четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4680 прочитания

    Каква беше изминаващата 2021 за бизнеса в България?

    Изпълнителни директори на водещи компании от различни индустрии направиха обобщение на годината пред Economy.bg
    20 декември 2021, 09:36 a+ a- a

    Каква беше изминаващата 2021 за бизнеса в България? Успяха ли компаниите да постигнат заложените планове, кои бяха най-големите предизвикателства и с какво ще я запомнят?

    Обърнахме се към CEO-та на водещи компании от различни индустрии, които направиха обобщение на годината. Вижте какво споделиха те пред Economy.bg:

    Александър Димитров, главен изпълнителен директор, А1 България:

    Година на предизвикателства, но и старт на 5G мрежата

    Бизнес средата в България през 2021 година беше изпълнена с предизвикателства, породени от продължаващата пандемия и несигурната политическа и икономическа среда. Много от усилията ни бяха насочени към опазване на живота и здравето на служителите, клиентите и партньорите. На този фон постигнатото от А1 през годината има още по-висока стойност и е повод за удовлетворение и гордост както за ръководството, така и за всеки от нашите близо 4000 служители. Ще завършим годината с двуцифрен ръст в оборота и печалбата, с много нови услуги и пазари, както и с над 4 млн. лоялни клиенти, които ни се довериха отново и в тази трудна година.
    Безспорно, технологичното събитие на 2021 в страната беше търговският старт на първата 5G мрежа в страната – 5G ULTRA. Тази година постигнахме с 3,5 пъти по-бърза средна скорост спрямо 4G, близо пет пъти се увеличи броят на активните абонати на 5G услуги, трафикът нарасна почти осем пъти.
    Продължихме да отбелязваме ръст по всички основни финансови показатели, с което затвърдихме положителната тенденция от края на 2016 насам. Развихме още повече портфолиото си от ICT услуги в подкрепа на бизнеса. Създадохме много нови дигитални решения за потребителите, с което улеснихме работата и живота им.

    Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на КВС Груп в България:

    Стабилно възстановяване от втората половина на 2022 и по-нормални темпове на инфлация

    Вълните от нарастващи заболели от коронавирус донякъде понижиха краткосрочните перспективи за икономическа активност в България през 2021. Предвиждаме, че ограничителните мерки тук ще останат по-строги до края на 2021, заедно с усилията за ускоряване на процеса на ваксинация и окончателно разрешаване на здравната криза до средата на 2022. Наред със значителна подкрепа от мерките на паричната и фискалната политика, включително отчасти фондовете на ЕС от следващо поколение (NGEU) – и по-нататъшното възстановяване на външното търсене това трябва да доведе до стабилно възстановяване от втората половина на 2022 нататък, като се очаква реалният брутен вътрешен продукт да достигне нивата отпреди кризата. В KBC Груп смятаме, че след около година, може би след средата на 2022, ще видим по-нормални темпове на инфлация – около 2-2,5%, което е по-близо до целта на ЕЦБ.

    Сандра Сантуш, главен изпълнителен директор на BA Glass:

    Година на високи енергийни разходи

    2021 беше година на високи енергийни разходи. Но имаше и оптимизъм на пазара, движен донякъде и от рестарта на икономическата активност. Когато икономиката тръгна нагоре, се създаде дисбаланс между търсенето на компютри и суровини и предлагането им. Но този дисбаланс ще се балансира сега.

    Георги Брашнаров, основател на БАСКОМ и CEO на „Немечек България“:

    Една от най-успешните години за софтуерния бизнес

    2021 беше една от най-успешните. Ръстът на софтуерния бизнес ще е над 20% на годишна база след известното забавяне през 2020 заради пандемията. Заетите софтуерни разработчици в момента са над 50 хил. души.

    Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на „Фантастико“:

    Въпреки здравната криза и и поскъпването на електроенергията и стоките, за нас годината беше успешна

    За ФАНТАСТИКО 2021 беше юбилейна година – от отварянето на първия обект изминаха 30 години. През тази година бяхме изправени пред редица предизвикателства – продължаваща здравна криза и нужда от допълнителни мерки за осигуряване на безопасна среда за колегите и клиентите, безпрецедентното поскъпване на електроенергията и значително поскъпване на почти всички стоки в края на годината.
    Въпреки тези фактори ние отчитаме една успешна за нас година. Очакваме ръст в продажбите с 12% спрямо 2020.
    И през 2021 ФАНТАСТИКО ГРУП изпълни инвестиционната си програма в размер на 44 млн. лв., като отворихме 2 нови обекта в град Перник и в град Ботевград, реновирахме изцяло супермаркета ни в SkyCity Mall и този в гр. Кюстендил. В двата нови обекта бяха разкрити 240 работни места.
    Реализирахме и много успешни социални инициативи в подкрепа на уязвими групи на обществото ни, здравни заведения и българската култура, като реализирахме проекти за близо 250 000лв.

    Емил Илиев, управител на Woodward Bulgaria:

    Плахо оживление в самолетостроенето, увеличаваме работните места


    Макар и втора година с COVID, 2021 е по-добра от 2020. Има първи стъпки на оживление на бизнеса.
    В авиацията и самолетостроенето, в който бизнес е „Удуърд“ – България, оживлението макар и доста плахо се очертава да е тенденция.
    Увеличаваме работните места и назначаваме нови хора в екипа.
    И все пак на глобалното икономическо възстановяване продължават да пречат фактори като негативите от COVID-19, трудности на пазарите на труда, трудностите във веригите за снабдяване и флуктуации на регионалните пазари.


    Очаквайте в Economy.bg и какви са очакванията на бизнеса за 2022!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 6 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 11 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 12 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам