понеделник, 03 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4125 прочитания

  KBC придобива Райфайзенбанк България

  Сделката е на стойност 1.15 млрд. евро
  15 ноември 2021, 09:35 a+ a- a

  Тази сутрин базираната в Белгия банка KBC (“KBC”) и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл (“РБИ”) постигнаха споразумение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на РБИ (“Райфайзенбанк България”).

  Сделката включва също така изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

  Трансакцията, на обща стойност 1 млрд. 15 млн. евро в наличност отразява качеството на франчайза на Райфайзен и потенциала за постигане на синергии.

  Ползите от синергиите се очаква бързо да нараснат от около 12 милиона евро през 2022 до приблизително 29 милиона евро през 2024 и да останат на приблизителни нива, надхвърлящи 25 милиона евро през периода от 2025 до 2031.

  Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022.

  Райфайзенбанк България развива банковия си бизнес от стъпването си на пазара през 1994. Тя е водеща универсална банка в България, предлагаща пълния набор от банкови услуги, услуги за управление на активи, лизинг и брокерски застрахователни услуги на ритейл, МСП и корпоративни клиенти. Тя е на 6-то място на пазара с пазарен дял от 7.9% по отношение на активите и 8.4% по отношение на кредитите.

  Райфайзенбанк България оперира с мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с агентска мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници.

  Служителите на Райфайзенбанк България наброяват 2 500 човека, обслужващи 635 000 клиенти. В края на първото полугодие на 2021 дружеството има кредитен портфейл от 3.3 млрд. евро (от който 36% корпоративни кредити, 64% ритейл, МСП и микробизнес кредити), 4.2 млрд. евро депозити и 5.2 млрд. евро активи и се гордее с нетна печалба от 27 млн. евро.

  Сделката включва също така Райфайзен Лизинг България, четвърта в класацията на лизинг компаниите в България (с 10.5% пазарен дял), Райфайзен Асет Мениджмънт (България), трета в класацията на компаниите за управление на активи в България (с 9.7% пазарен дял и управлявани активи в размер на 106 млн. евро), Райфайзен Застрахователен брокер (дистрибутира продуктите на 12 застрахователни компании; с 1% пазарен дял), както и Райфайзен Сървис ЕООД. Тези четири компании са 100% собственост на Райфайзенбанк България.

  KBC Груп присъства в българския финансов сектор от 2007. През 2009 KBC Група определя България за един от основните си пазари. Днес KBC Груп присъства в България чрез Обединена българска банка (ОББ), ДЗИ (Застраховане), ОББ Интерлийз, ОББ Пенсионно осигуряване, ОББ Асет Мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и KBC Клон България. На 30 юли 2021 KBC придоби животозастрахователната и пенсионноосигурителна дейност на NN в България.

  ОББ е сред първите 3 банки в България по отношение на активите, а ДЗИ поддържа първо място по отношение на пазарен дял на застрахователния пазар. ОББ Интерлийз заема водеща позиция в България. ОББ Асет Мениджмънт е местното дружество за управление на активи на Групата, което сега доминира на местния пазар, като над една четвърт от активите му се държат от български фондове. Групата се гордее с добре развита мрежа за дистрибуция в цялата страна, но също така е доказан еталон по отношение на дигитализацията с редица дигитални решения, въведени през последните няколко години.

  Намеренията са, след одобрение от регулатора, да се пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ, което ще позволи на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар. Прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18.2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10.3% пазарен дял на ОББ), което е много близо до пазарния дял на пазарен играч номер 1 (19.8%) и на пазарен играч номер 2 (18.4%).

  Освен това Обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място по отношение на кредитите (17.0% прогнозен пазарен дял).

  Стратегията на Райфайзенбанк е много сходна с тази на KBC в България. Елементите, върху които се поставя стратегически фокус през периода 2022-2023, включват дигитална трансформация и иновация, използване на данните по умен начин (ценни идеи), способност за бързо реагиране, ефективност и автоматизация на процеси „от началото до края” (E2E), както и интегриране на екологичните, социалните и управленските фактори (ЕСУ) в бизнес модела.

  В допълнение, това придобиване значително ще укрепи лидерската пазарна позиция на ОББ в бизнеса с управлението на активи, както и лидерската ѝ позиция при предоставянето на лизингови решения и ще създаде значителни възможности за кръстосани продажби с ДЗИ в областта на застраховането. KBC ще консолидира още повече позицията си като интегрирана финансова група номер 1 в България.

  До предстоящото приключване на сделката и последващата интеграция на дружествата в рамките на дейността, развивана от КВС в България, Райфайзенбанк България ще продължи да спазва ангажиментите си към пазара, като в същото време ще продължава да предоставя на своите клиенти професионално обслужване с най-високо качество.

  Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп, коментира следното по отношение на сделката: „Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на една година. Ние сме се позиционирали като силен пазарен играч, предоставящ пълния набор от висококачествени банкови, застрахователни услуги, услуги за управление на активи и лизинг. Придобиването на Райфайзенбанк България е още едно доказателство за нашия ангажимент към българския пазар и за подкрепата ни към българската икономика. Ние сме изключително щастливи, че придобиваме един висококачествен бизнес с отлична репутация и управленски екип. Ясният фокус върху иновациите и дигитализацията, съчетани с високия рейтинг на клиентска удовлетвореност, отразява като в огледало нашата собствена стратегия “Първо по дигитален начин” и ще ни позволи да разширим още повече бизнеса си в България, като затвърдим лидерската си позиция на българския финансов пазар.”

  Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес направление „Международни пазари” в KBC Груп, добави: „Ние винаги сме заявявали интерес към възможности за разрастване на нашия бизнес на основните ни пазари, посредством допълване на придобивани компании, стига те да отговарят на нашите критерии и да са в унисон със стратегията ни. Придобиването на Райфайзенбанк България е напълно в унисон с тази стратегия и допълнително укрепва нашата вече силна позиция на основния ни пазар в България. Тази инвестиция ни позволява да използваме част от капитала на нашата Група като инвестиционна възможност за стимулиране на франчайза, постигане на синергии и устойчиво увеличение на стойността на пазар, който Групата познава отблизо. В крайна сметка ние вярваме, че Райфайзенбанк България и заинтересованите страни на KBC ще извлекат полза от обединяването на силните ни страни.”

  Питър Рубен, кънтри мениджър на KBC за България каза в заключение: „Разширяването на дейността ни в България, интегрирането на висококачествените продукти на Райфайзенбанк България, като в същото време надграждаме върху компетентността и динамичността както на ОББ, така и на ДЗИ, ще ни помогне да постигнем целите си и да си подсигурим успеха в бъдеще. Очаквам с нетърпение да приветствам с добре дошли персонала и управленския екип на Райфайзенбанк България и съм убеден, че заедно ще укрепим още повече лидерската си позиция, което ще е от полза за всички наши клиенти и други заинтересовани лица.”

  "Въпреки постоянната рентабилност и сила на бизнеса на РБИ в България, решението за продажба е повлияно преди всичко от възможността за пренасочване на капитал, за да се възползва от атрактивни възможности за растеж и увеличаване на мащаба на ключовите пазари на РБИ", отбелязват в съобщение от “Райфайзенбанк България”.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Над 75% от заетите у нас работят в малки и средни предприятия
  МСП генерират 66% от добавената стойност в икономиката
  преди 6 часа
  Сливанията и придобиванията в световен мащаб със спад
  Тенденцията за понижаване продължава трети пореден месец
  преди 9 часа
  Индийската централна банка отново повиши лихвеният процент
  Увеличението от май насам е с общо 190 базисни пункта
  преди 10 часа
  Инфлацията в Еврозоната достигна 10% през септември
  Най-висок темп на ръст има енергията, чиято инфлация достига близо 41%, според данни на Евростат
  преди 11 часа
  Газпром прекрати доставките на газ за Италия
  Причините изглежда са регулаторни промени в Австрия, откъдето страната получава руско синьо гориво