход и затова създаваме услуги, с които в комбинация можем да предоставим пълна защита на клиентите от всеки тип заплахи, известни до момента. Имаме решения за мониторинг на уязвимости – Offensity, за бекъп на данни – A1 Cyber Backup, за повишаване на сигурността на отворени към интернет онлайн услуги – Web Application Firewall. Други от решенията ни са насочени към киберзащита на фирмените компютри, сървъри и виртуални машини – Endpoint Protection от А1, а с Mobile Device Management клиентите ни контролират актуалността на софтуера и сигурността на данните на устройствата на служителите, които все по-често работят в движение.
    При IaaS услугите предлагаме колокация на сървърна инфраструктура в наш център за данни, с каквито А1 разполага в няколко града в страната. В зависимост от конкретните нужди на даден клиент имаме и услуги за предоставяне на виртуални сървъри според нуждите на конкретния бизнес.
    Развиваме IoT решенията си на базата на технологичния стандарт Narrowband-IoT, който дава не само по-добра себестойност на използваните устройства, но и по-висока степен на защита, тъй като оперира в дефиниран диапазон. В портфолиото си имаме разнообразни примери по тази концепция – за мониторинг на употребата на вода, мониторинг на качеството на въздуха, умно сметосъбиране, интелигентно земеделие и др. За всеки отделен клиент разработваме специално решение, което най-точно да отговори на конкретните му нужди и цели.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Няма да е пресилено, ако кажа, че цялата компания има своя принос за развитието на тези услуги. От ниво идея през разработването на абонаментни пакети и необходимия софтуердо предлагането и комуникирането пред клиентите и въвеждането в имплементация, последващата конфигурация и поддръжка всеки от екипите дава своята част от „пъзела“, така че всичко да работи плавно и успешно. В отлична позиция сме и поради факта, че сме част от международна група и имаме възможност да обменяме опит, идеи и ноу-хау с колеги от останалите държави в А1 Group.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Винаги се стремим да предложим най-доброто съотношение между качество и цена. Затова имаме партньорства с едни от водещите световни технологични компании като Cisco, IBM, VMWare, SAP България, DELL, f5, Acronis и др.
    За специфичните софтуерни разработки също използваме най-модерни технологии и разпространени езици за програмиране, сред които основните са NET Core, React JS, Node.js, ABAP, Java.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Когато създаваме нова услуга, първо са идеята и отговорът на въпроса какви предизвикателства и нужди бихме решили с нея. След като я формулираме и оценим потенциала ѝ от бизнес гледна точка, преминаваме към валидиране на концепцията и започваме да я разработваме и в хардуерен, и в софтуерен аспект. Правим също и пилотен старт на услугата, за да проверим дали и в реалността всичко е както го планираме. Имаме процес, по който се случват всички тези стъпки, и във всеки от екипите ни има представители, които се ангажират с работата по създаването на услугата и отделните компоненти. В А1 имаме екип по управление на проекти, който също участва, когато става дума за мащабна разработка с ангажиране на много хора, ресурси и екипи. По отношение на софтуерните разработки използваме и DevOps подхода и Agile методологията.

    Как се промениха проектите през годините?
    Технологичният сектор е динамичен и ние следим, от една страна, световните тенденции, а от друга, специфичните нужди на българския пазар. Затова направленията, в които работим, се променят според необходимостта, която имат нашите бизнес клиенти.

    Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Промените, до които доведе вече близо двугодишната пандемия, повлияха на всички сектори. От една страна, ускориха дигитализацията поради необходимостта от работа от дистанция дори и за бизнеси, които до този момент оперираха само офлайн. Това отвори множество потребности от технологични услуги, които ние създадохме и развихме, така че да подкрепим компаниите в трудния период. От друга страна, създадоха затруднения в логистичните вериги за технологични устройства, които са жизненоважни компоненти за някои от високоспециализираните услуги, които предлагаме.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Редица доволни клиенти и повишаване на дела на приноса на ICT услугите към финансовите резултати на компанията. Технологичните услуги, които ние предлагаме, са с дългосрочен и значим ефект за клиентите независимо дали са насочени към подобряване на ефективността на бизнес процеси, или за повишаване на киберсигурността. За внедряването на SAP S4/HANA в Пощенска банка например специално адаптирахме ERP решението за нуждите на клиента, което им помага за значително оптимизиране на бизнес процесите и надграждане на системите за контрол в банката.
    С въвеждането на Web Application Firewall от А1 в Пенсионноосигурителна компания „Доверие“ им помогнахме да постигнат максимална сигурност и надеждност на онлайн портала за обслужване на клиенти „Моето Доверие“ и портала за електронни заявления за осигурителни посредници. Наши решения се използват и от една от най-известните в България вериги Пица „Доминос“, където имплементирахме софтуерно дефинирана мрежа – SDWAN. „Орбико“ управляват сигурността на корпоративната информация върху мобилните устройства на своите стотици служители с услугата ни A1 Mobile Device Management.

    Какво предстои при отделните проекти?
    Продължаваме да разширяваме портфолиото си от услуги и паралелно с това работим и по непрекъснато подобряване на качеството.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на А1 България ЕАД в Jobs.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 24 часа