сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2685 прочитания

    Endava преминава трайно към хибриден работен режим

    В българския офис хората ще могат да работят до 20 дни годишно от чужбина
    11 октомври 2021, 14:22 a+ a- a

    Британската софтуерна компания Endava, която има над 8000 служители по целия свят и над 300 в България, обяви, че преминава трайно към хибриден работен режим. В допълнение нейните служители в страната ще могат да работят до 20 дни годишно от чужбина.

    Компанията избра хибридния модел не само в отговор на настоящия пандемичен контекст, но предимно защото служителите ѝ заявиха, че биха искали да имат по-голяма гъвкавост и да могат да работят и от дома, и от офиса.

    Според вътрешно проучване на Endava 75% от интервюираните отговарят, че на този етап предпочитат да продължат да работят от вкъщи, а 47% са заявили, че биха искали и занапред да имат възможност да работят както от вкъщи, така и от офиса.

    Друго проучване, направено от PWC и публикувано през март тази година, показва, че 72% от хората предпочитат комбинация от дистанционна работа и работа в офиса.

    По подобен начин в изследване на индекса на работните тенденции Microsoft установи, че повечето хора биха искали да имат гъвкави възможности за отдалечена работа, докато 67% от служителите имат нужда от повече личен контакт след пандемията.

    Екипите по проекти са едни от най-важните елементи в структурата на Endava. Те имат пълното доверие на мениджмънта, а характерното за тях е да се самоорганизират. Хората в екипите по проекти работят заедно и заедно се справят с отговорностите си. Затова очакванията са служителите да работят от вкъщи няколко дни в седмицата и да се събират като екип, работещ от офиса за дейности по проекти, като например Agile церемонии. В допълнение служителите ще имат възможност да идват в офиса за дейности, при които личният физически контакт е за предпочитане, като обучения, стажове, семинари и др.

    „Когато започна пандемията, безопасността на нашите колеги и клиенти беше най-важният ни приоритет. Знаехме обаче, че това няма да е достатъчно в дългосрочен план. Пандемията, както повечето други големи прекъсвания, промени парадигмата в много бизнеси. Вярваме, че бъдещето на работата се определя от гъвкавостта на компаниите – съчетавайки ползите от работата от дома за отделния служител с нуждите от синхрон и координация на екипите. Също така проучваме възможностите и мислим в посока персонализирано съотношение между двата елемента –тъй като всеки екип е различен и има определен модел, по който функционира. Това е същността на хибридния модел на работа, който въвеждаме, и това е нашият отговор на днешните предизвикателства. Ще продължаваме да се адаптираме и да се учим“, казва Клаудиу Константинеску, регионален мениджър за Централна Европа в Endava.

    Миналата седмица в Букурещ компанията откри и първото си офис пространство, специално разработено за хибриден режим на работа. Това е пилотен проект, който скоро ще бъде разгърнат и в България и е част от прехода към хибриден работен модел, който предлага на служителите по-голяма гъвкавост. Изпълнителният директор на Endava Джон Котерел присъства на откриването на новата централа в Букурещ и обяви финансовите резултати за четвъртото тримесечие (Q4) и за цялата финансова 2021.

    Endava разшири обема работа за съществуващи клиенти и придоби нови през тримесечието, като компанията приключи Q4 с 615 активни клиенти, което е увеличение с 47,8% в сравнение с Q4 2020.

    „В Endava продължаваме да даваме приоритет на безопасността и благополучието на нашите хора, като прилагаме различни мерки по целия свят, тъй като пандемията засяга страните и общностите, в които те живеят и работят. Въпреки това, въпреки тази трудна среда, продължаваме да наблюдаваме много силно търсене на нашите дигитални услуги във всички региони, в които оперираме, а темповете на нарастване на търсенето се ускоряват постоянно,“ споделя Джон Котерел.

    В края на четвъртото тримесечие Endava регистрира приходи от 133,6 милиона паунда, което е увеличение с 54,9% спрямо същия период на предходната година. Компанията завърши финансовата 2021 година с отчетен приход от 446,3 милиона паунда, което е увеличение с 30,4% на годишна база в сравнение с предходната година и което доведе до увеличаване на маржа на PBT (печалба преди данъци) до 20,6% в сравнение с 19,5% през 2020 г.

    Британската софтуерна компания остава предпочитан работодател във всички ключови локации, където присъства, и отбелязва 34,1% увеличение на броя на служителите през финансовата 2021, като екипът ѝ вече наброява 8883 души по целия свят. В бъдеще Endava ще продължи да се ангажира със и да инвестира в разработването и преосмислянето на работните пространства.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Ендава ЕООД в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    преди 4 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 5 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 20 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 22 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 23 часа