петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2388 прочитания

    Газ и ядрена енергия да бъдат признати за екологични, искат България и други страни в ЕС

    ЕС не постигна съгласие за единен отговор на високите енергийни цени
    22 октомври 2021, 10:28 a+ a- a

    България заедно с други държави, сред които и Франция, ще настоява в спешен порядък ядрената енергетика и производството на енергия от природен газ да бъдат признати и включени в списъка с екологично устойчиви икономически дейности. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел при участието си в заседанието на Европейския съвет.

    „В България разчитаме на нашия ядрен сектор като основен източник на достъпна, евтина и надеждна енергия. Приветстваме и средносрочните мерки, особено за облекчаване на разрешителните за ВЕИ и за търсене на решения на големия проблем как да съхраняваме енергията от ВЕИ“, заяви Румен Радев

    Президентът подчерта, че България решително подкрепя прехода към климатично неутрална икономика, но той трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ и за гражданите, и за икономиката. „Трябва да търсим такива решения, които да гарантират тази устойчивост. Ще настоявам, както и няколко други държави, да бъде извършен анализ за връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет „Подготвени за цел 55“, посочи президентът.

    За страната ни драстичното намаляване на емисиите би означавало ускоряване на процеса на спиране на традиционни базови мощности, без да има готовност да ги замени с нови такива според съвременните технологии.

    По думите на държавния глава, за България важна мярка, която в момента липсва, е намаляване на цените на емисиите на парниковите газове, които вече надхвърлят разчетните от ЕК нива за 2030 година. Друга възможност е събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки.

    Румен Радев изтъкна, че е важно цените на енергийната борса да са прозрачни и да не се допуска спекула. „България произвежда енергия, достатъчна за своя пазар, и изнася енергия. Ние сме част от ЕС и този износ не може да бъде спрян, а това влияе на цените в България. Затова ще настояваме ЕК да се намесва енергично с контрол върху борсите и мерки за предотвратяване на спекулата“, заяви Румен Радев.

    Междувременно на заседанието си 27-те лидери на ЕС не успяха да се споразумеят за единен подход към високите цени на енергията. По време на консултациите в Брюксел страни като Испания, Италия и Гърция призоваха членовете от ЕС да купуват заедно газ.

    Европейският съвет прикани:

    • ЕК да проучи функционирането на пазарите на газ и електроенергия, както и на пазара на СТЕ на ЕС, с помощта на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA). Впоследствие Комисията ще оцени дали някои видове търговско поведение изискват допълнителни регулаторни действия;

    • държавите членки и Комисията да използват набора от мерки в спешен порядък и по най-добрия начин, за да се предостави краткосрочна помощ на най-уязвимите потребители и да се подкрепят европейските дружества, като се вземат предвид разнообразието и спецификата на положението на държавите членки;

    • Комисията и Съвета да обмислят в кратки срокове мерки в средносрочен и дългосрочен план, които да допринесат за това енергията да бъде на достъпна за домакинствата и дружествата цена, да се повиши устойчивостта на енергийната система на ЕС и на вътрешния енергиен пазар, да се обезпечи сигурност на доставките и да се подпомогне преходът към неутралност по отношение на климата, като се вземат предвид разнообразието и спецификата на положението на държавите членки; и

    • Европейската инвестиционна банка да проучи начини за ускоряване на инвестициите в енергийния преход в рамките на настоящия си капиталов буфер, с цел да се намалят рисковете от смущения в бъдеще и да се осъществят амбициите на Европа в областта на глобалната свързаност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк