петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10437 прочитания

  Как стартира Visteon в България?

  Историята на компанията научете от Иван Михайлов, Мартин Златанов, Делян Костов, Маргарита Таслева и Александра Гужгулова
  15 ноември 2021, 10:15 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

  В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

  Как стартира Visteon в България, научете от Иван Михайлов, Мартин Златанов, Делян Костов, Маргарита Таслева и Александра Гужгулова.

  Как стартира Visteon в България?
  Иван Михайлов, кънтри мениджър на „Вистеон“ за България и Румъния: Стартираме през 2001 благодарение на предприемчив дух на българи с добри връзки в Германия по това време. Оттам започват първите малки проекти в началото на ерата на автомобилната електроника за България и с много малък екип от софтуерни специалисти. Първите клиенти са от Германия – Volkswagen, BMW. Впоследствие идват и френските – Peugeot, Citroën, Renault, които остават и дългогодишни наши клиенти. В по-късен етап наш клиент става и Daimler. В началото правим табла, които в първите години са аналогови, а по-късно стават дигитални – с дисплей и много по-сложна графика. Вече се добавят body controller-и, различни мултимедийни функционалности и инофтеймънт системи.

  Какви бяха първите служители?
  Иван Михайлов, кънтри мениджър на „Вистеон“ за България и Румъния: Екипът започва с 50 софтуерни специалисти. По-късно се добавят и останалите дисциплини, нужни за създаването на автомобилна електроника. В момента сме 750 души с почти всички дисциплини от инженерен характер, нужни за създаването на нашите продукти.

  Какви бяха първите трудности?
  Мартин Златанов, Senior engineering manager, DevOps: Аз съм от 17 години в компанията. Предизвикателствата не са малко. Това се дължи на спецификите а аутомотив бизнеса. Винаги трябва да сме на ръба на технологиите, а много често работим по такива, които са достъпни за крайния потребител след 2 или повече години. Използваме сложни системи за разработка. Отговорността е огромна, защото е намесен човешки живот.

  С какви технологии работехте в началото?
  Делян Костов, System engineering manager: Кариерният ми път в компанията започна преди 16 години в отдела „Тест и валидация“. Започнахме с развитието на аналогови информационни табла със стрелки. След това преминахме към комбинирани, хибридни, за да достигнем до сложни, напълно цифрови табла, съдържащи стотици функционалности и асистенти за крайния потребител.
  Маргарита Таслева, Mechanical engineer: Вече 9 години съм във Visteon. Започнах като стажант веднага след университета. Първият ми проект беше дисплей за задната седалка на луксозен немски автомобил. Отговорностите на механичния отдел през годините доста се развиха – освен инженерната и дизайнерската част в момента колегите поемат и роли, свързани с управлението на проекта.

  Какво представлява компанията днес?
  Мартин Златанов, Senior engineering manager, DevOps: Извървяхме дълъг път. Превърнахме се в един от основните развойни центрове на компанията и главният такъв за Европа. Успоредно с увеличаване сложността на устройствата очакванията на клиентите за качеството им нарастват, а сроковете за разработката им се съкращават. Това налага използването на модерни методи и усъвършенстването им.
  Александра Гужгулова, глобален HR проджект мениджър/scrum master/: Започнах работа във Visteon през 2009. През тези 12 години съм преминала през различни позиции – първо бях специалист „Човешки ресурси“, след това ръководител „Човешки ресурси“ за Visteon София, а от съвсем скоро заемам глобална позиция – ръководител „Проекти“ или scrum master. В основата на успеха на компанията са най-вече гъвкавостта ѝ, което позволява адаптиране към промените на продуктите и на пазара. Също така голямата експертиза и разнообразието на служителите на компанията.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Вистеон Електроникс България ЕООД в JOBS.bg тук

  Вижте още:

  Как стартира Acronis в България?

  Как стартира VMware в България?
  Как стартира Sensata Technologies в България?
  Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
  Как стартира Chaos в България?
  Как стартира МенторМейт в България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 минути
  Wizz Air предупреждава пътниците да пристигнат на летището поне 3 часа преди полета си днес
  Очакват се потенциални смущения поради продължаващо прекъсване на глобалната ИТ система на партньор на компанията
  преди 1 час
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 2 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 5 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август