понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6261 прочитания

  Академия на Bosch в София дава шанс за работа по технологиите в автомобилите на бъдещето

  Повече за академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, пред Economy.bg разказват Антоанета Антова-Георгиева и Момчил Станчев – ръководители на отдели в Бош Инженеринг Център София
  14 октомври 2021, 10:26 a+ a- a

   

  Преди дни Бош Инженеринг Център София обяви началото на Bosch ECS Career Camp – програма за обучение на млади софтуерни специалисти по проекти, свързани с бъдещето на автомобилната индустрия. Инженерната академия включва поредица от лекции на доказани професионалисти от екипа на Бош Инженеринг Център София, които ще подготвят обучаващите се за техния успешен кариерен старт в разработването на най-съвременните софтуерни аутомотив технологии. Необходимо е кандидатстване за съответното направление в платформата на програмата. Одобрените кандидати ще имат възможност да започнат подготовката си дистанционно, като обучението стартира през ноември 2021 и продължителността на курсовете е 4 месеца. Участието в Bosch ECS Career Camp е напълно безплатно и след успешното завършване на обучението си младите специалисти ще бъдат готови да започнат професионалната си кариера в Бош Инженеринг Център София.

  За да разберем повече за академията, кой може да се включи и как ще протече обучението, разговаряхме с Антоанета Антова-Георгиева и Момчил Станчев, ръководители на отдели в Бош Инженеринг Център София. И двамата са в основата на организацията и реализацията на Bosch ECS Career Camp.

  Разкажете повече за програмата, лекторите и модулите, които планирате да включите в обучението?
  Антоанета Антова-Георгиева: Bosch ECS Career Camp представлява програма, която е бърза писта за завършилите или все още учащите в университетите. Целта на програмата е да се даде възможност да се получат допълнителни знания и умения, така че бъдещите колеги да покрият изискванията за позицията „Младши инженер“. Ще има 3 направления: първото е за C++ разработчици; второто е за Embedded програмисти; и третото е за тест инженери. Продължителността на академията ще е 4 месеца. Натовареността на бъдещите курсисти ще е около 10 часа седмично, т.е. по 2 часа на ден. Надяваме се по-голямата част от тях да се впишат в изискванията и да станат наши бъдещи колеги.

  Значи, могат да участват завършили или студенти. Трябва ли да са в ИТ специалности? Какъв конкретен профил търсите?
  Момчил Станчев: Необходимо е кандидатите да имат основни познания по програмиране, по някои инженерни или технически предмети, като напр. физика. Освен това трябва да имат силна мотивация, отдаденост и да са склонни да отделят голяма част от свободното си време, за да направят тази стъпка в кариерата си.

  Кои ще бъдат лекторите? Ваши колеги ли са те?
  АГ: Лекторите ще бъдат наши колеги, които са от доста дълго време в сферата. За тях ще е удоволствие да предадат опита си на бъдещите курсисти. Аз самата ще бъде лектор.

  У нас вече има доста IT академии. С какво се отличава вашата?
  МС: Bosch ECS Career Camp не е просто една обичайна, стандартна академия по програмиране или тестване. При нас участниците ще научат доста тънкости в света на автомобилостроенето, като процесите, осигуряващи качеството на нашите продукти, както и безопасността, която е основен аспект в работата ни. И не на последно място, завършвайки успешно академията, те ще могат да се включат в проекти, които разработваме в областта на автономното шофиране, изкуствения интелект, електромобилността. Това в България никой друг не може да го предложи.

  Ще предложите ли работа на завършилите успешно?
  МС: На тези, които успешно преминат нашите изпити – да.

  Колко души планирате да обучите за 4 месеца?
  МС: Започваме програмата през ноември и първоначално в трите потока ще обучим 30 души. Планираме да има и регулярност на академията взависимост от нашите възможности като обучение и преподаватели.

  Под каква форма ще се проведе обучението?
  АГ: За съжаление, заради настоящата обстановка обучението ще бъде онлайн. Идеята ни е то да бъде интерактивно. Нашите курсисти ще получават задачи за домашно, казуси за решаване. Нещата, които нямат еднозначно решение, ще дискутираме и ще вземем решението заедно. Целта е да им дадем най-доброто и да ги вдъхновим да станат част от семейството на Bosch и инженерния център в София.

  Как дойде идеята за подобна инициатива?
  МС: Идеята не е нова. Имахме желанието да я реализираме още преди 2 години. Нашият бизнес всяка година се разраства двойно и огромният потенциал, който има в България за развитие на софтуерни специалисти, също е една от причините да я започнем сега. Освен това поради липсата на кадри става все по-належащо да подготвяме хора, които са готови да започнат директно работа при нас. Фактор е и социалната политика на инженерния център на Bosch в София, която е свързана с инвестиране в развитие на образованието като цяло. Академията е една от точките в социалната политика на компанията. Имаме и програми за дуално обучение, стажантски програми, а отскоро разработваме заедно със Софийския и Техническия университет съвместна програма за по-добра подготовка на студентите за директна работа в автомобилното инженерство.

  Какво реално ще знаят и могат да правят завършилите академията?
  АГ: Освен теорията, която е неизбежна, те ще получат доста насоки за най-добрите практики за работа в тази сфера, както и ще се опитаме да им създадем правилни навици за работа.

  ИТ секторът е един от най-добре заплатените у нас. Има ли засилен интерес към обучение, преквалификация и кариера в индустрията в момента?
  МС: Интересът е много засилен. Все повече ИТ компании идват в България. Стартират се много академии. Например за Bosch ECS Career Camp през първата седмица имахме над 100 кандидати. Но не само желанието е достатъчно. Кандидатите при нас ще преминат през доста детайлен подбор, тъй като за автомобилното инженерство е нужно доста повече и ние знаем как да направим тези хора инженери.

  Кои според Вас са най-търсените умения в ИТ и аутомотив индустрията днес?
  АГ: Умения по програмиране, общи знания по физика, електротехника и електроника, умения за работа в екип, добри комуникационни умения.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  Ди Си Ей Мениджмънт финализира придобиването на АСВ
  Сделката е една от най-значимите във финансовия сектор в България за последните години
  преди 2 часа
  ЕК е получила ревизирания ПВУ на България
  Комисията има 2 месеца, за да прецени дали измененият план все още отговаря на всички критерии
  преди 2 часа
  Трябва да имаме много постоянна и последователна политика за сектор енергетика
  Това заяви европейският депутат Цветелина Пенкова по време на форума BeRenewable 2023
  преди 3 часа
  Новата офис сграда на SAP в България официално отвори врати
  SAP Center Sofia е с капацитет от над 1000 работни места
  преди 3 часа
  УниКредит коригира нагоре прогнозата си за ръста на българската икономика
  Увеличение на лихвите по ипотечните кредити в лева в края на тази и през следващата година, очакват от банката
  преди 6 часа
  В тези 11 сектора расте рискът от забавени плащания у нас
  2/3 от секторите, които Allianz Trade следи в България, са в “оранжева” зона за чувствителен риск от забавени плащания