вторник, 29 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1242 прочитания

  Радев: За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като зелена

  Франция води активно тази борба с подкрепата на редица държави, сред които и България, коментира президентът в Брюксел
  16 декември 2021, 11:55 a+ a- a

  „За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на зелената сделка. Предложението тя да бъде призната, но само за временен период, не е в интерес на инвеститорите“. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет.

  Държавният глава посочи, че ядрената енергия изисква дългосрочно планиране и инвестиране и това ще бъде и борбата в Съвета. Франция води активно тази борба с подкрепата на редица държави, сред които и България. „Ние имаме общи цели – признаването и класифицирането на ядрената енергия и природния газ като зелена енергия, защото това ще има ефект върху екологията, ще има голям обществен и икономически ефект“, заяви президентът. Румен Радев добави, че това е бъдещето и България няма да отстъпи от тези позиции.

  Запитан дали очаква натиск от страна на Европейския съвет заради ниските нива на ваксинация в България и дали страната ни представлява заплаха заради високите нива на заболеваемост у нас, държавният глава подчерта, че в никакъв случай не може да се твърди, че България е заплаха. „Знаете, че пандемията е много динамична като разпространение в различните страни и трудно се установяват единни стандарти в Европа, особено по отношение на придвижването“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че страната ни прави всичко възможно и че служебното правителство е създало всички необходими условия който желае, да може да се ваксинира.

  „Важно е, че България успя да пречупи пандемията, без да затваря страната, което щеше да има катастрофални последици върху икономиката, социалния живот, образованието. Аз мисля, че отстъплението на болестта, което виждаме в България, трябва да използваме за укрепване на нашата здравна система“, добави още държавният глава.

  В отговор на въпрос за отношенията между ЕС и Русия, президентът посочи, че напрежение съществува, но редица европейски лидери са изразили мнение, че трябва да се търси диалог за постигане на деескалация. „В случая става така, че сигурността на Европа, както заяви и президентът Макрон, се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог“, отбеляза Румен Радев и добави, че ЕС следва да търси диалога, да постави ясно европейските изисквания, които да гарантират сигурността.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Министърът на енергетиката представи в Турция възможностите за инвестиции у нас
  Имаме условия за изграждане на соларни паркове, посочи Христов
  преди 1 час
  Ирландия глоби Meta с €265 млн.
  Глобите, наложени на компанията майка на Facebook в Европа през последната година надхвърлят €900 млн.
  преди 2 часа
  288 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 286 872
  преди 17 часа
  БНБ определи 8 банки за системно значими институции
  Определен е и размерът на буфера, който те трябва да поддържат
  преди 18 часа
  Flix разширява екипа в софийския Експертен център
  Българският офис е планиран като най-големия хъб след тези в Мюнхен и Берлин
  преди 19 часа
  Компанията Mail Boxes откри първия си франчайз в България
  Веригата за куриерски, маркетингови и принт услуги вече има два собствени центъра у нас